Βέροια Ρεπορτάζ

Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού- Συνέντευξη Τύπου Π.Ε.Δ.Υ Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Η ιατρός ακτινοδιαγνωστικής του Π.Ε.Δ.Υ Βέροιας κ. Καραδήμου Βασιλική, σήμερα, 2/11/’15, ενημέρωσε εκπροσώπους του Τύπου για τον σκοπό της συνάντησης, τον οποίο χαρακτήρισε διπλό.
Α) Ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με την Οργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τον καρκίνο του μαστού και Β) Σημασία της έγκαιρης διάγνωσής του.

Συγκεκριμένα είπε:

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες. Η διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο είναι κομβικής σημασίας, γιατί τότε η νόσος είναι ιάσιμη σε πολύ υψηλό ποσοστό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη διάγνωση βέβαια, αποτελεί ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών με απεικονιστικό έλεγχο και κλινική εξέταση.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημονικών εταιριών οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο. Βασικός μας στόχος λοιπόν αποτελεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των γυναικών της πόλης μας, όσον αφορά τη νόσο τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Προσκαλούμε λοιπόν όλες τις γυναίκες στην ημερίδα που οργανώνουμε, σε συνεργασία με το Δήμο, την Τετάρτη 11-11-2015 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών προκειμένου να ενημερωθούν.

Ταυτόχρονα για το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΔΥ ΜΥ Βέροιας είναι μια ευκαιρία να ενημερώσει το κοινό της πόλης μας, σχετικά με τη λειτουργία του και τις υπηρεσίες που είναι σε θέση να προσφέρει.

prosklisi mastos 2_22x15

Επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων α) για την ύπαρξη στατιστικών στοιχείων για την Ημαθία β) για την συχνότητα της μαστογραφίας γ) για την κάλυψή της από ασφαλιστικούς φορείς δ) για την αναγκαιότητα του υπέρηχου και ε) για την διαγνωστική ικανότητα μηχανημάτων και γιατρών, η κ. Καραδήμου απάντησε:

Τα στοιχεία για την Ημαθία αλλά και για όλη την Ελλάδα είναι ανεπαρκή. Δυστυχώς μόνο ένα ποσοστό γυναικών κάτω του 50% κάνει προληπτικό έλεγχο. Κι επειδή δεν υπάρχει κρατικό πρόγραμμα, οι γυναίκες οφείλουν από μόνες τους να προβούν στην εξέταση.

Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε κάθε χρόνο και όχι κάθε δύο χρόνια, όπως υπαγόρευαν παλιότερα λόγοι οικονομικοί.  Άλλο πράγμα όμως είναι η πολιτική και άλλο η ιατρική. Το διάστημα του ενός χρόνου είναι ασφαλές, αν και έχουμε δει εμφάνιση καρκίνου και σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου.

Για την ασφαλιστική κάλυψη της ψηφιακής μαστογραφίας, η οποία είναι και η εγκυρότερη ως προς τη διάγνωση ,δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα.

Ο υπέρηχος ως μέσο διάγνωσης συμπληρώνει τη μαστογραφία στις γυναίκες άνω των 40, και είναι χρήσιμος για τις μικρότερες ηλικίες, εγκυμονούσες και θηλάζουσες.

Στη διάγνωση σαφώς παίζει ρόλο το πόσο σύγχρονο είναι το μηχάνημα, αλλά και πόσο εξειδικευμένος ο ακτινοδιαγνώστης.

Ο Υπεύθυνος του Π.Ε.Δ.Υ Βέροιας κ. Δημήτριος Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν παρών στην συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσε πως το Μαιευτικό του Π.Ε.Δ.Υ θα στήσει ένα stand, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στη διασταύρωση των οδών Προφήτη Ηλία και Ιπποκράτους, στις 11-1, ενημερώνοντας για το μητρικό θηλασμό.

mastografia-ola-osa-prepei-na-gnorizete

Οι Συντελεστές της Ημερίδας για τον καρκίνο του μαστού είναι:

Συντονιστής
Χατζηαθανασίου Τηλέμαχος
Γενικός Χειρουργός
Πρώην Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας)
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Eισηγητές
Βασιλική Αν. Καραδήμου

Ακτινοδιαγνώστης – Επιμελήτρια Α΄ ΠΕΔΥ Μ.Υ. Βέροιας
Πρώην Υπεύθυνη του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού Γ. Ν. Κατερίνης
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού

« Ο Ρόλος της Ακτινοδιαγνωστικής στη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού»
Ζαχαριάδου Μαρία
Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού

«Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Ψηφιακής Μαστογραφίας»

Αναστάσιος Κ. Κοτρώνης
Γενικός χειρουργός
Συνεργάτης του Τμήματος Μαστού Ομίλου Βιοϊατρικής Θεσσαλονίκης

«Επιβαρυντικοί Παράγοντες και Κλινικές Εκδηλώσεις  του Καρκίνου του Μαστού»

Σταύρος Ε. Χατζόπουλος MSc
Γενικός χειρουργός
Μετεκπαιδευθείς στη Χειρουργική Μαστού
στο Imperial College London –U.K Saint Mary’s Charing cross
Υπεύθυνος του Τμήματος Μαστού του Ομίλου Βιοϊατρικής Θεσσαλονίκης

« Από την Διάγνωση μέχρι την Αντιμετώπιση Νεότερα Δεδομένα»
Γεώργιος Νικολαΐδης
Ψυχίατρος- ΠΕΔΥ Μ.Υ. Βέροιας

«Οι Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις  του Καρκίνου του Μαστού»

Γεωργία Δουλδούρη  Φιλόλογος

«Κατάθεση προσωπικής εμπειρίας»

Afisa mastos r_33x48,8prosklisi mastos F_22x15

banner-article

Ροη ειδήσεων