Βέροια Ρεπορτάζ

“Το πρόβλημα του Προσφυγικού γιγαντώνεται και αγγίζει όλους τους Δήμους” – Θέσεις των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Το πρόβλημα του Προσφυγικού γιγαντώνεται και αγγίζει όλους τους Δήμους δήλωσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, μεταφέροντας την εμπειρία του από την έκτακτη συνεδρίαση 38 Δήμων στην Περιφέρεια.

«Ξεχώρισαν οι εισηγήσεις δύο Δημάρχων, της Παιονίας – στα διοικητικά όρια του οποίου Δήμου βρίσκεται η Ειδομένη – και Κιλκίς, οι οποίοι ζήτησαν ισοκατανομή των προσφύγων σ’ όλη την Ελλάδα. Θα έρθει, λοιπόν, η στιγμή που θα πρέπει να διασκορπιστούν παντού, και εδώ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο Δήμαρχος.

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, παίρνοντας το λόγο ρώτησε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα:

«Απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει σχέδιο της Πολιτείας για αντιμετώπιση του προβλήματος. Πείτε μας ο Δήμος σκέφτεται πώς θα αντιδράσει, όταν το πρόβλημα φτάσει στο νομό μας και στην πόλη μας; Γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Βέροια, αφορά όλη την περιοχή. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και ποιες θα γίνουν, για να μη βρεθούμε κάποια μέρα προ τετελεσμένων γεγονότων;

Πήγα στο Πολύκαστρο και είδα τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Θυμόμαστε τους δικούς μας πρόσφυγες, αλλά είναι όλοι οι σημερινοί πρόσφυγες; Την Ιστορία καμιά φορά, ενώ επαναλαμβάνεται, την ερμηνεύει κανείς, όπως θέλει».

Ο Γιάννης Παπαγιάννης επισήμανε ένα ιδιαίτερα λεπτό σημείο, λέγοντας: « Κάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι η δυστοκία των κατοίκων ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων. Πρέπει να την πάρουμε υπόψη μας».

002

Ο Νίκος Μπέκης επικεντρώθηκε αρχικά στις αιτίες και στους αίτιους που προκάλεσαν το Προσφυγικό.

«Μιλάμε για το αποτέλεσμα χωρίς να βλέπουμε την αιτία που το γέννησε. Κανείς δε μιλά για τους υπεύθυνους, για ‘κείνους που σαν λύκοι και τσακάλια προσδοκούν ν’ αρπάξουν ό,τι απόμεινε.»
Και πρότεινε:

«Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στην πράξη. Ο Δήμος πρέπει να εκλέξει μια επιτροπή και να καταθέσει μια έκθεση, ώστε να πει πώς μπορεί να φιλοξενήσει και τι χρειάζεται να προσφερθεί από την Κυβέρνηση για μια αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων.»

«Πρέπει να πάρουμε θέση για το προσφυγικό. Αφού δούμε το θέμα από την πλευρά των αιτίων, πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι θέμα Ουμανισμού. Πρέπει να γίνουμε Δήμος –πιλότος, να φιλοξενήσουμε. Και να φιλοξενήσουμε σε ευπρεπείς χώρους. Προμετωπίδα μας πρέπει να είναι ο Αρχαίος Πολιτισμός και η ιδέα της φιλοξενίας» πρόσθεσε ο Αντώνης Μαρκούλης.

«Γινόμαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων. Οι χιλιάδες ξεριζωμένοι έρχονται ν’ αντιμετωπίσουν την καταστολή στα σύνορα, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό. Αιτίες η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Είμαστε αντίθετοι στα hotspots,στην τακτική να χρησιμοποιηθούν οι πρόσφυγες ως φτηνό εργατικό δυναμικό, στη συμμετοχή των ΜΚΟ. Ζητάμε να συζητηθεί ως έκτακτο το Προσφυγικό. Πρέπει ως ΔΣ να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας» είπε ο Γιώργος Μελιόπουλος.

Πάνω στις παραπάνω τοποθετήσεις των παρατάξεων ο Δήμαρχος πήρε την εξής θέση:

«Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, είναι εθνικό. Ο Δήμος δε διαθέτει κατάλληλο χώρο για φιλοξενία. Αν έχει η Κυβέρνηση να μας προτείνει, ας το κάνει. Να υπάρχουν όμως οι κατάλληλες συνθήκες. Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους μετανάστες. Δυστυχώς η χώρα μας περνάει δύσκολα και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.»

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας