Βέροια Ρεπορτάζ

Όχι στην αναοριοθέτηση της Βέροιας από την Αρχαιολογία. Αντιδράσεις φορέων και πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δήμητρα Σμυρνή

Σε μια συνεδρίαση που τη χαρακτήριζε το πλήθος πολιτών και φορέων από τη μεριά των συμμετεχόντων, αλλά παράλληλα και η σύμπνοια  ως προς τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει η πόλη απέναντι στην  Αρχαιολογία, η οποία, όπως  ανακοινώθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας,  προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες αναοριοθέτησης της πόλης εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερώσει και να συναποφασίσει με το Δήμο, μετά από συζήτηση που ξεπέρασε τις τρεισήμισι ώρες, αποφασίστηκε κοινός αγώνας με κάθοδο στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Αθανάσιος Σιδηρόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες της Αρχαιολογίας μετά από έγγραφο που έλαβε και στο οποίο διαφαίνονται οι προθέσεις της να προχωρήσει σε αναοριοθέτηση, ερχόμενη σε απευθείας επαφή με το Υπουργείο. Παρότι ζητήθηκε εκπροσώπηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή δεν ανταποκρίθηκε.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης πέρα από την τοποθέτηση φορέων η τοποθέτηση των πρώην δημάρχων Γιάννη Χασιώτη και Χαρούλας Ουσουλτζόγλου.IMG_3640

Ο κίνδυνος με την αναοριοθέτηση, κατά τον Αντιδήμαρχο κ. Σιδηρόπουλο αλλά και κατά τους υπόλοιπους ομιλητές, είναι να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος όλη η Βέροια, με αποτέλεσμα, πριν από κάθε έργο, να προηγείται η Εφορεία Αρχαιοτήτων, πράγμα εξαιρετικά χρονοβόρο και ανασταλτικό στην οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια πολιτών μεσούσης μάλιστα της κρίσης, το οποίο επιπλέον ακυρώνει το ρόλο του Δήμου.

Ασύμμετρη απειλή χαρακτήρισε ο Γιάννης Χασιώτης τη στάση της Αρχαιολογίας, τονίζοντας ότι η πόλη θα τελεί υπό την δαμόκλεια σπάθη ενός ατόμου, εννοώντας την Προϊσταμένη  της Εφορείας.

Συσπείρωση όλης της πόλης ζήτησε ο ομιλητής και δημιουργία Επιτροπής Αγώνα με κάθοδο στην Αθήνα.

Με τον όρο «βυζαντινές μηχανορραφίες» χαρακτήρισε τη στάση της Αρχαιολογίας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου, επισημαίνοντας ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο και ζητώντας κάθοδο στην Αθήνα.

Με τοποθετήσεις και από άλλους φορείς, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Δικηγορικό Σύλλογο, τον Εμπορικό Σύλλογο, («Σεβόμαστε το αρχαιολογικό παρελθόν μας αλλά θέλουμε ο εμπορικός κόσμος να επιβιώσει» είπε η κ. Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου), το Εργατικό Κέντρο, τους Επιστήμονες Μηχανικούς, τους Επαγγελματοβιοτέχνες, το ΤΕΕ, συνεχίστηκε η συζήτηση με συμμετοχή και εκπροσώπων του «Ποταμιού» ( «Χτυπιέται η Δημοκρατία. Πώς ένας άνθρωπος υποκαθιστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση;» είπε ο Θωμάς Λιόλιος), και του ΠΑΣΟΚ (« Είναι αδιανόητο αυτό που πάει να συμβεί στην πόλη. Έχουμε επαπειλούμενη θεσμική εκτροπή» είπε ο Κώστας Ασλάνογλου).

IMG_3679

Ως πολίτης πήρε το λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στάθης Σαρρηγιαννίδης καταλήγοντας: «Κατεβάστε όλο το Δήμο, κατεβάστε τους διακόπτες της πόλης. Σήμερα είμαστε όλοι μαζί».

Τελευταία θέλησε να τοποθετηθεί η πρώην Δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, χαρακτηρίζοντας κάκιστες τις προθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων, και τροχοπέδη την ίδια στην ανάδειξη της πόλης ως προς το πλούσιο ελληνιστικό και ρωμαϊκό παρελθόν της το 2010, όταν σχετικές μελέτες πετάχτηκαν στα σκουπίδια. «Πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά. Να ενημερωθεί ο κόσμος και να μαζευτούν υπογραφές» κατέληξε.

Ανάμεσα στις τοποθετήσεις των συμβούλων που ακούστηκαν, (Κάκαρης, Γκόγκα, Αποστολόπουλος, Ορφανίδης) και οι οποίες ήταν στο ίδιο πνεύμα, η τοποθέτηση του Ζήση Πατσίκα υποστήριξε πως ο Δήμος πληρώνει την προηγούμενη τακτική υποχώρησης που τον διέκρινε απέναντι στην Αρχαιολογία, πράγμα που υποστήριξε προηγουμένως και ο Γιώργος Γουλτίδης, αποχωρώντας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Θεόφιλου Κορωνά έθεσε το θέμα  σε άλλη βάση, βλέποντας ως πιθανό κίνητρο της συμπεριφοράς της Αρχαιολογίας την δίκαιη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει στο Μουσικό Σχολείο το χώρο που διεκδικούσε αυτή για τα ψηφιδωτά της. «Οι πολίτες πληρώνουν αυτήν τη δίκαια απόφαση» κατέληξε.

IMG_3664

Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη θεσμική εκτροπή. «Δεν μπορεί μια υπηρεσία να βάλει χειροπέδες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» κατέληξε.

Συνοψίζοντας τις απόψεις που ακούστηκαν, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατέβει στην Αθήνα σε συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, συνοδευόμενος από εκπροσώπους φορέων, βουλευτές, επιστημονική επιτροπή, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όσους συμβούλους επιθυμούν να τον συνοδέψουν.

«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς ενέργειες. Δεν πρόκειται για το καπρίτσιο ενός Δημάρχου αλλά για το δίκιο μιας ολόκληρης πόλης» ολοκλήρωσε.

Η απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα πάρθηκε ομόφωνα.

Φωτογραφίες: faretra.info

IMG_3637IMG_3629IMG_3667

banner-article

Ροη ειδήσεων