Βέροια Πολιτική

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια “Ο ματωμένος Μάης του ’36 – Συμπεράσματα και διδάγματα για το σήμερα”

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29 Ιουνίου η προγραμματισμένη εκδήλωση του ΚΚΕ με Θέμα: «Ο ματωμένος Μάης του ’36 -οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης του Μάη του ΄36 –συμπεράσματα και διδάγματα για σήμερα».

Ομιλήτρια η Θεανώ Καπέτη μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Προηγήθηκε προβολή ντοκιμαντέρ  αφιερωμένο  στο Μάη του ΄36.

Το ντοκιμαντέρ «Μάης 1936 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ, προσαρμοσμένο στην αφήγηση – καταγραφή του Θέμου Κορνάρου», παραγωγής της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κόμματος.

Πρόκειται για σεναριοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου του Θέμου Κορνάρου, που με εξαίσια λογοτεχνική ματιά παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων. Το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται με παρουσίαση στοιχείων για το τι προηγήθηκε του Μάη του ’36. Επίσης περιλαμβάνει αρχειακά υλικά (φωτογραφίες, εφημερίδες), αλλά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα. (Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ στο τέλος)

Μετά την προβολή πήρε το λόγο η Θεανώ Καπέτη η οποία μεταξύ των άλλων είπε:

 Πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο

…οι ηρωικοί αγώνες των εργατών και όλου του λαού δεν είναι μόνο λαμπρές σελίδες στην Ιστορία, είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο, διδάσκουν και εμπνέουν, δείχνουν το δρόμο και γεμίζουν αισιοδοξία, γιατί αποδεικνύουν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, να διώξει από το προσκήνιο της Ιστορίας τους εκμεταλλευτές του ιδρώτα του και να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει.

Ο Μάης του ’36 ήταν μια ταξική σύγκρουση με γενικότερη σημασία. Πολλά και πλούσια τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε. Αυτά τα διδάγματα και τα συμπεράσματα – σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επεξεργασίες μας – φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ότι η βασική αντίθεση του καπιταλισμού ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι ανειρήνευτη. Ότι η αστική τάξη όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και όταν απειλείται η κυριαρχία της γίνεται ωμή και αδίστακτη.

IMG_2548

Από την πρώτη στιγμή που το εργατικό κίνημα απέκτησε οργανωτική πολιτική υπόσταση σε ταξική κατεύθυνση, δέχτηκε και την πιο βάρβαρη καταστολή από τους διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, ταυτόχρονα με την ιδεολογικοπολιτική επίθεση και την προσπάθεια για διάσπαση της ενότητας της εργατικής τάξης, για ενσωμάτωση και συμβιβασμό με μοχλό τους πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, τους οπορτουνιστές.

Ο Μάης ήταν η κορύφωση όλων των προηγούμενων αγώνων που ξέσπασαν την εποχή της κρίσης εξαιτίας της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων. Ήταν αγώνες – αποτέλεσμα έντονων διεργασιών στο νεαρό εργατικό κίνημα της χώρας. Ένα κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχτεί μεγάλα χτυπήματα, τη δεκαετία του ’20 και μετά την εφαρμογή του “Ιδιώνυμου”. Με διασπαστικά σωματεία που φτιάχνονταν από εργοδότες και αστικά κόμματα, με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ελέγχου και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Ο Μάης του ’36 ανέδειξε ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ είναι “σάρκα από τη σάρκα” της εργατικής τάξης. Όλη του η δράση από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του είναι ταυτισμένη με τους αγώνες της εργατικής τάξης για τα δίκαια και τα συμφέροντά της, με την πορεία της συνειδητοποίησης από τάξη καθεαυτή να γίνεται τάξη για τον εαυτό της.

Οι εκδηλώσεις που επιλέξαμε θα συμβάλουν να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, να αναδειχτούν η πείρα του εργατικού κινήματος, ο ρόλος και η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ. Όλη αυτή η περίοδος προσφέρεται να φωτιστούν πλευρές που αφορούν τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σήμερα.

Προϋπόθεση για αυτή την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε στη κατεύθυνση ανασύνταξης του κινήματος είναι η μαζικότητα και ο αντικαπιταλιστικός-αντιμονοπωλιακός  προσανατολισμός των εργατικών συνδικάτων αλλά και άλλων μορφών λαϊκής οργάνωσης, όπως λαϊκές επιτροπές γειτονιάς, λαϊκές συσπειρώσεις, δομές αλληλεγγύης κλπ. Οργάνωση όλων των τμημάτων τη εργατικής τάξης. Όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των ανέργων, των γυναικών, των νέων, σε δυνατή κλαδική οργάνωση με γερά πόδια πρώτα απ’ όλα μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και στις συνοικίες…”

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας