Βέροια Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας, η 28η Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους Δημότες του ότι από το 2007, η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λύσσα.

Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Ο Δήμος Βέροιας στα πλαίσια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και των υποχρεώσεων του που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία είχε προβεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε συνεργασία με τους ιδιώτες Κτηνίατρους που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας και τα φιλοζωικά σωματεία στον αντιλυσσικό εμβολιασμό 286 αδέσποτων ζώων συντροφιάς που κατοικούν στα διοικητικά όρια του και επιπλέον έχει εκδώσει την υπ΄αριθμ. 8344/2014 άδεια ίδρυσης ενδιαιτήματος (καταφυγίου) μικρών ζώων για τις εγκαταστάσεις του στο Ταγαροχώρι.

Ακολούθως ο Δήμο Βέροιας, αντιλαμβανόμενος την μέγιστη σημασία που έχει για την Δημόσια Υγεία, ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων κατόπιν της επανεμφάνισης κρουσμάτων λύσσας σε αλεπούδες στην χώρα μας, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εξοπλισμό και την στελέχωση του Δημοτικού Κτηνιατρείου με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να εξασφαλίσει την νόμιμη αδειοδότηση του κατά τον Σεπτέμβριο του 2014.

Με όλες τις παραπάνω ενέργειες έγινε δυνατή κατά το τελευταίο έτος, η ολοκλήρωση της διαχείρισης σε 498 αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 356 ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, 320 στειρώσεις και κυρίως 387 αντιλυσσικούς εμβολιασμούς.

Ο Δήμος Βέροιας και οι υπηρεσίες του, παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή ώστε να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πανελλαδική προσπάθεια που γίνεται για την εξάλειψη του ιού της λύσσας από την χώρα μας.

Ο Αντιδήμαρχος

Σιδηρόπουλος Αθανάσιος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας