Πολιτισμός

“Εφυγε” ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Έχασε σήμερα το πρωί τη μάχη με τον θάνατο ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου Γιάννης Βόγλης, σε ηλικία 79 ετών.

Ο σπουδαίος ηθοποιός εδώ και αρκετό καιρό αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα με την υγεία του και βρισκόταν σε νοσοκομείο. Ο Γιάννης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Ο Γιάννης Βόγλης νοσηλευόταν το τελευταίο καιρό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μέσα σε δυόμισι μήνες έκανε τρία χειρουργεία. Πριν από κάποιες ημέρες οι γιατροί είχαν ενημερώσει για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, μέχρι που σήμερα κατέληξε.

Υπόκλιση στο ταλέντο και το ήθος του

«Μου είναι αδύνατον να φανταστώ τον εαυτό μου σε μια αδράνεια», συνήθιζε να λέει και έφυγε όντας δραστήριος στο σανίδι. Αεικίνητος, τους τελευταίους μήνες γύρισε όλη την Ελλάδα με την παράσταση «Θείος Βάνιας» στην οποία συμμετείχε.

Στον «Θείος Βάνια» με την Μαρίνα Ψάλτη

Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση 
Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση “Η άνοδος του Αρτούρο” το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία “Οι Υπερήφανοι”.

Έγινε γνωστός από την ταινία “Κορίτσια στον ήλιο” το 1968, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” του Βασίλη Γεωργιάδη.Οπως ο ίδιος ο Βόγλης είχε αποκαλύψει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε προφητέψει ότι η περίφημη ατάκα «στάσου, μύγδαλα» θα τον «κυνηγάει» για όλη του τη ζωή.

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Εργάστηκε ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα John Miller, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης.

Υπήρξε μέλος του θιάσου “Ανατολή” κατά τη δεκαετία του ’80. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης και με τη σκηνοθεσία.

Τον Οκτώβριο του 2009 επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.

Επί 52 χρόνια παντρεμένος με την ίδια γυναίκα, βρετανικής καταγωγής. Έκαναν 2 παιδιά, είχαν και εγγόνια, εκ των οποίων το ένα έχει και το όνομά του.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας