Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Μάρα Κοκκίνου: «Το κόσμημα είναι η ψυχή του άψυχου υλικού» – Έκθεση κοσμήματος της ΚΕΠΑ στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Σ’ έναν χώρο, στο Αρχοντικό Σαράφογλου, όπου το ξύλο και η πέτρα του εναρμονίζονται πλήρως με τα κοσμήματα που εκτίθενται εκεί, η δασκάλα των τμημάτων κοσμήματος της ΚΕΠΑ, Μάρα Κοκκίνου, πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά των μαθητριών της, είχε να προσθέσει και πολλά άλλα, που αιτιολογούν το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς.

Με ασήμι, χαλκό, αλπακά, μπρούντζο και ημιπολύτιμους λίθους, οι μαθήτριες των τμημάτων κοσμήματος δημιούργησαν με τη δική τους η κάθε μια οπτική και με την καθοδήγηση της δασκάλας τους μικρά έργα, που θα μπορούσαν να γοητεύσουν κάθε γυναίκα.

Παρόλο που η έκθεση ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, χθες, ημέρα Τετάρτη, οι επισκέψεις στην έκθεση συνεχίζονταν και η οικοδέσποινα Μάρα Κοκκίνου ξεναγούσε στα έργα με ιδιαίτερη ζεστασιά τους πάντες. Μίλησε στη faretra για πολλά.

Για τα μικρά και δημιουργικά τμήματα. «Τα τμήματά μας ήταν πέντε με τέσσερις μαθητές το καθένα. Έτσι, στα μικρά τμήματα, μπορεί να δουλέψει κανείς άνετα με τους μαθητές του, επιμένοντας στη λεπτομέρεια.»

 faretra.info-kosmima-kokkinou-veria

Για το φύλο των μαθητών. «Παρόλο που παλιότερα –διδάσκω δεκαπέντε χρόνια- είχα μαθητές και άντρες, πέρυσι που δίδαξα στη Στέγη, είχα αποκλειστικά γυναίκες. Οι άντρες, όταν ασχολούνται με το κόσμημα, διαφέρουν αισθητά από τις γυναίκες. Έχουν διαφορετική οπτική και αισθητική. Τα έργα τους είναι περισσότερο μινιμαλιστικά, επιδιώκουν τη λεπτομέρεια και τα δουλεύουν περισσότερο καιρό, γιατί δεν έχουν και τη λαχτάρα να τα … φορέσουν! Οι γυναίκες πάλι έχουν περισσότερη φαντασία και ευαισθησία.»

Για την ατμόσφαιρα στα τμήματα. «Δημιουργείται μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στα τμήματα, όχι μόνο ανάμεσα στη δασκάλα και στις μαθήτριές της, αλλά και δεσμοί  μεταξύ των μαθητριών, που προκύπτουν από τα κοινά ενδιαφέροντα, πράγμα εξαιρετικά πολύτιμο, αν σκεφτούμε την τάση απομόνωσης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.»

Για τα υλικά που δουλεύονται. «Δουλεύουμε ασήμι, μπρούντζο, χαλκό, αλπακά και ημιπολύτιμους λίθους. Συνήθως τα κορίτσια ξεκινούν με φθηνότερα υλικά και, όταν προχωρήσουν κατασκευαστικά, τότε χρησιμοποιούν το ασήμι, που είναι ακριβότερο.

Για τις τεχνικές και τις τεχνοτροπίες. Εκείνο που ενδιαφέρει άμεσα έναν μαθητή είναι οι τεχνικές και οι τεχνοτροπίες. Τα σχέδια προέρχονται από την ‘κινητή μου βιβλιοθήκη’, ντοσιέ από τα οποία επιλέγονται αυτά που θα δουλευτούν, πάντα όμως υπάρχει η προσωπική πινελιά της κάθε μαθήτριας.»

 faretra.info-kosmima-kokkinou-veria

Για το χρώμα στο κόσμημα. « Χρησιμοποιούμε πολύ χρώμα. Εγώ το λέω χρωματοθεραπεία! Ήδη το κόσμημα είναι μια ψυχοθεραπεία, πολύ περισσότερο, όταν προστίθεται το χρώμα. Σημαντικό για μένα ήταν και ένα σεμινάριο art therapy, που παρακολούθησα στη Θεσσαλονίκη, και το οποίο μου πρόσθεσε μια μεγαλύτερη δυναμική στον τομέα μου.

Για τα καινούργια, φετινά τμήματα. «Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Φέτος θα προστεθεί και ένα καινούργιο τμήμα, που δε θα έχει να κάνει με υλικά αργυροχοΐας αλλά με σύγχρονα υλικά, που φαίνονται ευτελή και ανακυκλώνονται, έχουν όμως ένα άλλο αισθητικό αποτέλεσμα.

Έχω δουλέψει πριν δύο χρόνια πάνω σ’ αυτό και το ονομάζω art for you, γιατί είναι μια τέχνη που ανήκει σε όλους, χωρίς οικονομικό κόστος. Έτσι αγκαλιάζουμε καλλιτεχνικά περισσότερους ανθρώπους.»

Για την αγάπη της για τη δουλειά της. «Δουλεύω εδώ και δεκαπέντε χρόνια και το κάνω με το ίδιο πάθος και μεράκι. Πολλές φορές θα έλεγα πως η δουλειά με ξεκουράζει παρά με κουράζει. Είμαι θεωρώ τυχερή που, πέρα από τη βιοποριστική πλευρά, κάνω κάτι που με γεμίζει.»

Για το κοσμημα. «Το κόσμημα είναι μια διαδρομή, κατά την οποία μια άψυχη ύλη παίρνει μορφή. Το κόσμημα είναι η ψυχή του άψυχου υλικού».

Η έκθεση στο Αρχοντικό Σαράφογλου θα είναι ανοιχτή μέχρι και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria faretra.info-kosmima-kokkinou-veria

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας