Βέροια Κοινωνία

Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας: “Η ξενοφοβία αδικεί την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας!”

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ.

Απέναντι στο ξενοφοβικό παραλήρημα κάποιων -λίγων ευτυχώς- θερμοκέφαλων συνδημοτών μας κατά την άφιξη προσφύγων -γυναικόπαιδων στην πλειονότητα τους- στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στο χωριό Αγία Βαρβάρα, οφείλουμε θεσμοί, πολίτες και Δημόσιες Αρχές να αντιτάξουμε μια στάση που να συνάδει με τον Πολιτισμό και την Παιδεία μας ως Έλληνες, με σεβασμό στο Σύνταγμα και της Διεθνείς Συνθήκες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι εικόνες από πλήθος, με μπροστάρη μάλιστα τον ιερέα του χωριού, που με κραυγές, γιουχαΐσματα, απειλές, ρατσιστικά μηνύματα, ρίψη γουρουνοκεφαλών κ.α. να προπηλακίζουν και να τρομοκρατούν πρόσφυγες δεν τιμούν ούτε την Ιστορία μας, ούτε την Εκκλησία, ούτε τα Εθνικά μας σύμβολα. Οι πρόσφυγες που μόλις έχουν ξεφύγει από τη θανάσιμη απειλή ενός πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους για την επικράτηση Αμερικανικών, Ρωσικών και Ευρωπαϊκών συμφερόντων και των «δορυφόρων» τους, βρίσκονται σε άμεση ανθρωπιστική ανάγκη και έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας λόγω της συνέχισης του πολέμου από τη μια και τα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα από την άλλη.

Καλούμε ΑΜΕΣΑ την Αντιπεριφέρεια και τη Μητρόπολη Βέροιας να καταδικάσουν δημόσια τα έκτροπα αυτά και από κοινού Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης και Μητροπολίτης να επισκεφτούν το κέντρο φιλοξενίας (όπως ήδη έπραξε ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης) και συμβολικά να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες και να δώσουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εξασφαλιστούν οι ελάχιστες αναγκαίες συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.

Κάθε ολιγωρία θα τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις και κοινωνική αναταραχή, και κάθε ένας εκ των ανωτέρω θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης που η θέση του επιβάλλει.

Κύριο μέλημα μετά την καταγραφή των προσφύγων είναι:

1ον, Με μέριμνα του Δήμου Βέροιας η οργάνωση τακτικών αποστολών τροφοδοσίας του Κέντρου Φιλοξενίας με τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα που ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας και φορείς φρόντισαν να εφοδιάσουν τις αποθήκες του Δήμου, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΚΕΠΑ κ. Σοφιανίδη που έσπευσε να υλοποιήσει σήμερα την πρώτη αποστολή.

2ον, Η συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο για την κινητοποίηση γιατρών που θα παράσχουν τυχόν ιατρική περίθαλψη.

3ον, Διαρκή συνεργασία με τη διοίκηση του Κέντρου Φιλοξενίας και την Αστυνομία για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

4ον, Διανομή φυλλαδίου υποδοχής στους πρόσφυγες στην Αγγλική και Αραβική γλώσσα, με το οποίο θα τους γνωστοποιούνται τα απαραίτητα για την κάλυψη των ανθρωπιστικών τους αναγκών, αλλά και το σεβασμό των κανόνων φιλοξενίας και των κατοίκων της περιοχής. Απαραίτητο είναι να υπάρξει αυτοοργάνωση των ίδιων των προσφύγων για την περιφρούρηση της τήρησης των κανόνων φιλοξενίας και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

5ον, Διοργάνωση εκδηλώσεων στο Κέντρο Φιλοξενίας με τη συμμετοχή φορέων για την «χαλάρωση» του τεταμένου κλίματος και αντιμετώπιση ξενοφοβικών εκδηλώσεων.

Δηλώνουμε στη διάθεση του Δήμου για οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί στα παραπάνω πλαίσια και γενικά για την υποστήριξη της αρμονικής συμβίωσης των προσφύγων με εμάς τους Δημότες της Βέροιας.

26032016477α

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας