Βέροια Ρεπορτάζ

Έντονες διαφωνίες και σύγκρουση απόψεων για την εγκατάσταση προσφύγων στη Βέροια στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Δήμητρα Σμυρνή

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας είχε μοναδικό θέμα τη μεταφορά προσφύγων στη Βέροια, στο Στρατόπεδο «Αρματολός Κόκκινος» της Αγίας Βαρβάρας, όπως ζητήθηκε από την Κυβέρνηση, και τη διατύπωση απόψεων πάνω σ’ αυτό, ώστε να υποβληθούν στο Υπουργείο, για να φανεί ο παλμός της πόλης, κατά τον Πρόεδρο του  ΔΣ, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου

Μετά από έντονη διαφωνία ως προς τη σειρά με την οποία θα έπρεπε να ακουστούν οι απόψεις, αποφασίστηκε να ακουστούν πρώτα φορείς και πολίτες και κατόπιν δημοτικές παρατάξεις και σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης έκανε μια εκτενή ενημέρωση του Σώματος και των πολιτών, ξεκινώντας από τη δίκαια πρόταση δημάρχων του Κιλκίς για κατανομή των προσφύγων σ ’όλη την Ελλάδα, για  να συνεχίσει με το τηλεφώνημα Βίτσα που δέχθηκε, για τη μεταφορά τους στο Δήμο της Βέροιας.

Θυμίζοντας ότι και παλιότερα είχε διατυπώσει την άποψη για τη μη ύπαρξη κατάλληλου χώρου φιλοξενίας, πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως από τον Υπουργό τον πιθανό αριθμό προσφύγων, οι οποίοι ανέρχονται, όπως απαντήθηκε, στους 300 με 500.

Σε περίπτωση φιλοξενίας τους, ο Δήμος θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση τα αυτονόητα είπε ο Δήμαρχος, ύδρευση, αποχέτευση, ιατρική περίθαλψη, σίτιση και φύλαξη, έστω για ψυχολογικούς λόγους.

Επίσης να είναι αποκλειστικά οικογένειες Σύριων, για να μην υπάρξουν μεταξύ τους προστριβές, και σε περίπτωση εγκατάστασής τους στο χώρο της Αγίας Βαρβάρας να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τοπική αγορά και, αν δουλέψουν κάποιοι στο χώρο εγκατάστασης, να είναι αποκλειστικά από το χωριό.

 faretra.info-prosfiges-ds-verias

«Δε θα μπω στη διαδικασία του ποιος φταίει για όσα συμβαίνουν. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να μιλήσουμε με προτάσεις. Κανείς δεν πιστεύω να έχει την άποψη να τους πετάξουμε στη θάλασσα ή να τους αφήσουμε ξέμπαρκους, γιατί τότε σίγουρα θα υπάρξει παραβατικότητα» είπε ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος, για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Γιάννη Παπαγιάννη ότι ο Δήμος στερείται προτάσεων.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε φορείς και πολίτες, οι οποίοι διατύπωσαν δύο διαφορετικές απόψεις με έντονα συγκρουσιακό χαρακτήρα.

Η εκπρόσωπος του φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» μίλησε για πιθανή αλλοίωση των ελληνικών ηθών και εθίμων, για παραβατικότητα, για την ευαίσθητη θέση της πόλης στη Βόρεια Ελλάδα, καταλήγοντας «Δεν είμαστε ρατσιστές. Είμαστε Έλληνες αυτόχθονες, εμείς θα αποφασίσουμε».

Ο Πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επιλογή του χωριού ως χώρου εγκατάστασης λέγοντας: «Το Στρατόπεδο είναι το στολίδι της Ημαθίας. Είναι ο μόνος χώρος αναψυχής για όλη την πόλη, είναι ο δρόμος που πάει στη Βεργίνα. Ποιος θα πληρώσει για τις καταστροφές στα χωράφια; Αν πεθάνει ένας Σύριος, πού θα τον θάψουμε; Θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο με τα παιδιά μας;»

Τη θέση του Προέδρου συνόδευε έγγραφο διαμαρτυρίας και αντίρρησης των κατοίκων για την εγκατάσταση, με σειρά επιχειρημάτων.

Με την άποψη των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Άμμου καταλήγοντας: «Να βοηθήσουμε, όχι όμως τους λαθροεισβολείς»

Η άλλη πλευρά, της υποστήριξης των δικαιωμάτων των προσφύγων για μια αξιοπρεπή διαβίωση, είχε κι αυτή ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι προκάλεσαν έντονες διαμαρτυρίες των διαφωνούντων και πολλές φορές ειρωνικούς καγχασμούς.

IMG_3398

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος μίλησε για τα δικαιώματα των προσφύγων, που προστατεύονται από το Διεθνές δίκαιο, για τις αιτίες που προκάλεσαν το Προσφυγικό (εμπόριο όπλων και φτηνό πετρέλαιο), γι αυτούς που φτωχοποίησαν κι εκείνους κι εμάς, για τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε όλοι, για ν’ ανοίξουν τα σύνορα γι αυτούς, γιατί κάποτε θα κλείσουν τα σύνορα και για τα δικά μας παιδιά που φεύγουν έξω, για την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε να τους εντάξουμε, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να φύγουν.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να προσφέρουμε, είπε ο Πρόεδρος της Α’/θμιας Εκπαίδευσης Παύλος Τουτουντζίδης, αλλά με την προϋπόθεση να προσφέρει η ΕΕ τα αυτονόητα.»

Συνεργασία όλων ζήτησε ο Πρόεδρος του  «Ανθρώπινου Δυναμικού», Λάζαρος Κουμπουλίδης, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Διαβλέπω τον κίνδυνο χωρισμού σε ρατσιστές και ανθρωπιστές. Τώρα δεν θα αποφασίσουμε αν θα γίνει κάτι αλλά τι θα γίνει. Πρέπει να ομονοήσουμε, ώστε να γυρίσουν οι πρόσφυγες πίσω. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τωρινή κατάσταση. Πρέπει να συνεργαστούμε.»

 faretra.info-prosfiges-ds-verias

«Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του, αν δεν τον κυνηγούν» είπε ο Απόστολος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Ημαθίας. «Δεν είμαστε ρατσιστές. Θα βοηθήσουμε, όπως μας βοήθησαν κι εμάς. Όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες μειώθηκε ο τουρισμός κι εμείς είμαστε στο χρυσοφόρο τόξο Δίου –Βεργίνας. Πρέπει να δούμε πού θα τους εγκαταστήσουμε. Να απαιτήσουμε να έρθουν οικογένειες με παιδιά. Η προσφυγιά είναι γνωστή σε όλους, αλλά βιωμένη από λίγους».

Να δείξουμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας ζήτησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, Ευγενία Καβαλάρη, τονίζοντας πως κι εμείς κι οι πρόσφυγες είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής και πως εκείνο που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.

Οι πολίτες Χ. Ντίνας. Γ. Μελιόπουλος, Δ. Αβραμίδης και Αρβανιτάκη, που πήραν το λόγο, μίλησαν για την ανάγκη ενότητας, για την κοινή μας μοίρα με τους πρόσφυγες, για τη διεκδίκηση κονδυλίων από την Πολιτεία, με αντίθετο στις απόψεις τους τον κ. Σπυριδόπουλο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που πήραν το λόγο πριν από τους Δημοτικούς Συμβούλους, κ. Σαρρηγιαννίδης και Χειμώνας, έθεσαν το πρόβλημα της πιθανής αύξησης του αριθμού των προσφύγων στο εγγύς μέλλον, το ενδεχόμενο της παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι κι εμείς βρεθήκαμε παλιότερα στην ίδια θέση και επισημαίνοντας πως με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

 faretra.info-prosfiges-ds-verias

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Δήμο, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τοποθετήθηκε ως εξής: «Αποφασίζουν χωρίς εμάς. Ό,τι έγινε σ’ όλη την Ελλάδα έγινε κι εδώ. Βέβαια, όταν δεν είναι δικό σου το πρόβλημα, είσαι φιλεύσπλαχνος. Οι πρόσφυγες δεν θα είναι μόνο 500 εδώ, αφού μέχρι το Σεπτέμβριο θα ξεπεράσουμε πανελλαδικά τους 400.000.

Μη σας φαίνεται παράξενο που αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Εκείνοι που κάνουν κουμάντο είναι οι ΜΚΟ.

Αλλά και η ένταξή τους θα είναι δύσκολη, λόγω των διαφορών μας. Πιθανότατα να μη μας το επιτρέψουν και οι ίδιοι. Ο Δήμος πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα, δεν πρέπει να χωριστούμε σε ρατσιστές και ανθρωπιστές».

Ο Γιάννης Παπαγιάννης κατηγορώντας το Δήμο ότι δεν έχει προτάσεις τοποθετήθηκε: «Κατανοώ τους φόβους των κοινοτήτων που διαμαρτύρονται. Όλοι είμαστε αλληλέγγυοι και δημοκράτες, πρώτος όμως έρχεται ο τόπος μας.

Πρέπει να αναζητήσουμε ενδεδειγμένο χώρο, για να αποφύγουμε το μεγαλύτερο κακό. Ήμουν στην Αγία Βαρβάρα και είδα πώς σκέφτονται οι άνθρωποι εκεί. Προτείνω ν’ αντιδράσουμε στην πρόταση για το Στρατόπεδο.»

Ο Αντώνης Μαρκούλης, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο της συζήτησης ανεβασμένο και μετά από μια μικρή αναφορά σε κείνους που προκάλεσαν το πρόβλημα και στη συνέχεια όρθωσαν τείχη, ζήτησε να κάνουμε ένα συλλαλητήριο εναντίον εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν ένταση ανάμεσα στους φτωχούς πρόσφυγες και στους Έλληνες φτωχούς.

«Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, κατέληξε. Κι όσο για κείνους που προσεύχονται στην Παναγία για τα δικά τους παιδιά, πρέπει να προσεύχονται και για τα παιδιά των άλλων».

«Να είμαστε σε ετοιμότητα ζήτησε ο Γιώργος Μελιόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Πρέπει να πάρουμε απόφαση που να καταγγέλλει τη συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας, που κάνει τη χώρα μας αποθήκη ψυχών.

 faretra.info-prosfiges-ds-verias

Σοβαρές η ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έφεραν το ΝΑΤΟ  στο Αιγαίο. Βρώμικος ο ρόλος των ΜΚΟ, που λυμαίνονται τον Πακτωλό κονδυλίων σε βάρος των κατατρεγμένων. Ακατάλληλος ο χώρος που προτείνεται. Αυτό δεν είναι φιλοξενία είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχουμε προτάσεις:

1.Να διεκδικήσουμε την ασφαλή τους μετακίνηση σε χώρες προορισμού 2.Ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν 3.Όχι στα hot spots 4.Κατάλληλοι χώροι υποδοχής 5.Καμιά συμμετοχή των ΜΚΟ 6.Άσυλο σε πρόσφυγες 7.Διεκδίκηση κονδυλίων με απαραίτητο μόνιμό προσωπικό και 8. Εξεύρεση άλλων χώρων, με πρόταση την επιλογή του Στρατοπέδου του Β’ Σώματος Στρατού.

Καλούμε το λαό της Βέροιας να προσφέρει τη βοήθειά του και να απομονώσει τις ρατσιστικές συμπεριφορές» κατέληξε.

«Ηλίου φαεινότερον, είπε ο Γραμματέας του ΔΣ, Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ότι το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Μας ξεπερνά η πραγματικότητα, χρειάζονται παρεμβάσεις σ’ όλα τα επίπεδα.

Ζούμε μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οι θύτες κάνουν τους προστάτες, με μόνη έγνοια τη θέση τους στη Μέση Ανατολή. Το ΝΑΤΟ καταλύει στο Αιγαίο την εθνική ανεξαρτησία.

Να μην είμαστε ρατσιστές αλλά και να μας προβληματίζει η εμπιστοσύνη του Σόιμπλε στον Πρωθυπουργό. Να δείξουμε την άρνησή μας στην παρουσία Τούρκων τοποτηρητών. Πρέπει να προστατέψουμε τους πρόσφυγες. Δεκαεφτά χιλιάδες Πόντιοι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στο Χαλέπι της Συρίας Δεν πρέπει να ξεχνάμε» συμπλήρωσε.

Πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι τοποθετήθηκαν με πρώτο το Ζήση Πατσίκα, ο οποίος διατύπωσε την απαισιόδοξη άποψη πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

IMG_3394

«Πόσο μπορεί ν’ αντέξει η τοπική κοινωνία, πώς το Νοσοκομείο θα καλύψει τις ανάγκες, αφού δε μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες των φορολογούμενων πολιτών;» διερωτήθηκε.

Ψυχραιμία ζήτησε ο κ. Κάκαρης, καθώς, όπως είπε, οι πολιτισμικές αξίες δοκιμάζονται.

« Μας έφεραν προ τετελεσμένου γεγονότος. Είμαστε πιόνια. Πρέπει όμως να δείξουμε ότι δεν είμαστε Σκοπιανοί, ότι έχουμε ψυχή. Ο Δήμαρχος πρέπει να επιμείνει στην ασφάλεια και την υγεία της περιοχής. Είμαι στην Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών στην Ημαθία, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός για 500 άτομα» συμπλήρωσε.

Κατανόηση απέναντι στο φόβο των πολιτών  έδειξε η Σοφία Ελευθεριάδου, η οποία αποσύνδεσε το φόβο αυτό από ρατσιστικές στάσεις και συμπεριφορές.

Την επιφύλαξή του κυρίως στο θέμα της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, λόγω της εγκατάστασης στην περιοχή του Αλιάκμονα, εξέφρασε ο κ. Γουλτίδης, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Τσαπαρόπουλο, ως γιατρό, πως δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος. «Ο πολιτισμός μας προήλθε από το χώνεμα πολιτισμών, πρέπει να γίνουμε μια ανοιχτή αγκαλιά για τους πρόσφυγες» πρόσθεσε ο κ. Τσαπαρόπουλος.

Βήμα πολιτισμού χαρακτήρισε την προστασία των προσφύγων η κ. Παπαδίνα, για να δηλώσει στη συνέχεια την έμπρακτη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες ο κ. Διαμαντής λέγοντας: «Είμαι έτοιμος να φιλοξενήσω σε δικό μου χώρο δέκα άτομα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι μας έφτασαν μέχρι εδώ και εμάς και αυτούς.»

faretra.info-prosfiges-ds-verias

 

«Ανθρωπιστικοί λόγοι επιτάσσουν τη φιλοξενία με προϋποθέσεις την ευνομία και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών διαβίωσης. Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να εκπέμψει το δικό της ανθρωπιστικό μήνυμα» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άρης Λαζαρίδης.

«Το ζήτημα είναι εθνικό και δε θα λυθεί από εμάς, αλλά καλά κάνουμε και μιλάμε για αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να συζητάμε αν θα βοηθήσουμε, αλλά πόσο και πώς» συμπλήρωσε και ο τελευταίος ομιλητής Γιώργος Ορφανίδης.

Με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών του Δήμου αλλά και την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να μεταφέρει το περιεχόμενο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πολιτεία, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

banner-article

Ροη ειδήσεων