Βέροια Ρεπορτάζ

Ξεκίνησε η καμπάνια για την ολοκλήρωση και ανακαίνιση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας – “Μαζί θα ανάψουμε τα φώτα”

Δήμητρα Σμυρνή

Την επίσημη έναρξη της καμπάνιας, με τον τίτλο “Μαζί θα ανάψουμε τα φώτα”, η οποία δεν επιβάλλει αλλά υποβάλλει τη διάθεση για βοήθεια στην ολοκλήρωση και ανακαίνιση της, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα η Βιβλιοθήκη, με παρόντες ανθρώπους, οι οποίοι λόγω θέσεως και επαγγέλματος έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν.

Συγκεκριμένα η Ασπασία Τασιοπούλου, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ και αναφέρθηκε στην παρουσία των μελών του Συμβουλίου της βιβλιοθήκης,  την παρουσία εκπροσώπων της εφημερίδας «Το Βήμα», του περιοδικού «Παράλλαξη» της Θεσσαλονίκης, της ΕΡΤ3, της γκαλερίστας Βίκης Παπατζίκου, του Στέργιου Ζυγουλιάνου από την ομάδα «Φωτογραφίες της Βέροιας», ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της καμπάνιας για την ανακαίνιση του 2ου ορόφου της Βιβλιοθήκης.

Η καμπάνια αναφέρεται στην ανακαίνιση του ορόφου, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων, που θα προσφέρει στο κοινό και τους καλλιτέχνες –συγγραφείς, το ιδανικό περιβάλλον, υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής, για να παρακολουθούν και να παρουσιάζουν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες: παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές ταινιών, ακόμη και σεμινάρια μαγειρικής! Για τον εξοπλισμό όμως των χώρων αυτών απαιτείται επιπλέον χρηματικό ποσό ύψους 100,000€.

008

Στη συνέχεια ο Γιώργος Μπίκας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του τύπου και τους καλεσμένους της Βιβλιοθήκης για την ηλεκτρονική προβολή της καμπάνιας μέσα από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, επισημαίνοντας ότι εκεί βρίσκει απάντηση κάθε απορία που μπορεί να προκύψει.

Παίρνοντας το λόγο ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Αντώνης Γκαλίτσιος τόνισε το πνεύμα της συνεργασίας αλλά και την υπερπροσφορά των μελών της Βιβλιοθήκης, τα οποία σε συνδυασμό απέφεραν και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αριθμών όπως: Σήμερα να αποτελεί τον πυρήνα της τοπικής κοινωνίας, με 31.375 εγγεγραμμένα μέλη (60% του πληθυσμού της Βέροιας), 800 επισκέπτες ημερησίως κάθε ηλικίας και ειδικά μαθητές (το 2014 τη Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 5.200 μαθητές), ενώ από το Νοέμβριο του 1999 ως το Νοέμβριο του 2015 ο δανεισμός (βιβλίων, περιοδικών, επιτραπέζιων παιχνιδιών κ.λπ.) να ανέλθει στα 2.943.633 τεκμήρια!

Η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Φωτεινή Χαμιδιελή δήλωσε κυριολεκτικά ενθουσιασμένη με το χώρο, όπως θα διαμορφωθεί, και με τις δυνατότητες που αυτός θα έχει. «Σ’ αυτόν το χώρο δημιουργήσαμε μαγικές στιγμές» είπε, αναφερόμενη σε παραδείγματα, για να καταλήξει λέγοντας πως η καταξίωση της Βιβλιοθήκης οφείλεται στο προσωπικό της, το οποίο ξεπερνά τον τυπικό του ρόλο και κινείται στο κλίμα της δημιουργίας και της προσφοράς.

010

Ο Γιάννης Τροχόπουλος, πρώην Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, που υπήρξε η ψυχή της και τη διαμόρφωσε έτσι, με αποτέλεσμα να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να χαρακτηριστεί «ελληνικό θαύμα», πετυχαίνοντας τη βράβευσή της –ανάμεσα σε 350 Βιβλιοθήκες παγκοσμίως –με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, ενώ είναι ένα απλό μέλος του Συμβουλίου της τώρα, εξακολουθεί όχι απλά να ενδιαφέρεται αλλά και να μιλά γι αυτήν με το πάθος και τη συγκίνηση του ανθρώπου, που έζησε την επίπονη προσπάθεια μιας δημιουργικής πορείας, με μια ευτυχή κατάληξη.

«Σ’ αυτήν τη Βιβλιοθήκη που τώρα έχουμε οδήγησαν τα χρήματα του βραβείου αλλά προπαντός ο προσωπικός μόχθος» είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος αναφερόμενος στο προσωπικό της που εργάζεται δημιουργικά γι αυτήν, ξεπερνώντας κάθε όριο επαγγελματισμού.

«Στηριζόμαστε πάντα στο παρελθόν, για να δώσουμε κάτι στις επόμενες γενιές» είπε, μιλώντας για το φιλόδοξο σχέδιο της ανακαίνισης και ολοκλήρωσης της βιβλιοθήκης, αναφερόμενος στην προσφορά του Γιώργου Χιονίδη και του Θανάση Παπαζώτου, που ήταν οι πρώτοι που τη στήριξαν. «Ο κάθε τόπος έχει τις φυσιογνωμίες που συνδέονται μ’ αυτόν και οι οποίες μας εμπνέουν» είπε.

031

Στη συζήτηση που ακολούθησε και στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, οι εκπρόσωποι της βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την αδυναμία της πολιτείας να βοηθήσει από τη στιγμή που μειώνει τις χρηματοδοτήσεις, ενώ οι ανάγκες της βιβλιοθήκης αυξάνονται, για την προσφορά της Βιβλιοθήκης όχι μόνο στις μικρές ηλικίες , που αποτελούν το μέλλον της πόλης, αλλά και στις μεγαλύτερες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις υπηρεσίες μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

«Άσχετα με το αν θα μπορέσουν οι απλοί πολίτες να ανταποκριθούν οικονομικά στην καμπάνια μας, αυτός ο απλός κόσμος παραμένει η δύναμη μας» είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος. « Ο στόχος μας είναι να μην συμβιβαστούμε ως προς τις προσδοκίες μας. Πρέπει να είναι ένα έργο αντάξιο του 21ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη είναι ένα καταφύγιο για τους πολίτες της πόλης και αποτελεί μια προσφορά στην πόλη όλων των μελών της» κατέληξε.

Στη συνέχεια, μετά από υποβολή διαφόρων προτάσεων των παρευρισκόμενων, ώστε η καμπάνια να εξασφαλίσει μεγαλύτερη επιτυχία, ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στον υπό διαμόρφωση χώρο, όπου δουλεύουν εντατικά τα συνεργεία, με σοβαρότητα και μεράκι, ώστε το έργο να αποπερατωθεί σύντομα και σωστά.

(Η ενημέρωση για τους σκοπούς της εκστρατείας και τους τρόπους υποστήριξης γίνεται μέσω της πλατφόρμας support.libver.gr και ξεκινάει στις 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016)

022libver_sticker (2)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας