Απόψεις Κοινωνία Περισσότερο διαβασμένα

“Ο πιο τυχερός Δήμαρχος Νάουσας θα είναι ο επόμενος!” γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

Πιστεύω ότι ο πιο ξεκούραστος και πιο τυχερός Δήμαρχος της τελευταίας εικοσαετίας στη Νάουσα, θα είναι όποιος διαδεχτεί στο Δημαρχείο τον κ. Κουτσογιάννη και τη δημοτική ομάδα του. Η θητεία τους τυχαίνει στην πιο κρίσιμη στιγμή της Μεταπολίτευσης, όπου τίποτα δεν πηγαίνει, ούτε όπως θα θέλαμε, ούτε όπως θα έπρεπε.

Έρχεται στο νου μου μια κουβέντα σε συζήτηση, όπου μου είπαν ότι «ο νυν Δήμαρχος είναι ο καλύτερος που θα μπορούσε να έχει η Νάουσα για αυτή την περίοδο». Μάλιστα… «γιατί δηλαδή ο καλύτερος για αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο και όχι για καμιά άλλη», ήταν η εύλογη ερώτησή μου. Μα, μου απάντησαν, «γιατί είναι δύσκολη στιγμή, δεν έχουμε λεφτά, γίνονται συνέχεια εκλογές, υπάρχει αστάθεια». Αποστομωτικό. Εν ολίγοις, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Δημάρχου, μπορεί να εφευρίσκει λύσεις στις δύσκολες περιστάσεις, να ελίσσεται όταν οι συγκυρίες δεν το επιτρέπουν, να λαμβάνει δυσάρεστες αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες, και ως σωστοί ψηφοφόροι, περιμένουμε μεν να βγάλει το φίδι από τρύπα, αλλά υπάρχει και μια κρυφή κανιβαλιστική διάθεση να δούμε πόσο θα τον δαγκώσει. Και αν δεν τον δαγκώσει οι περισσότεροι θα πουν ότι είναι τυχερός, αν τον δαγκώσει θα πουν ότι είναι ανίκανος, όχι άτυχος. Εντάξει, τώρα το κατάλαβα. Πάμε παρακάτω.

h

Ας δούμε όμως κάποια γεγονότα που δεν άλλαξαν ούτε θα άλλαζαν όποιος και να κέρδιζε τις τελευταίες δημοτικές εκλογές: Τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα ή μη, θα ζευγάρωναν. Όπως και τώρα. Οι ιδιοκτήτες ζώων, αν και ευθύνη τους, δεν θα στείρωναν τα ζώα που έχουν υπό την επίβλεψή τους και όσα δεν έβρισκαν νέο ιδιοκτήτη, θα εγκαταλείπονταν στο όμορφο άλσος του Αγίου Νικολάου. Όπως και τώρα. Όσοι αδιαφορούν για τις ώρες αποκομιδής των σκουπιδιών και τα κατεβάζουν κάθε φορά αγνοώντας τα ωράρια, περιφρονώντας τις γάτες, παρατώντας τα εκτός των κάδων, θα το έκαναν. Όπως και τώρα. Όσοι αδιαφορούν για την αστική ευθύνη τους να αποχιονίσουν το μέρος του πεζοδρομίου που αντιστοιχεί την ιδιοκτησία τους, θα το έκαναν. Όπως και τώρα. Αυτά λοιπόν που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας και για τα οποία ζητούμε λύση από τις Υπηρεσίες του Δήμου είναι στην πραγματικότητα κατά ένα μεγάλο μέρος δική μας ευθύνη και βασίζεται στην Παιδεία του καθενός και τον αλληλοσεβασμό μας. Σαφώς δεν απαλλάσσονται οι υπηρεσίες του Δήμου από τις ευθύνες που τους αναλογούν, μα ως πολίτες, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας αφήνοντας περιθώριο κινήσεων και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσής μας, ώσπου π.χ να γίνει παραλαβή των κάδων ή να μπει μια σταθερή ροή στη στείρωση των αδέσποτων κτλ.

night2

Κάποια από αυτά τα προβλήματα, φαντάζουν καθημερινά, τετριμμένα. Τα δύσκολα αποτελούνται από όσα άπτονται των οικονομικών διότι «λεφτά δεν υπάρχουν», και δυστυχώς απ’ τα δέντρα δεν τα κόβουμε. Όπως και πολλοί από εσάς, έτσι και εγώ, παρακολούθησα συνεντεύξεις του Δημάρχου, δηλώσεις του κ. Γκανούλη* και τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άκουσα να αναφέρεται ο Δήμαρχος στη δημιουργία εννέα υδροηλεκτρικών σταθμών που θα αποφέρουν μεγάλο οικονομικό όφελος στον Δήμο, με την καινοτομία μάλιστα πέντε από αυτούς να είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας, στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών που σταδιακά θα επιτρέψουν στο Δήμο να είναι ενεργειακά αυτάρκης, μα και να έχει έσοδα. Και όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, ποτέ δε γίνονται από μόνα τους. Απαιτείται ιδέα, προσπάθεια, δοκιμασία και δουλειά. Ασφαλώς σαν δημότης αυτής της πόλης, με ενθουσιάζουν οι εξελίξεις αυτές διότι θα αποφέρουν κέρδη στο Δήμο σε καιρούς ισχνών αγελάδων, και υπογραμμίζουν ότι στόχος του Δήμου είναι η ευμάρεια, ευημερία και ευρωστία του. Αυτό που είναι ακόμα πιο άξιο λόγου είναι η μεθοδικότητα η οποία ακολουθήθηκε και η σταθερή χωρίς τυμπανοκρουσίες εργασία που εφαρμόστηκε από την ομάδα έργου. Δεν προσποιήθηκαν επιτυχώς ότι εργάζονται. Εργάστηκαν και έφεραν αποτέλεσμα.

Παρατηρώ λοιπόν ότι εφαρμόζεται ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του διευρυμένου Δήμου το οποίο μακρόχρονα θα αποδώσει καρπούς, καθώς με μέθοδο και σχέδιο υλοποιούνται όλοι οι ενδιάμεσοι στόχοι ώστε να πάρει σάρκα και οστά το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Κοινός Τόπος. Ο όποιος επόμενος Δήμαρχος, θα δρέψει όλων των καρπών της τρέχουσας προσπάθειας. Γι αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα είναι και ο πιο τυχερός.

*Ειδικός Γραμματέας υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  της Νάουσας “Μακεδονικά Νέα”.)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας