Βέροια Κοινωνία

Μηνυτήρια Αναφορά κατέθεσαν μέλη του “Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών” του Δήμου Βέροιας, για ψευδές ξενοφοβικό δημοσίευμα κατά των προσφύγων

Την περασμένη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016 και ώρα 18.31, αναρτήθηκε στην τοπική ιστοσελίδα www.verianews.blogy.gr ένα δημοσίευμα που έφερε τον τίτλο «ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ…ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΘΑΨΑΝ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ !@@ ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!111@@2@».

Το παραπάνω δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι ουδέποτε οποιοσδήποτε και ειδικότερα οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας της Αγ. Βαρβάρας έθαψαν κάποιο από τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται στον αύλιο χώρο του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα. Βέβαια, το ανωτέρω δημοσίευμα δε συνοδεύεται από καμία φωτογραφία του γεγονότος που περιγράφει, ενώ επιχειρεί να προσδώσει αξιοπιστία στις πληροφορίες που παρουσιάζει επικαλούμενο αστυνομικούς που κινούνται εντός του Κέντρου Φιλοξενίας. Μάλιστα, σε φωτογραφίες από τις 06.04.2016 εμφανίζονται η εκκλησία και το εκκλησάκι εντός του Κέντρου Φιλοξενίας, όχι μόνο να μη έχουν «θαφτεί με χώμα», όπως με άκρως προπαγανδιστικό τρόπο αναφέρεται στο παραπάνω, αλλά να βρίσκονται στη θέση τους ακέραια και μάλιστα να έχει επιμεληθεί ο χώρος γύρω τους.

Το παραπάνω γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντίστοιχων δημοσιευμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο και τείνουν να εξελιχθούν σε φαινόμενο. Με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, οι ξενοφοβικές κορώνες έχουν πυκνώσει καθώς βρίσκουν μία ιδανική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ξενοφοβία και την ημιμάθεια αρκετών, αλλά και την αδυναμία ακόμη περισσότερων να δουν με κριτική ματιά την είδηση που διαβάζουν.

Οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχτηκαν το βράδυ της 25ης Μαρτίου κατά την άφιξη των πρώτων προσφύγων με τις ξενοφοβικές εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και ρίψης γουρουνοκεφαλών και οι οποίες έκαναν το γύρο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης, δημιούργησαν την αμέσως επόμενη ημέρα ένα ισχυρό ρεύμα απομόνωσης των ακραίων στοιχείων και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Εκατοντάδες συνδημότες μας με την προσφορά τους είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε με χορηγίες, είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανθρωπιάς, τόσο στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, όσο και στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το αληθινό πρόσωπο της Βέροιας, αυτό του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης.

Ωστόσο, τέτοιου είδους ψευδή και προπαγανδιστικά δημοσιεύματα προσθέτουν «όπλα» στη φαρέτρα της προπαγάνδας ακραίων στοιχείων, κατασκευάζοντας μύθους που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα, επικαλούμενες μάλιστα «αξιόπιστες πηγές», όπως εν προκειμένω μαρτυρίες αστυνομικών υπαλλήλων που έχουν πρόσβαση στον χώρο του στρατοπέδου.

Ως εκ τούτου και υπό τη βαριά σκιά των γεγονότων της 25ης Μαρτίου, προκειμένου  να απομονωθούν αυτές οι ακραίες φωνές και να θωρακιστεί η ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία από την απειλή του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, κατατέθηκε σήμερα, 8 Απριλίου 2016 Μηνυτήρια Αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας, από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» του Δήμου Βέροιας, για διασπορά ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση των διατάξεων του νέου αντιρατσιστικού νόμου, εναντίον του διαχειριστή της ιστοσελίδας www.verianews.blogy.gr και παντός υπευθύνου.

Παρατίθεται η μηνυτήρια αναφορά αυτολεξεί:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜ/ΚΏΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Των:

  1. Κορωνά Θεόφιλου του   Αντωνίου, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας & Εθελοντισμού του Δήμου Βέροιας, δικηγόρου, κατοίκου Βέροιας, Δ. Σολωμού 8,
  2. Λιόλιου Γεώργιου του  Χρήστου,  δικηγόρου, κατοίκου Βέροιας, Βενιζέλου 46,
  3. Κουμπουλίδη Λάζαρου του Θεοφίλου, δικηγόρου, κατοίκου Βέροιας, Λουτρού 1

ΚΑΤΑ

Του διαχειριστή του ιστότοπου http://verianews.blogy.gr καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Βέροια, 08.04.2016

___________________________________________________________________

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,

Με την παρούσα σας αναφέρουμε τα ακόλουθα γεγονότα, τα οποία περιήλθαν σε γνώση μας και συνιστούν αξιόποινες συμπεριφορές, που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον Ποινικό Νόμο.

Άπαντες είμαστε μέλη της συντονιστικής επιτροπής του «Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» του Δήμου Βέροιας, το οποίο αποτελεί διευρυμένη συνεργασία των εκπροσώπων όλων των φορέων και αλληλέγγυων πολιτών, υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας, το οποίο έχει ως σκοπό τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στην Αγία Βαρβάρα του Δήμου Βέροιας και την παροχή προς αυτούς ανθρωπιστικού υλικού.

Την 04.04.2016 και ώρα 18:31 αναρτήθηκε στον ιστότοπο: http://verianews.blogy.gr και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο: http://verianews.blogy.gr/post/2166-sokaristikooi-lathrometanastes-ethapsan-ekklisaki-mesa-sto-stratopedo-armatoloy-kokinoy-stis-barbares-gia-na-min-!@@-pro ένα δημοσίευμα το οποίο εξακολουθεί ανηρτημένο έως σήμερα, με τον τίτλο (επί λέξει):

«ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ…ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΘΑΨΑΝ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ !@@ ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!111@@2@»,

ενώ κάτω από τον τίτλο παρατίθεται (επί λέξει) το ακόλουθο κείμενο:

«Συμφωνα με πολυ ασφαλεις πληροφοριες απο αστυνομικους που εχουν προσβαση στο στρατοπεδο οι @@@ φιλοξενουμενοι λαθρομεταναστες εθαψαν με χωμα το εκκλησακι που βρισκεται απο χρονια στον προαυλιο χωρο του στρατοπεδου οπου φιλοξενουνται εδω και μια εβδομαδα.

Ο λογος φυσικα ειναι οτι  προσβαλλει τα θρησκευτικα πιστευω τους.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ.

ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΝΕ@@@ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ@».

 Το δημοσίευμα τούτο, πέρα από το ότι είναι άκρως προσβλητικό, είναι απολύτως ψευδές, διότι ουδέποτε οποιοσδήποτε και ειδικότερα οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας της Αγ. Βαρβάρας έθαψαν κάποιο από τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται στον αύλιο χώρο του Κέντρου Φιλοξενίας. Πρόκειται δε όχι μόνο για σαφή διασπορά, και μάλιστα τελεσθείσα δια του διαδικτύου, ψευδούς είδησης ή φήμης ικανής να επιφέρει ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες, κατ’ άρθρο 191 ΠΚ, αλλά επιπλέον το δημοσίευμα αυτό υποκινεί, προκαλεί και διεγείρει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές και την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων κατ’ άρθρο 1 παρ. 1 ν. 4285/2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω δημοσίευμα δε συνοδεύεται από καμία φωτογραφία του γεγονότος που περιγράφει, ενώ επιχειρεί να προσδώσει αξιοπιστία στις πληροφορίες που παρουσιάζει επικαλούμενο αστυνομικούς που κινούνται εντός του Κέντρου Φιλοξενίας προκαλώντας διπλό πλήγμα: πέρα από την ψευδή είδηση, πλήττει επίσης και το κύρος και την αξιοπιστία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βέροιας ειδικότερα και της Ελληνικής Αστυνομίας γενικότερα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση δόθηκε έκταση από τον ιστότοπο: http://www.verianet.gr, στο σύνδεσμο http://www.verianet.gr/post/40648-beroia-epikindyni-‘moyfa’-oti-dithen-‘thapsane-ekklisaki-sti, με δημοσίευμα που αναρτήθηκε την 06.04.2016 και ώρα 22.39 και φέρει τον τίτλο (επί λέξει):

«Βέροια: Επικίνδυνη ‘μούφα’ ότι δήθεν ‘θάψανε εκκλησάκι στην Αγ. Βαρβάρα – Δεν πειράχτηκε τίποτα!!!».

Το εν λόγω δημοσίευμα συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες με φερόμενη ως ημερομηνία λήψης τους την 06.04.2016, όπου εμφανίζονται η εκκλησία και το εκκλησάκι εντός του Κέντρου Φιλοξενίας, όχι μόνο να μη έχουν «θαφτεί με χώμα», αλλά να βρίσκονται στη θέση τους ακέραια και μάλιστα να έχει επιμεληθεί ο χώρος γύρω τους.

Άλλωστε, είναι νωπά ακόμα τα γεγονότα ντροπής όταν 100 περίπου κάτοικοι του παρακείμενου στο Κέντρο Φιλοξενίας οικισμού της Αγ. Βαρβάρας, αντιδρώντας στην μετεγκατάσταση στην περιοχή προσφύγων από την Ειδομένη, συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό την Παρασκευή 25.03.2016, κατά την άφιξη των πρώτων προσφύγων (στη συντριπτική πλειονότητά τους Σύριοι), προκειμένου να τους αποδοκιμάσουν. Στη συγκέντρωση μάλιστα αυτή ακραία στοιχεία πέταξαν έμπροσθεν της πύλης του στρατοπέδου γουρουνοκεφαλές.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας της Αγ. Βαρβάρας φιλοξενούνται σήμερα περί τους 400 πρόσφυγες -εκ των οποίων 136 είναι βρέφη και παιδιά έως 16 ετών – και λειτουργεί ως Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας, το οποίο είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε πολίτη.

Ήδη από την επομένη της άφιξής τους εκατοντάδες συνδημότες με την προσφορά τους είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, είτε με χορηγίες, είτε με την προσφορά εθελοντικής εργασίας έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανθρωπιάς, τόσο στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, όσο και στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το αληθινό πρόσωπο της Βέροιας, αυτό του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης.

Όμως τέτοιου είδους ψευδείς αναρτήσεις προσθέτουν «όπλα» στη φαρέτρα της προπαγάνδας ακραίων στοιχείων κατασκευάζοντας μύθους που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα, επικαλούμενες μάλιστα «αξιόπιστες πηγές», όπως εν προκειμένω μαρτυρίες αστυνομικών υπαλλήλων που έχουν πρόσβαση στον χώρο του στρατοπέδου.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος, του οποίου τον διαχειριστή δεν γνωρίζουμε, καθώς τα στοιχεία του διαχειριστή που έχουν δηλωθεί στον συγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου δεν είναι προσβάσιμα από εμάς, ακολουθεί μία πρακτική που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο. Με την έξαρση του προσφυγικού, οι αντιμεταναστευτικές κορώνες έχουν πυκνώσει σε διάφορα sites και άλλους ιστότοπους, οι οποίες βρίσκουν τώρα την ιδανική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ξενοφοβία άδηλου αριθμού ανθρώπων, την ημιμάθεια αρκετών, αλλά και την αδυναμία ακόμη περισσότερων να ελέγξουν την είδηση που διαβάζουν.

Συνεπώς, υπό την βαριά σκιά των γεγονότων της 25ης Μαρτίου, το δημοσίευμα αυτό πέρα από το ψεύδος του είναι ικανό να προκαλέσει διακρίσεις, ρατσιστικό μίσος και βία ή άλλες εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος των προσφύγων.

Προς απόδειξη των ισχυρισμών μας προσκομίζουμε συνημμένα τα κάτωθι:

  1. Εκτύπωση του δημοσιεύματος του ιστότοπου: http://verianews.blogy.gr από το σύνδεσμο: http://verianews.blogy.gr/post/2166-sokaristikooi-lathrometanastes-ethapsan-ekklisaki-mesa-sto-stratopedo-armatoloy-kokinoy-stis-barbares-gia-na-min-!@@-pro με ημερομηνία ανάρτησης την 04.04.2016 και ώρα 18.31 και φέρει τον τίτλο (επί λέξει):

«ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ…ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΘΑΨΑΝ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ !@@ ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!111@@2@».

  1. Εκτύπωση του δημοσιεύματος του ιστότοπου: http://verianet.gr από το σύνδεσμο: http://www.verianet.gr/post/40648-beroia-epikindyni-‘moyfa’-oti-dithen-‘thapsane-ekklisaki-sti με ημερομηνία ανάρτησης την 06.04.2016 και ώρα 22.39 και φέρει τον τίτλο (επί λέξει):

«Βέροια: Επικίνδυνη ‘μούφα’ ότι δήθεν ‘θάψανε εκκλησάκι στην Αγ. Βαρβάρα – Δεν πειράχτηκε τίποτα!!!»,

συνοδευόμενο από δύο φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται η εκκλησία και το εκκλησάκι εντός του κέντρου φιλοξενίας, με φερόμενη ως ημερομηνία λήψης την 06.04.2016.

  1. Εκτύπωση του δημοσιεύματος του ιστότοπου: http://www.inveria.gr από το σύνδεσμο: http://www.inveria.gr/2016/03/giro-stous-200-prosfiges-eftasan-sto-kentro-filoksenias-stin-ag-varvara.html με ημερομηνία ανάρτησης την 25.03.2016 και ώρα 21.40 και φέρει τον τίτλο (επί λέξει):

«Ήρθαν γύρω στου 200 πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγ. Βαρβάρα»

  1. Εκτύπωση του δημοσιεύματος του ιστότοπου: http://www.protothema.gr από το σύνδεσμο: http://www.protothema.gr/greece/article/564773/epeisodiaki-upodohi-ton-prosfugon-sti-veroia-katoikoi-tin-epesan-se-vouleuti-tou-suriza/ με ημερομηνία ανάρτησης την 26.03.2016 και ώρα 00.37 και φέρει τον τίτλο (επί λέξει):

«Βέροια: Επεισοδιακή “υποδοχή” προσφύγων –  Σε κλούβα των ΜΑΤ κρύφτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη για την άσκηση και κάθε άλλου νόμιμου δικαιώματος

ΖΗΤΑΜΕ

Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του διαχειριστή του ως άνω ιστότοπου καθώς και παντός τυχόν άλλου υπεύθυνου για την διάπραξη των ιστορούμενων ποινικά κολάσιμων πράξεων καθώς και για όσα διαπιστωθούν από Εσάς και όσα τυχόν προκύψουν από την έρευνα που Σεις θα διατάξετε.

Να διαταχθεί άμεσα η απαλοιφή της συγκεκριμένης ανάρτησης που εξακολουθεί να παράγει ποινικώς κολάσιμα αποτελέσματα και να δημοσιευτεί στον ίδιο ιστοχώρο η διάψευση του γεγονότος, προκειμένου να το πληροφορηθούν οι αναγνώστες του.

Με τιμή,»

banner-article

Ροη ειδήσεων