Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ιονέσκο “Ιάκωβος ή Υποταγή” από το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία – Μια παράσταση έκπληξη

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Το «ΘΕ.ΑΜ.Α»-Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία, το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα με ηθοποιούς με κινητική αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, έδωσε χθες, 29/11/’15, στη Βέροια στο Χώρο Τεχνών, μια παράσταση που εντυπωσίασε, συγκίνησε και ευαισθητοποίησε το κοινό.

Μ’ ένα έργο δύσκολο, όπου τα πάντα ακροβατούν, όπου το κωμικό αγγίζει τα όρια του τραγικού και η λογική δίνει τη θέση της στο παράλογο, ο Ιονέσκο, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου, ανατέμνει τις σάπιες δομές της κοινωνίας, ακτινογραφώντας τους ραγισμένους αρμούς της οικογένειας.

Ο Ιάκωβος, ο πρωταγωνιστής, θέλει να επαναστατήσει απέναντι στην οικογενειακή και κοινωνική καταπίεση και με όχημα το παράλογο δίνει τη μάχη του. Μια μάχη, όπου το θετικό μετατρέπεται σε αρνητικό και το αντίστροφο.

Καρικατούρες οι υπόλοιποι ρόλοι των κοινωνικών δομών που αμφισβητούνται από τον Ιονέσκο, οδηγούν στην τελική κάθαρση, μέσα από μια ελπιδοφόρα οπτική. Την οπτική ενός κόσμου ,όπου μπορεί ο καθένας να πλάσει το μικρόκοσμό του, μέσα στον μεγάλο αδυσώπητο κόσμο μας.

Ήδη, στα πρώτα λεπτά της παράστασης ο θεατής ξεχνά ότι πρόκειται για μια παράσταση, που ο κύριος κορμός της αποτελείται από ΑμεΑ.

 faretra.info

Οι φωτισμοί, η μουσική, η κίνηση, δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα που διαχέεται στην πλατεία.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βασίλης Οικονόμου, ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός με αναπηρία, που σπούδασε σε Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης, ο οποίος και δημιούργησε το «ΘΕ.ΑΜ.Α», έστησε μια παράσταση, όπου οι ηθοποιοί του λειτούργησαν σαν ένα σύνολο δεμένο αρμονικά, αλλά και σαν άτομα ξεχωριστά.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Αιμιλιανή Αβραάμ, Πάνος Ζουρνατζίδης, Μιχάλης Γραμματάς, Έφη Τούμπα, Μάνος Τριανταφυλλάκης, Μιχάλης Ταμπούκας, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρίνα Μπεσίρη, Μαρία Μουρελάτου, Μαίρη Σταματουλά, Κατερίνα Κοντομάρκου.

Ο Βασίλης Οικονόμου πέρα απο τη  σκηνοθεσία έκανε και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου. Βοηθός σκηνοθέτης: Πάνος Ζουρνατζίδης.
Ηχολήπτης: Χρήστος Νταλίπης.
Μετάφραση: Μιχάλης Γραμματάς.
Μουσική επιμέλεια: Σοφία Σεφεριάδη.
Επιμέλεια στίχων τραγουδιών: Μιχάλης Ταμπούκας.
Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη.

Μια παράσταση που προκάλεσε το θαυμασμό και απέδειξε πως τα ΑμεΑ όχι μόνο δικαιούνται την ισότητα αλλά και την κερδίζουν δυναμικά και δημιουργικά.

 Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων