Νάουσα Πολιτισμός

Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας Αριστοτέλης: Εκδήλωση “Αρχαίων Μουσική – Αρετή και Αθλήματα”

Η Πολιτιστική Εταιρεία της Νάουσας και της περιοχής “O Αριστοτέλης” είναι πολιτιστικός σύλλογος μελέτης της ιστορίας της πόλης της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής της. Ακολουθώντας την παράδοση της Νάουσας, που εδώ είναι τρόπος ζωής, έχουμε ως κύριο σκοπό μας, τη μελέτη , διαφύλαξη και συνέχιση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στα πλαίσια ανακήρυξης, από την UNESCO του έτους 2016 ως “Έτους Αριστοτέλη” μετά από αίτημα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και με στόχο τη σύνδεση της διδασκαλίας του Φιλοσόφου με τη σημερινή πραγματικότητα διοργανώνουμε σειρά εκδηλώσεων με τίτλο

“ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ”

Σε συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης με τίτλο “Ηχώ στο Νυμφαίο” που έλαβε χώρα το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους στην Νάουσα, συνεχίζουμε διοργανώνοντας με τίτλο “Αρχαίων Μουσική – Αρετή και Αθλήματα” Σάββατο και Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου διήμερο εκδηλώσεων που ξεκινάει με συναυλία από το 25μελες μουσικό σύνολο “Ορφεία Αρμονία”.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου διοργανώνουμε ομιλία με τον κ. Βασίλειο Μπετσάκο, Δρ. Φιλοσοφίας ΑΠΘ, συγγραφέα με θέμα “Φιλία και Αρετή κατά τον Αριστοτέλη” στο Πολυχώρο Πολιτισμού “Χρήστος Λαναράς” (Αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ) και ώρα 11:00 π.μ. Θα ακολουθήσει παρουσίαση αρχαίων αθλημάτων από τον διεθνή εκπαιδευτή Tae Kwoν-Do Ι.Τ.F. Παναγιώτη Δημητριάδη.

Η “Ορφεία Αρμονία” αποτελείται από μουσικούς με εξειδίκευση του καθενός σε συγκεκριμένο αρχαίο μουσικό όργανο, με το οποίο ερμηνεύει τα σωζόμενα μουσικά αποσπάσματα. Οι τεχνικές επί των οργάνων προέκυψαν από μελέτη των κειμένων, των καλλιτεχνικών απεικονίσεων και των γνώσεων που παρέχει ολόκληρη η Ελληνική Παράδοση.

Κάθε όργανο είναι μία όσο το δυνατόν πιστότερη επανακατασκευή του αρχαίου πρωτοτύπου, είτε σωζόμενου είτε απεικονιζόμενου.

Τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται, έχουν σωθεί με τη μορφή συμβόλων που προκύπτουν από το ελληνικό αλφάβητο. Οι διάφορες μελέτες και μεταγραφές ειδικών επιστημόνων και μουσικοθεωρητικών τα κατέστησαν προσιτά στην σημερινή μουσική σημειογραφία, ώστε να είναι το μουσικό σύνολο σε θέση να τα παρουσίασή με τα όργανα εκείνης της εποχής.

προσκληση

Τιμή εισόδου 5€.

Photography

IOANNIDIS GEORGE

TEL. 2332023839.MOBILE: 6982758310

NAOUSSA

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας