Βέροια Ρεπορτάζ

Το σημαντικό θέμα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου Βέροιας κυρίαρχο στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Δήμητρα Σμυρνή

Παρόντες στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο γονείς, καθηγητές , μαθητές, υποστηριζόμενοι από την ΕΛΜΕ, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, στέγη για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, που συνεχώς αυξάνονται, χωρίς να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους ο χώρος που τους έχει διατεθεί προσωρινά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δέσποινα Παρίση έκανε σαφή την αδυναμία του Σχολείου να συμπεριλάβει στο δυναμικό του μαθητές που εισάγονται στο 1ο έτος του Μουσικού Σχολείου, με αποτέλεσμα να χάνονται από την πόλη της Βέροιας πολύτιμες μουσικές μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά στην τοπική κοινωνία μέσα από εκδηλώσεις, τουριστικές προβολές και άλλες δράσεις.

Το θέμα, λοιπόν, της μετεγκατάστασης του Σχολείου στο χώρο του Πανεπιστημίου στις Βαρβάρες, παίρνει τις διαστάσεις του άμεσου και αναγκαίου, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.

Η πρόεδρος, ξεκινώντας από το ότι η συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη στο πρόβλημα, πληροφόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ακόμη και αυτή η προσωρινή μετεγκατάσταση που ζητήθηκε, μέχρι να ανεγερθεί το κτήριο του Μουσικού Σχολείου στο Ταγαροχώρι, προσκρούει στη γραφειοκρατία και συγκεκριμένα στην Αρχαιολογία, η οποία διεκδικεί τον ίδιο χώρο, του πρώην Πανεπιστημίου, για δική της χρήση.

Μακάρι να μπορούσαμε να συστεγαστούμε είπε η κ. Παρίση, αλλά αυτό είναι ανέφικτο, ο χώρος δεν επαρκεί.

046

Λύση, λοιπόν, στο πρόβλημα της προσωρινής μετεγκατάστασης αλλά και πληροφορίες για την πορεία του θέματος της ανέγερσης του καινούργιου κτηρίου ζητήθηκαν από το Σχολείο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Αλέκος Μόσχος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της ΕΛΜΕ, και αναδεικνύοντας το δίκαιο του αιτήματος, κατέληξε: «Το πρόβλημα έχει φτάσει πια σε αδιέξοδο. Είμαστε στη φάση του πρέπει».

Την ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου σχολείου επισήμανε ο διευθυντής του κ. Καμπουρίδης, η οποία ιδιαιτερότητα αυξάνει και τις απαιτήσεις στο θέμα των χώρων, όπως τόνισε. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών, τόσο δεν επαρκούν οι χώροι.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε άλλες δύο αίθουσες. Ακόμη και η μεταφορά μας στο χώρο του Πανεπιστημίου θα είναι μια προσωρινή λύση, αλλά είναι μια λύση» είπε ολοκληρώνοντας.

Τις μέχρι τώρα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής πάνω στο συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης:001

«Όταν το Πανεπιστήμιο αποχώρησε από το κτήριο, το ζητήσαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζεύοντας όλα τα χαρτιά, προκειμένου να παραχωρηθεί στο Μουσικό Σχολείο, μέχρι να ανεγερθεί το δικό του κτήριο.

Δυστυχώς προσέκρουσε στην Αρχαιολογία. Δημιούργησε μπλοκάρισμα και ένα ατελείωτο πήγαινε –έλα ανάμεσα στο Δήμο και το Υπουργείο. Ο χώρος δε φτάνει για όλους. Δεν επαρκούν τα τετραγωνικά. Αφαιρέσαμε κάθε επιχείρημα από την Αρχαιολογία.

Το τελευταίο μας έγγραφο αναφέρει ότι ο Δήμος θα δώσει το κτήριο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της «Δια Βίου Μάθησης» στην Αρχαιολογία, προκειμένου να δοθεί ο χώρος του Πανεπιστημίου στο Μουσικό Σχολείο. Ο Γραμματέας του Υπουργείου είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση. Ο Δήμος έκανε κάθε ενέργεια, για να στηρίξει το θέμα του Μουσικού Σχολείου.»

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο πρόβλημα του Σχολείου δήλωσε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, λέγοντας:025

«Κάναμε αγώνες παλιότερα με τον κ. Μαυροκεφαλίδη για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου. Δε μπορεί η Αρχαιολογία να έρχεται κόντρα στα συμφέροντα του Δήμου. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, πρέπει να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Έχει τη δύναμη ο Δήμαρχος να διεκδικήσει. Κι εγώ είμαι στη διάθεσή σας. Χρησιμοποιείστε όλους τους τρόπους κι αυτούς των διαπροσωπικών σχέσεων».

«Δε θα είναι μόνοι οι γονείς. Θ’ αγωνιστούμε μαζί τους. Δεν μπορεί η Αρχαιολογία ν’ αποτελεί κράτος εν κράτει. Στο χώρο της Παιδείας ανήκε το Πανεπιστήμιο, που στεγαζόταν εκεί, στο χώρο της Παιδείας ανήκει και το Μουσικό Σχολείο. Τον δικαιούται το χώρο. Ας πάει εκεί να υποστηρίξει τουλάχιστον τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να μιλήσουν» είπε δυναμικά, παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Μπέκης.

«Είμαστε υπέρμαχοι και της προσωρινής και της μόνιμης λύσης για το σχολείο σας. Είμαστε μαζί σας» πρόσθεσε και ο Αντώνης Μαρκούλης.

«Η λύση σε τέτοια προβλήματα θα προέλθει μόνο μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δεν ευθύνεται αποκλειστικά η Αρχαιολογία, αλλά η γενικότερη πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών» είπε ο Γιώργος Μελιόπουλος, εκφράζοντας τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Προσωρινή μεν βλέπει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας τη λύση της στέγασης στο χώρο του Πανεπιστημίου, απολύτως αναγκαία δε, μέχρι να ανεγερθεί το κτήριο για το Σχολείο.

059

«Ο χώρος του Πανεπιστημίου μπορεί να ετοιμαστεί για την επόμενη χρονιά, μόνο αν παραχωρηθεί τώρα» προειδοποίησε ο κ. Σοφιανίδης. «Πρέπει να πειστεί η Αρχαιολογία ότι το κτήριο που της προσφέρει ο Δήμος, αντί του χώρου του Πανεπιστημίου, ενδείκνυται».

Μια αναδρομή στη δημιουργία του Μουσικού Σχολείου, την εποχή της Αντιδημαρχίας του στο χώρο της Παιδείας ,έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μαυροκεφαλίδης, μιλώντας για το ξεκίνημα του Σχολείου, την πρωτοβουλία της ανέγερσης του κτηρίου στο Ταγαροχώρι, καθώς και για τη μετέπειτα πορεία του.

Τονίζοντας την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ένα μουσικό σχολείο, το οποίο αποτελεί ένα κύτταρο πολιτισμού, κατέθεσε την εμπειρία του από επισκέψεις του σε μουσικά σχολεία άλλων πόλεων, τα οποία εντυπωσιάζουν κυριολεκτικά με την υποδομή και τις δυνατότητές τους, υποστηρίζοντας κι αυτός την αγωνία του Μουσικού Σχολείου της Βέροιας για στέγαση.

banner-article

Ροη ειδήσεων