Ρεπορτάζ Τοπικά

“Η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα” το μήνυμα της εξαιρετικής ημερίδας της “Πρωτοβουλίας για το Παιδί”, στη Βέροια

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Μια ημερίδα που εντυπωσίασε με τη σοβαρότητα του θέματος και των ομιλητών της, με την αρτιότητα της οργάνωσης αλλά και με το πυκνό ακροατήριο της και το ενδιαφέρον που έδειξε αυτό κατά την τρίωρη διάρκειά της, ήταν η ημερίδα που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, χθες  9/12/’15, στη Βέροια, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ημαθίας.

Την ιδιαιτερότητα της χθεσινής ημερίδας να φιλοξενεί ενεργά μέλη μιας άλλης αδελφής οργάνωσης από την Καβάλα, με την επωνυμία «Βία – Stop», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας» Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη δικτύωση της δικής μας οργάνωσης με αντίστοιχες άλλων πόλεων πολύ σημαντική.

Στην αρχή της ημερίδας τιμήθηκε ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, Ύπατος Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ για την Ευρώπη, το πορτραίτο του οποίου έκανε ο κ. Παύλος Σκούταρης, εκπροσωπώντας τους ΑΧΕΠΑ Βεργίνας. Ο κ. Σκούταρης  μίλησε αρχικά για τους ΑΧΕΠΑ Βεργίνας αλλά και για την προσφορά των ΑΧΕΠΑ στην Αμερική και Ευρώπη.

«Όλοι εμείς ,τα μέλη της ΑΧΕΠΑ Βεργίνας, είμαστε χαρούμενοι, γιατί αγκαλιάζουμε το έργο της «Πρωτοβουλίας». Η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες, με σκοπό να προαγάγει αξίες του Ελληνισμού. Ανάμεσα σ’ αυτές ο ανθρωπισμός και ο εθελοντισμός.

Εδώ στη Βέροια, 20 δραστήρια μέλη ενωθήκαμε, για ν’ αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που προκύπτουν. Ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

Στη συνέχεια διάβασε το πλούσιο βιογραφικό του κ. Νίκου Παπαδόπουλου, για τον οποίο ο κ. Σιδηρόπουλος είπε: «Εκτιμούμε την προσφορά του και τον ανακηρύσσουμε επίτιμο μέλος της «Πρωτοβουλίας».

 faretra.info

Ο Ύπατος Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ ευχαρίστησε λέγοντας: «Είμαι ΑΧΕΠΑ και είμαι πάντα κοντά σας. Έχετε αποδείξει ποιοι είστε. Είναι τιμή μου να βοηθήσω.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να κοιτάμε τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς. Είμαι πολύ στεναχωρημένος. Τόσοι άνθρωποι πάσχουν και το κράτος είναι ανήμπορο. Η ΑΧΕΠΑ προσπαθεί αλλά δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Οι άνθρωποι πεινάνε. Έχουμε οργανώσεις αλλά δεν μπορούμε να τα προλάβουμε.

Να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. Και με τα τμήματα ΑΧΕΠΑ της Ευρώπης.»

Ο κύριος κορμός της ημερίδας ξεκίνησε με εισηγητές τους Φώτου Ελένη και  Νικόλαο Καραγιαννίδη, μέλη της οργάνωσης Καβάλας «Βία – Stop», ρίχνοντας άπλετο φως στο σκοτεινό τοπίο της ενδοοικογενειακής βίας.  faretra.info

Η κ. Φώτου, δικαστική ψυχολόγος, Υπ. Διδάκτορος ΔΠΘ, αναπτύσσοντας το θέμα με γνώση, εμπειρία και πλήθος παραδειγμάτων, που το έκαναν εξαιρετικά ενδιαφέρον και κατανοητό στο κοινό, έδειξε τους μύθους που καλύπτουν την πραγματικότητα στις περιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας, κατηγοριοποιώντας τες.

Μιλώντας για τις παραμέτρους της βίας, για το προφίλ του θύτη και του θύματος, κυρίως μεταξύ συντρόφων, πέρασε στη συνέχεια στη βία που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, αλλά ακόμη και τα κατοικίδια ζώα.

Εντυπωσιακή η πληροφορία πως οι δράστες, που κατά 96% είναι άντρες, αντιμετωπίζονται πολλές φορές με ψυχοθεραπεία, με αποτέλεσμα ν’ αλλάξουν συμπεριφορά.

Η φράση της κ. Φώτου, καθώς έκλεινε την εισήγησή της, «Θύμα βίας, και καμιά φορά φονικής βίας, μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα ανάμεσά μας ,αύριο» προκάλεσε στο ακροατήριο άμεση ευαισθητοποίηση.

Ο Αστυνόμος Β’ εν αποστρατεία, Νικόλαος Καραγιαννίδης, Γραμματέας του Ινστιτούτου Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων, με εμπειρία 25 χρόνων στην Αστυνομία, και τώρα ενεργό μέλος της «Βίας – Stop», με λόγο χειμαρρώδη και στεντόρεια φωνή, μίλησε για το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, μεταφέροντας ταυτόχρονα την προσωπική του εμπειρία και από την Αστυνομία αλλά και από τον σημερινό του ρόλο στην οργάνωση. «Στις μέρες μας η βία κυριάρχησε και φυσικά αυξήθηκε και η ενδοοικογενειακή» είπε. faretra.info

Ως πρόβλημα επισήμανε την ελλιπή εξειδίκευση της Αστυνομίας στο συγκεκριμένο θέμα, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα τελευταία, επιμένοντας στην ιδιαίτερη αντιμετώπιση που πρέπει να έχει το θύμα.

Σημαντικότατη η πληροφορία που έδωσε στους εκπαιδευτικούς ως προς τη σειρά των κινήσεών τους, όταν έχουν υπόνοιες ενδοοικογενειακής βίας στη ζωή των μαθητών τους.

Καταλήγοντας με τη φράση κλειδί «Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι φαινόμενο, είναι έγκλημα», τοποθέτησε τα πράγματα όχι μόνο στο άγνωστο για τους πολλούς νομικό πλαίσιο, αλλά και έθεσε τους πολίτες απέναντι στις ευθύνες τους, όταν αντιλαμβάνονται τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, χωρίς να αντιδρούν.

Μια σύντομη αλλά ουσιαστική παρέμβαση έγινε στο σημείο αυτό από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Διονύσιο Κούγκα, Διοικητή της Σχολής του Kέντρου Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Βέροια,  ο οποίος είπε: «Οι αστυνομικοί μας ενημερώνονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίζουν σωστά τα περιστατικά . Μη διστάζετε να καταγγείλετε. Η Αστυνομία θέλει να είναι δίπλα στον πολίτη.»

Η κ. Θεοδώρα Νιώπα, κοινωνική λειτουργός της «Πρωτοβουλίας», μίλ faretra.infoησε για τις έννοιες της προδοσίας και του τραύματος, που προκαλούνται στα παιδιά από την ενδοοικογενειακή βία, συγκινώντας το κοινό με εικόνες, ένα πρόγραμμα «οπτικοποιημένης φωνής», που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά της «Πρωτοβουλίας», συγκεκριμενοποιώντας οπτικά το τραύμα και την προδοσία.

Η φράση που έμεινε από την εισήγηση της κ. Νιώπα ήταν συγκλονιστική. «Τι στερήθηκαν τα παιδιά των δυσλειτουργικών οικογενειών; Τα πάντα…».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή της 20λεπτης ταινίας των Γρηγόρη Βαρδαρινού και Αναστασίας Μπαρτζουλιάνου «The noir project», η οποία συμπύκνωσε με τη δύναμη της εικόνας όλα τα προηγούμενα. Κραυγή αγωνίας η ταινία έδωσε με ευρηματικό τρόπο τη ζοφερή ατμόσφαιρα της βίας, αφήνοντας τελικά ένα παράθυρο λύτρωσης.

Μια εξαιρετική ημερίδα, που έκλεισε με συζήτηση, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

 faretra.info  faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων