Βέροια Ρεπορτάζ

Αγροτικές κινητοποιήσεις και προβλήματα των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας μεταξύ άλλων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Ανάμεσα στα πολλά θέματα χθες, 26/10/15, στο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν και απασχόλησαν το Σώμα το ψήφισμα συμπαράστασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις και το θέμα μείωσης των μισθών των καθηγητών του Ωδείου.

Ξεκινώντας η συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Αθήνα και τις ενέργειες που έκανε σχετικά με το τελωνείο, μεταφέροντας την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε, ώστε να καταδείξει ότι η Κουλούρα είναι ο καταλληλότερος χώρος για το τελωνείο.

Σχετικά με το κτίριο των Παλιών Δικαστηρίων ζητήθηκε από το Υπουργείο ακριβής απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και οικονομική μελέτη, ώστε να λειτουργήσει ο χώρος.IMG_4478

Για το Νοσοκομείο της Βέροιας ο Δήμαρχος έφερε την ευχάριστη είδηση ότι έρχεται επικουρικός αναισθησιολόγος.

Ολοκληρώνοντας, μίλησε για την επομένη μέρα, 27 Οκτωβρίου, η οποία θεωρείται μέρα γιορτής για την πόλη, αφού η Βέροια ελευθερώθηκε από τη Γερμανική Κατοχή. ( Οι Γερμανοί μπήκαν το ’41 και έφυγαν 27 Οκτωβρίου του ’44).

Στα θέματα προ ημερησίας διάταξης τονίστηκε από τον Νίκο Μπέκη ότι ο χειμώνας θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στις λακκούβες του δρόμου, για τις οποίες πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Όσο για τον κανονισμό του Συμβουλίου πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει δημοκρατικότερος.

Ο Αντώνης Μαρκούλης ζήτησε καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων, όπως αυτό της Κορνηλίας Καραναστάση. Παράλληλα έθεσε το θέμα οικονομικής ενίσχυσης απόρων οικογενειών χωρίς δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, αφού αυτό προσκρούει στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επίσης, έθεσε την ανάγκη διαβήματος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε να είναι ασφαλέστερες οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως αυτός της Εκκλησίας του Χριστού.

IMG_4473

Ο Γιώργος Μελιόπουλος, αφού τόνισε τη σημασία του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Βέροιας, επισήμανε την απαράδεκτη αύξηση εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ζητώντας παράλληλα την καταγγελία των μέτρων από το Δημοτικό Συμβούλιο.IMG_4454

Ο Θεόφιλος Κορωνάς μετέφερε στο Σώμα την επιτυχία της δράσης για τους πρόσφυγες και ζήτησε την επανάληψή της.

Η Σοφία Ελευθεριάδου επισήμανε την επικινδυνότητα που παρουσιάζει η στάθμευση αστικών πάνω στο πεζοδρόμιο- κινδύνεψε να χτυπηθεί παιδί- και αναρωτήθηκε ποιος θα έχει την ευθύνη τελικά σε περίπτωση ατυχήματος. Μήπως ο Δήμος για την κατασκευή του ύψους του πεζοδρομίου; IMG_4487

Στις προβληματικές λακκούβες αναφέρθηκε και ο Ζήσης Πατσίκας, με παράλληλη πρόταση. Όσο για το Δικαστικό Μέγαρο είπε πως θα πρέπει να γίνει πληρέστερη ενημέρωση, για να καταθέσει ο Δήμος την πρότασή του στην Αθήνα.

Στα έκτακτα θέματα που προέκυψαν για συζήτηση, έκταση πήρε το θέμα της φορολογίας των αγροτών και οι κινητοποιήσεις τους. «Να φορολογηθούν, όχι όμως άδικα» τόνισε ο Δήμαρχος , προσθέτοντας «αλλιώς θα εξοντωθούν. Θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα χωράφια τους και να δουλέψουν σ’ αυτά. Έτσι, θα δημιουργηθούν σύγχρονοι τσιφλικάδες».IMG_4469

Ο Κων/νος Καραπαναγιωτίδης επεσήμανε για το θέμα των αγροτών: «Δυστυχώς δόθηκαν ψεύτικες ελπίδες. Η αγροτική παραγωγή θα εξοντωθεί. Είναι λυπηρό ότι στις κινητοποιήσεις της Κουλούρας δεν υπήρχε πολύς κόσμος. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος έχασε την ελπίδα του».

Ο Γιάννης Παπαγιάννης ζήτησε συμπαράσταση για τους αγρότες αλλά με μεθοδικότητα και πρόταση συγκεκριμένων λύσεων.

«Στη μοιρολατρία οδήγησε αυτή η κυβέρνηση τον κόσμο», είπε ο Νίκος Μπέκης. «Θα έρθει όμως ο καιρός που θα βγούμε στους δρόμους. Να υποστηρίξουμε τους αγρότες, όχι όμως και την πρότασή τους για ισοδύναμα μέτρα. Γιατί, έτσι, τα χρήματα θα πάνε από τη μια τσέπη στην άλλη. Όχι στα ισοδύναμα, γιατί ο ένας θα φάει τον άλλον».IMG_4489

«Να στηρίξουμε τους αγρότες, γιατί οι αγρότες χρηματοδοτούν όλους» είπε ο κ. Μαρκούλης.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος αρνήθηκε να ψηφίσει το συγκεκριμενο ψήφισμα, λέγοντας πως οι εκπρόσωποι των αγροτών στην ουσία προτείνουν « Μην τα παίρνετε από εμάς, πάρτε τα από τον πατέρα μου ή από το άνεργο παιδί μου».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά αλλά όχι στα ισοδύναμα. IMG_4492

Την αντίθεσή του εκδήλωσε και ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, λέγοντας πως αυτοί που έχουν γαίες δε μπορούν να κρύβονται πίσω από τους μοναχικούς αγρότες.

Στη συνέχεια το Σώμα ασχολήθηκε με το πρώτο τακτικό θέμα, το θέμα της μείωσης των μισθών των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών ΟΤΑ, και καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου, Θανάσης Ρεπάνης, ενημέρωσε το Σώμα με κείμενό του που δόθηκε και σε συνέντευξη τύπου το πρωί της ίδιας μέρας,IMG_4494 εξηγώντας την παράνομη μείωση των μισθών του διδακτικού προσωπικού, μείωση αντίθετη σε δικαστικές αποφάσεις που προηγήθηκαν, καταλήγοντας στη φράση «αναγκαζόμαστε να υποκύψουμε σε διλήμματα συμβιβασμού ή παραίτησης».

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, Πόπη Φιρτινίδου, που είπε: «Λυπάμαι γιατί σήμερα δε θα μιλήσω για τα όσα θετικά συμβαίνουν στο ωδείο μας, αλλά για την αδικία που γίνεται σ’ αυτό. Το θέμα είναι πολιτικό. Είναι σχέση ανθρώπου με άνθρωπο. Δυνατού με αδύναμο. Φτωχού με πλούσιο».

Την απορία του γιατί παρακάμπτεται το Δ.Σ. της ΚΕΠΑ εξέφρασε ο Δήμαρχος, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Ρεπάνη πως ήδIMG_4501η έγινε προσέγγιση από τη μεριά των καθηγητών.

«Μπορεί να ζει ο δάσκαλος με 5 ευρώ την ώρα;» Έθεσε το ερώτημα ο κ. Ρεπάνης «όταν μάλιστα χρειάζεται άπειρος χρόνος δουλειάς για την προετοιμασία των μαθημάτων; Δε μπορεί να ταυτιστεί η δουλειά ενός δασκάλου με ενός άλλου υπαλλήλου».

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης αρνήθηκε πως έγινε αίτηση στην ΚΕΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα και υποστήριξε πως οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τα αρμόδια όργανα.

Αναρμόδιο χαρακτήρισε το δημοτικό συμβούλιο και ο κ. Καραπαναγιωτίδης σε αντίθεση με τους Γ. Παπαγιάννη και Ν. Μπέκη που ζήτησαν να δείξει το Δημοτικό Συμβούλιο τη συμπαράστασή του στους καθηγητές. «Πρέπει να πάρουμε απόφαση υποστήριξης των δασκάλων, που έγιναν πένητες» είπε ο κ. Παπαγιάννης και κ. Μπέκης συμπλήρωσε « Το θέμα είναι πολιτικό, όχι διαδικαστικό. Πρέπει ο Δήμος να κρατήσει το Ωδείο , για το οποίο είναι περήφανος». IMG_4514

«Φρονώ πως πρέπει να τοποθετηθούμε θετικά» είπε ο κ. Μαρκούλης, για να προσθέσει ο κ. Μελιόπουλος «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι επιχείρηση».

Μετά από την ολοκλήρωση της συζήτησης, στην ψηφοφορία επικράτησε η άποψη του Δημάρχου και το θέμα παραπέμφθηκε στο Δ.Σ. της ΚΕΠΑ.

Ο κ. Ρεπάνης δήλωσε πως για τους καθηγητές η δημοσιοποίηση του θέματος είχε μεγάλη σημασία και γι’ αυτό η παράστασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε βαρύτητα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στη συνέχεια στη συζήτηση άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.IMG_4504

banner-article

Ροη ειδήσεων