Απόψεις Περισσότερο διαβασμένα Πολιτική

“Το φρέσκο γάλα των… εξήντα ημερών, κτηνοτρόφοι, αγρότες και… ισοδύναμα!” του Δημήτρη Τσιμούρα

Σύμφωνα με την είδηση: “Καταργείται το επταήμερο της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και οι παρασκευαστές πλέον θα ορίζουν ελεύθερα την ημερομηνία λήξης”. Μεταξύ των άλλων… “συμφωνήθηκε” κι αυτό ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και το κουαρτέτου των δανειστών, στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Βλέπουμε ότι οι δανειστές παρεμβαίνουν σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, η δε κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- νομοθετεί και εκτελεί κατά γράμμα τις επιταγές τους, περνώντας μας την εκβιαστική λογική “κάνουμε το κακό μη μας βρει το ακόμη χειρότερο από τους… εταίρους”!

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η πρώτη επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος, που αρχικά ήταν 3 ημέρες, έγινε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη, τον Μάρτιο του ’14, ό οποίος τότε ανακοίνωσε στη Βουλή “επίμαχη διάταξη πολυνομοσχεδίου με την οποία το παστεριωμένο γάλα θα έχει ημερομηνία λήξης 7 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής του”.

Είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο που δίνει την ευχέρεια στις γαλακτοβιομηχανίες να καθορίζουν κατά το δοκούν την ημερομηνία λήξης του γάλακτος , δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να εκβιάζουν τους Έλληνες παραγωγούς, κυρίως μικρούς και μεσαίους, για όλο και χαμηλότερες τιμές στο γάλα, αφού έχουν την άνεση χρόνου, μιας και το… φρέσκο γάλα πλέον γι αυτούς δεν έχει ημερομηνία λήξης, ώστε να κάνουν αθρόες εισαγωγές. 0C88DE35591AA4AF7FF0B4F976F0601F

Και βέβαια, αυτές οι αλλαγές προφανώς και δεν αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του “φρέσκου” γάλακτος, ούτε στη μείωση της τιμής του. Εξ άλλου οι τιμές παραγωγού και καταναλωτή απέχουν παρασάγγας. Ούτε φυσικά τους ενδιαφέρει κατά πόσο θα υποβαθμιστεί η θρεπτική του αξία.

Στόχο έχουν αφενός να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την πρωτογενή παραγωγή, αφού έτσι θα αναγκάσουν ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, και αφετέρου οι γαλακτοβιομηχανίες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Και επειδή ο κτηνοτροφικός τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παραγωγή ζωοτροφών, η συρρίκνωση του θα επηρεάσει άμεσα και τη γεωργική παραγωγή. Συνεπώς, γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν δέχονται πυρά μόνο από την υψηλότατη φορολογία που τους επιβάλλεται, μόνο από την συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής τους, αλλά και ισχυρά παράπλευρα, όπως αυτά από το μέτρο της απεριόριστης διάρκειας του… “φρέσκου” γάλακτος!

Αυτές τις μέρες γεωργοί και κτηνοτρόφοι συντονίζονται σ’ έναν κοινό αγώνα διεκδικώντας το δίκιο τους. Όμως για να πετύχουν αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιον έχουν απέναντί τους και ποιος είναι ο στόχος του. Σε τι αποσκοπούν τα μέτρα που παίρνουν εναντίον τους αυτοί που νομοθετούν και αυτοί που δίνουν εντολές και κατευθύνσεις. Πρέπει να εξηγήσουν γιατί η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή ακολουθεί φθίνουσα πορεία στη χώρα μας, ενώ αυτοί που μας έβαλαν στην ΕΕ έδωσαν εκ διαμέτρου αντίθετες υποσχέσεις!

Σήμερα πλέον η κοινή λογική με την εμπειρία που υπάρχει οδηγεί τον καθένα στο συμπέρασμα ότι οι εταίροι-δανειστές, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να λειτουργούν ως υπάλληλοί τους, αποσκοπούν στη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και όσο γι αυτήν που επιλεκτικά θα αφήσουν, θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχό της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση των αγροτών και κτηνοτρόφων θέλουν να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να δουλεύουν πλέον ως εργάτες γης, από νύχτα σε νύχτα, για ένα κομμάτι ψωμί στα ίδια τους τα χωράφια, υπό την εποπτεία του νεοτσιφλικά της περιοχής.atexnws33bΔεν είναι τη στιγμής να απαριθμήσουμε όσα κατά καιρούς παραπλανητικά λέγονταν στους αγρότες για την μεγάλη αγορά των 150 εκατομμυρίων που θα άνοιγε γι αυτούς με την είσοδο μας στην ΕΕ. Ούτε για την πορεία που ακολουθήθηκε από τότε μέχρι τώρα, που φτάσαμε να εκλιπαρούμε τη Ρωσία να μας εξαιρέσει από το εμπάργκο και να εισάγει ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

Δεν είναι επίσης της στιγμής να αναφερθούμε στα εκατοντάδες γεωργικά προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, ελέω ΕΕ , ούτε στις δυναμικές καλλιέργειες που εξαφάνισαν. Το πρόβλημα είναι πώς θα σταματήσει αυτό το κακό και πως θα αντιστραφεί η άθλια αυτή κατάσταση.

Είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσει αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική που κινείται στη λογική των μνημονίων, που συμφώνησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και βέβαια, αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία προς την καταστροφή, αύριο λίγοι θα έχουν σπίτια και ακόμη λιγότεροι χωράφια. Ας μη μας διαφεύγει ότι αυτή είναι η λεγόμενη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας και αυτήν την προοπτική υπηρετούν οι σημερινοί μας πολιτικοί ηγέτες, προεξάρχοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει αναλάβει ρόλο τοποτηρητή!

Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι για να περάσει τέτοια μέτρα, όπως αυτά κατά των αγροτών, μπορεί να το καταφέρει μόνο όταν τους διασπάσει. Όταν διασπάει κλάδους και κοινωνικές ομάδες. Και αυτό μπορεί να το πετύχει κατά τον καλύτερο τρόπο, όταν περνούν στα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, αιτήματα που θίγουν άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως τα λεγόμενα “ισοδύναμα μέτρα”. Δυστυχώς κάτι ανάλογο έχει υιοθετήσει στα αιτήματά της, μερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων κινουμένη πάνω σ’ αυτή τη λογική, αυτή που στην ουσία επιζητά και η ίδια η κυβέρνηση. 

Ισοδύναμα μέτρα, το πιο ύπουλο δόλωμα. Με δυο λέξεις σημαίνει αποδοχή της πολιτικής του ξεκληρίσματος και των μνημονίων και άνοιγμα μετώπου ενάντια μιας άλλης κοινωνικής ομάδας που θα πληρώνει κάθε φορά αντί της πρώτης. Ισοδύναμα σημαίνει εμφύλιος και εκεί στοχεύει η… “αριστερή” κυβέρνησή, βάζοντας τα “βατράχια” να αλληλοσπαράσσονται μεταξύ τους, παίρνοντας εύσημα από τους “προστάτες”, διευκολύνοντας ταυτόχρονα κατά τον καλύτερο τρόπο αυτούς που θησαυρίζουν ελέω κρίσης!panos-zacharisΤέλος, βρίσκουν τρόπους που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση των ίδιων των κοινωνικών ομάδων από τα μέσα. Εκεί αποσκοπεί το “κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”. Έτσι όποιος είναι πάνω απ’ τη γραμμή θα παίρνει επιδοτήσεις ενώ όποιος είναι από κάτω όχι. Έτσι αυτόματα προκαλείται ρήξη και ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός λειτουργεί αριστοτεχνικά.

Όμως σήμερα κάποιοι δεν μπορούν να σκεφτούν ότι η γραμμή όλο και θα μετατοπίζεται προς τα πάνω. Αύριο θα θίγονται αυτοί που υποτίθεται ότι σήμερα ευνοούνται, και θα σταματήσει, όταν κατακτηθεί ο στόχος αυτών που σήμερα έχουν το πάνω χέρι, όταν δηλαδή φτάσουμε στον τσιφλικά!

Άρα, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ούτε να μας ξενίσει αν βρεθούμε μπροστά σε… “φρέσκο” γάλα εξήντα ημερών, ούτε η απεριόριστη διάρκεια του, ούτε οι εξοντωτικές και πέρα από κάθε λογική φορολογίες στη συγκεκριμένη περίπτωση και για τους αγρότες, ούτε φυσικά τα ισοδύναμα! Ό στόχος τους είναι ξεκάθαρος και εναντίον του πρέπει να υπάρξει κοινή στόχευση όλων, όσων σήμερα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την καταστροφή.

ΥΓ. Ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας, όταν αυτοί που οδήγησαν τους αγρότες έως εδώ, αυτοί που ψήφισαν τα μνημόνια, αυτοί που υποκλίνονται στους κοινούς εκβιαστές, που τους αποκαλούν και… εταίρους, αυτοί των οποίων η πολιτική ξεκληρίζει την συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων και αγροτών, αυτοί που τους άνοιξαν κυριολεκτικά το λάκκο, χωρίς να είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι οι αγροκτηνοτρόφοι, παρουσιάζονται σήμερα σαν… “υποστηριχτές” του αγώνα τους! Έλεος!

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας