Βέροια Πολιτισμός

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Καλογερίδου στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 1η Απριλίου

Οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν το βιβλίο της Σοφίας Καλογερίδου

Ο ΤΣΟΝΓΚΛΑΣΕ ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΩΙ ΨΑΧΝΕΙ ΜΑΛΛΙΑ

 Ένα ποτάμι θύμωσε κι ο Τσονγκλασέ απ’ το πρωί ανεβοκατεβαίνει τους δρόμους της πόλης και προτιμά τα μακριά μαλλιά. Η Βουλάρα η Τσαπατσουλιστάν ατενίζει τη δυναστεία των Μινκ που κατεβαίνει τον Γράμμο. Η ινδή γιαγιά Κάλλη  πηγαινόερχεται σ’ ένα σπίτι όπου τα τάτπερ χρησιμοποιούνται και ως αντικαταθλιπτικα. Ένας άστεγος βρίσκει παρηγοριά σ’ ένα καζανάκι κι η καμπαρντίνα του Τρούμαν έγινε τρία παντελόνια. Μια ουγγαρέζα τσιγγάνα διηγείται την ιστορία της μέσα από ένα πλέξιγκλας. Ο Αλιάκμονας, τα Πιέρια, ένας Άγιος με το μοναστήρι του, η Παναγία Σουμελά, οι βλαχογειτονιές της Βέροιας, το στρατόπεδο του Άουσβιτς, κι ένα μικροσκοπικό χωριό της Ημαθίας είναι το σκηνικό για ιστορίες που κρύφτηκαν εδώ και χρόνια ανάμεσα στις γραμμές της Ιστορίας.

Η συλλογή διηγημάτων της Σοφίας Καλογερίδου φέρνει με ένα ιδιότυπο χιούμορ στο φως «μικρές» ιστορίες στο περιθώριο της «επίσημης» ιστορίας σε μια διαδρομή που πάει πίσω μέχρι και εβδομήντα ή ογδόντα χρόνια χωρίς να χάνουν τη φρεσκάδα τους. Στην σκιά  του ρεαλισμού αυτής της συλλογής καραδοκεί ένα γλυκόπικρο χαμόγελο. Με οδηγό το χρόνο το λαθροθήρα χάνουμε το δρόμο αλλά βρίσκουμε ξανά τους ανθρώπους.

Μαγική και μοναδική αφήγηση από μια συγγραφέα που κάνει την πρώτη της εμφάνιση –φυσικά μέσα από τις παράξενες μέρες.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

βιογραφικό

Η Σοφία Καλογερίδου γεννήθηκε το 1969 στη Βέροια όπου ζει. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Δημιουργική Γραφή” στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι καθηγήτρια Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας τα πέρασε στο Μετόχι Προδρόμου απ’ όπου έχει μνήμες που την κατακλύζουν. Χαίρεται τα ταξίδια, τα ζώα και τη φύση. Αγαπά τη μικρή φόρμα, μέσα από την οποία δημιουργεί ένα σημασιολογικό σύμπαν. Έχει διακριθεί σε εφτά διαγωνισμούς, ενώ διηγήματά της περιέχονται σε τέσσερις συλλογικές εκδόσεις. Αυτή είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων της που δημοσιεύεται.

Σελίδες: 110

Σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα -14

Τιμή: 8 ευρώ

ISBN: 978-618-82165-2-5

Εξώφυλλο: πίνακας του Γιάννη Πετράκη

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00

ΖΩΓΙΑ βιβλίο/καφέ 

Κομνηνών 18, 1ος όροφος, 2310244702

-Ο ΤΣΟΝΓΚΛΑΣΕ ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΩΙ ΨΑΧΝΕΙ ΜΑΛΛΙΑ

Για το βιβλίο της Σοφίας Καλογερίδου θα μιλήσουν οι:

Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος -κριτικός λογοτεχνίας

Βαρβάρα Σαράντη, φιλόλογος – μέλος συνδέσμου φιλολόγων Ν.Ημαθίας

Αποσπάσματα θα διαβάσουν η εκπαιδευτικός Βίκυ Κουκάρα και η μουσικός και συγγραφέας Έλενα Αργαλιά

————————————————————————

Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις. Παρουσιάζουμε βιβλία συγγραφέων από τη χώρα μας και όλο τον κόσμο στις σειρές: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα και Παράξενες Μέρες στον κόσμο.

Οι Παράξενες Μέρες είναι ένα καινούργιο σπίτι για τα βιβλία σε μια παράξενη εποχή. Ένα πραγματικό καταφύγιο για τους νέους συγγραφείς. Ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος ανοιχτός στα μηνύματα που έρχονται από όλο τον κόσμο: ελληνικός επειδή ξεκινάμε από εδώ, αναζητώντας τους συγγραφείς που θα εκφράσουν με τα βιβλία τους τις Παράξενες Μέρες που ζούμε σήμερα. Το εκδοτικό μας βλέμμα όμως αγκαλιάζει όλο τον κόσμο αποκλείοντας μόνο κείμενα με περιεχόμενο που είναι προσβλητικό, πορνογραφικό, προπαγανδιστικό, ρατσιστικό ή προωθεί με οποιονδήποτε τρόπο τις διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.λογότυπο συνδυασμός

Οι Παράξενες Μέρες επικοινωνούν κατευθείαν με τους συγγραφείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς τη μεσολάβηση άλλων εκδοτικών οίκων, πρακτόρων ή οποιουδήποτε είδους μεσαζόντων. Κάποια από τα βιβλία των ξένων συγγραφέων κυκλοφορούν για πρώτη φορά χωρίς να έχουν εκδοθεί στη χώρα τους ή σε άλλη μετάφραση.

Δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση οικονομική επιβάρυνση από τους συγγραφείς και αποδίδουν τα ίδια ποσοστά δικαιωμάτων επί των πωλήσεων σε όλους τους συγγραφείς. Με ψηφιακές εκδόσεις σε μικρό τιράζ εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος σε όλα τα βιβλία τους με ανώτερη τιμή τα 12 ευρώ.

Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα το …θράσος να κυκλοφορούμε στα ελληνικά βιβλία συγγραφέων που δεν έχουν ακόμη εκδώσει βιβλίο στη χώρα τους, αλλά ακόμη και βιβλία κατευθείαν στα αγγλικά.

Στη σειρά Παράξενες Μέρες – συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε.  Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως θα εκδώσουμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά.

Τα βιβλία μας διακινούνται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, αλλά διατίθενται και σε συνεταιριστικά στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους όπου μπορεί να τα διαβάσει κάποιος ελεύθερα. Μερικές από τις αγγλόφωνες εκδόσεις μας διατίθενται σε μορφή kindle από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο amazon.com και e-book από την διαδικτυακή πλατφόρμα smashwords.com

Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.gr τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα. Το 2015, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα eyelands.gr διοργανώσαμε τον 5ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: «Στα όρια».   Στο διεθνές του τμήμα συμμετείχαν συγγραφείς από την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Γερμανία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Παράξενες Μέρες διοργάνωσαν το καλοκαίρι στο νησί της Γαύδου το πρώτο φεστιβάλ της άμμου με τη συμμετοχή νέων συγγραφέων από όλη την Ελλάδα. Τα κέιμενα από το εξαιρετικά επιτυχημένο φεστιβάλ θα εκδοθούν με τίτλο «Αμμογραφήματα», το Νοέμβριο του 2015. Διοργανώσαμε επίσης διαγωνισμό θεατρικού έργου και μέσα στο 2016 θα δούμε τα έργα σε αθηναϊκή σκηνή.

Το φθινόπωρο του 2015 ανοίξαμε τον τρίτο διαγωνισμό σύντομου διηγήματος και ξεκινάμε Εργαστήρια Συγγραφής, «Γράφουμε ιστορίες» στην Αθήνα και τις πόλεις της Κρήτης. Ξεκινήσαμε το Δεύτερο Ανοιχτό Εργαστήρι στο διαδίκτυο.

 Το 2016 ξεκινήσαμε ήδη τον πρώτο διαγωνισμό μυθιστορήματος, τον έκτο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος και διοργανώνουμε το δεύτερο φεστιβάλ της Άμμου στη Γαύδο.

 

 

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας