Βέροια Ρεπορτάζ

Εθελοντές Αλληλέγγυοι Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο: “Εκφράζουμε την αγωνία μας”

Δήμητρα Σμυρνή

Ενώ ο Δήμαρχος Βέροιας στην αρχή της σημερινής Συνεδρίασης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν από το Δήμο γύρω από τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, μετά από τη συνάντηση που προϋπήρξε με φορείς, ενέργειες σχετικές με  την ύδρευση του Στρατοπέδου, την αποχέτευση, τη σίτιση, την ασφάλεια και προπαντός την περίθαλψη και την υγειονομική ταυτότητα των προσφύγων, εθελοντές Αλληλέγγυοι της Βέροιας κατέθεσαν κείμενο στο ΔΣ  με το οποίο, όπως είπαν χαρακτηριστικά υποστηρίζοντάς το, εκφράζουν την αγωνία τους για την πορεία των πραγμάτων.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Παπαδοπούλου, εκπροσωπώντας  εθελοντές  είπε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Δήμου.

Πρέπει να ξέρουμε αν θα μείνουν ή θα φύγουν οι πρόσφυγες, για να μπορούμε να προγραμματίσουμε. Δε βρέθηκε κανείς να τους ενημερώσει. Με ποιους ρυθμούς και ποιες προϋποθέσεις θα ζητήσουν και θα πάρουν άσυλο; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια προοπτική υπάρχει. Τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, βέβαια, γνωρίζουν.

Υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν παιδιά τα οποία θα πρέπει να πάνε στο σχολείο. Πού θα πάνε; Πώς;

Η ανθρωπιστική βοήθεια έρχεται αλλά ποιοι θα τη διαχειριστούν; Εκφράζουμε την αγωνία μας για το τι θα συμβεί μ’ αυτό το καινούργιο φαινόμενο, τις μετακινήσεις λαών, που είναι καινούργιο για μας, αλλά στην ουσία πανάρχαιο.

Πίσω από το πρόβλημα υπάρχουν χρήματα. Αυτά να τα διαχειριστεί η πόλη μας, όχι κάποιος άλλος. Υπάρχουν ΜΚΟ στη πόλη μας που μπορούν να τα διαχειριστούν. Να αξιοποιηθούν απ’ αυτές.»

IMG_4103

Η Σοφία Καλογερίδου, εκπροσωπώντας κι αυτή εθελοντές Αλληλέγγυους, πρόσθεσε:

«Να απορροφηθούν τα χρήματα από τοπικούς οργανισμούς. Σημαντικό είναι να γίνουν ΚΟΙΝΣΕΠ κοινοπραξίας ανέργων. Να υπάρχουν και μεμονωμένοι εθελοντές. Να εκπροσωπούνται οι ίδιοι οι εθελοντές και όχι σφραγίδες.»

Τον κίνδυνο ν’ ανοιχτεί μέτωπο επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, και την απορία του σε ποιες ΜΚΟ αναφέρθηκε η εκπρόσωπος των εθελοντών εξέφρασε ο Νίκος Μπέκης, αφού δεν υπάρχουν τοπικές ΜΚΟ.

Από ποιους και σε ποιους διατίθενται χρήματα αναρωτήθηκε ο Αντώνης Μαρκούλης και τι εννοεί η δεύτερη εθελόντρια με τον  όρο «οργανώσεις σφραγίδες» ζήτησε να μάθει ο Γιώργος Μελιόπουλος, όρος που έκανε και τον Αντιδήμαρχο Θεόφιλο Κορωνά να τον χαρακτηρίσει άστοχο και να ζητήσει εξηγήσεις.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης θεώρησε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα μπορούσε να μην είχε γίνει, αφού πολλά απ’ όσα ζητούν  εθελοντές Αλληλέγγυοι έχουν ήδη δρομολογηθεί, ζητώντας παράλληλα καλύτερους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σ’ αυτούς και στο Δήμο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας