Βέροια Ρεπορτάζ

“Η γνώση ενάντια στη σχολική βία”. Μια ακόμη εκδήλωση ποιότητας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας – photo – video

Δήμητρα Σμυρνή

Κόντρα στις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει η σχολική βία στις μέρες μας, το Μουσικό Σχολείο Βέροιας αφιέρωσε στη σημερινή μέρα, 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Μέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, τη δουλειά του, αποτέλεσμα συνεργασίας καθηγητών και μαθητών του σχολείου.

Η εκδήλωση, που χαρακτηριστικό της ήταν η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο, έγινε σε συνεργασία του σχολείου με το Ελληνικό Τμήμα της Ibby και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και της ΚΕΠΑ, στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας.

Για τη σημασία της γνώσης που προέρχεται από την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, πλουτίζοντας τον εσωτερικό κόσμο του μαθητή και οδηγώντας τον στην ενσυναίσθηση, και επομένως στην άρνηση κάθε μορφής βίας, και σ’ αυτήν την ηλικία της σχολικής βίας, είπε προλογίζοντας η υπεύθυνη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του σχολείου, Κική Ιντζεβίδου, η οποία είχε και την ευθύνη για το στήσιμο της εκδήλωσης σε συνεργασία με τη Χαρά Σκουμποπούλου, μεταξύ άλλων:

«Το λογοτεχνικό βιβλίο, σε μια εποχή άκρως υλιστική και βαθιά αντιπνευματική, μπορεί να ωριμάσει το μαθητή ψυχολογικά και να τον απομακρύνει από την απομόνωση και την ανούσια έως και επικίνδυνη ηλεκτρονική ψυχαγωγία.

Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας που δημιουργήθηκε στο σχολείο μας είχε σαν αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε πολλά θέματα και ειδικότερα πάνω στο φαινόμενο της σχολικής βίας. Αποτέλεσμα αυτής της ευαισθητοποίησης είναι η σημερινή εκδήλωση.

 faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias

Έτσι, οι μαθητές μας θέλησαν να ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές μαθητών άλλων σχολείων αλλά και με τις φωνές συγγραφέων ενάντια στη βία και το σχολικό εκφοβισμό.»

Ο Διευθυντής του σχολείου Γιάννης Καμπουρίδης, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, δήλωσε πως σε μια εποχή που η κρίση ευνοεί την έξαρση της σχολικής βίας, στα μουσικά σχολεία το φαινόμενο αυτό δεν έχει πάρει έκταση κι αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι.

 

Η Νόπη Σκεντερίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης, εκδήλωσε τη χαρά της για την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στο πρόβλημα της σχολικής βίας και επαίνεσε τις δραστηριότητες του Μουσικού Σχολείου, που είναι σημαντικές και για το Σχολείο και για την πόλη.

Στη συνέχεια, η Πάττυ Παπαδήμου, μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Τμήματος της Ibby –Υπεύθυνη Β. Ελλάδος, παρουσίασε το φαινόμενο της σχολικής βίας, με λόγο απλό και κατανοητό για τους μαθητές, στηριγμένο όμως σε επιστημονική βάση.

Τι είναι σχολική βία, ποιο είναι το αποτέλεσμά της για όποιον την υφίσταται, ποια είναι τα είδη της, ποιοι γίνονται συνήθως θύτες και ποιοι θύματα, πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η κ. Παπαδήμου, πριν δώσει το λόγο στις συγγραφείς που ήρθαν από Θεσ/νίκη, Έδεσσα, Καστοριά και Γιάννενα.

 faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias

Οι κυρίες Πιτσιδοπούλου,Φελεκίδου,Ευθυμιάδου και Γραμμόζη, με το χάρισμα της επικοινωνίας έντονο, τόνισαν βασικές έννοιες που στέκονται ασπίδα απέναντι στη βία, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Το Μουσικό Σχολείο παρουσίασε με τη σειρά του τη δική του δουλειά, αποτέλεσμα επίπονης προεργασίας από τη μεριά καθηγητών και μαθητών.

Η παρουσίαση πήρε τη μορφή κειμένων που δημιουργήθηκαν από τους μαθητές στα πλαίσια Δημιουργικής Γραφής, δρωμένου, μουσικής θεώρησης του θέματος της βίας από τους μικρούς μαθητές της Α’ Γυμνασίου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Βασίλη Βαλαβάνη και παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού μαθητών της Β’ Γυμνασίου με αφορμή τα μηνύματα των συγγραφέων και υπεύθυνες καθηγήτριες τις Χαμιδιελή Φωτεινή, Σκουμποπούλου Χαρά και Ιντζεβίδου Κική.

Το Γυμνάσιο Βεργίνας έδωσε τη δική του νότα στη μάχη ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, με την παρουσία των δύο εκπροσώπων του και οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας ένωσαν κι αυτοί τη φωνή τους μ’ αυτήν του Μουσικού Σχολείου, προβάλλοντας ένα εύστοχο video, που ετοίμασαν με την καθηγήτριά τους Συρμούλα Τζήμα.

 faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από το σύνολο Ευρωπαϊκής Ορχήστρας και Χορωδίας και υπεύθυνη ενορχήστρωσης –διδασκαλίας τη Βιργινία Καραφούσια.

Στο φουαγιέ της Στέγης οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βέροιας είπαν κι αυτοί ΟΧΙ στη σχολική βία με τα έργα τους και υπεύθυνη την καθηγήτρια Φωτεινή Χαμιδιελή.

Την όλη αίσθηση του εορτασμού της Ημέρας ενάντια στη Σχολική Βία συμπλήρωσε η κινητή έκθεση με τις αφίσες της Ibby για την Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Βιβλίου, στο Χώρο Τεχνών.

Μια εκδήλωση που ένωσε πολλές φωνές στον ίδιο στόχο, για έναν κόσμο χωρίς βία με κατανόηση και αλληλεγγύη.

Φωτογραφίες: faretra.info

Μετά τις φωτογραφίες παραθέτουμε το video που δημιούργησε για την εκδήλωση η Ομάδα Φιλαναγνωσίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

 faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias faretra.info-via-mousiko-sxoleio-verias

 

banner-article

Ροη ειδήσεων