Περιβάλλον Πολιτική

Θανάσιμος ο εγκλωβισμός της τροπικής Ελαφονήσου στο νέο ΤΑΙΠΕΔ

Περιοχές υψηλού κάλλους της Ελαφονήσου στο… ηλεκτρονικό σφυρί!

Είναι γνωστό ότι στις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, περιοχές υψηλού κάλλους της χώρας έχουν μετατραπεί από δημόσια περιουσία σε περιουσία του νέου ΤΑΙΠΕΔ, που θα εδρεύει ωε γνωστόν στη Αθήνα υπό την εποπτεία των Θεσμών.

Το εν λόγω ταμείο, ύστερα από το πράσινο φως του ΣτΕ που χαρακτήρισε νόμιμους τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα μπορεί να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί και να εκποιεί τη… δική του πλέον περιουσία!

Επίσης είναι γνωστό ότι -είναι μνημονιακή υποχρέωση- από την εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας υπάρχει στόχος να μαζευτούν 50 δις ευρώ, κοντά στα άλλα που συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα.
Τα 50 δις που έχουν βάλει ως στόχο να συγκεντρώσουν, θα μοιραστούν ισόποσα μεταξύ των δανειστών, για αποπληρωμή του χρέους των ελληνικών τραπεζών για μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση τους.

Ανάμεσα στις καλύτερες, υψηλού κάλλους ελληνικές περιοχές που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό πλέον σφυρί είναι και περιοχές της Ελαφονήσου.

Κάτοικοι και φορείς έχουν ξεσηκωθεί προσπαθώντας να σώσουν τον τόπο τους από τα νύχια των δανειστών.

ΥΓ. Και επειδή τα δις ευρώ είναι ασύλληπτα ποσά για μας τους κοινούς θνητούς, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, φτάνει να πούμε ότι τα 6000 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της πιο ακριβής περιοχής της Ελλάδας, κοστολογούνται λιγότερο του ενός δις ευρώ!

Τεύκρος

elafonisos243

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

1. ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

2. Η αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνηση (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ), χωρίς καμιά διαβούλευση

Το Νοέμβριο του 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στην εταιρία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ) πλήθος ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (βλ. ΦΕΚ 2883/2013). Ανάμεσα τους, όλη η έκταση του Σίμου – Σαρακήνικου Ελαφονήσου, της ομορφότερης παραλίας της Μεσογείου. Το ΤΑΙΠΕΔ κατ’ εντολή της τρόικας των δανειστών, εντάσσει άμεσα στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του το Σίμο – Σαρακήνικο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ πρότειναν στους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, μοναδικού φυσικού πλούτου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (GR2540002), ανεγείροντας … εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία! Πού; Μα μέσα στο μοναδικό κεδρόδασος και τους αμμόλοφους του Σίμου και του Σαρακήνικου.

Ακολούθησε βομβαρδισμός δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών από το Επιστημονικό μας Σωματείο και οι δημότες, οι φορείς οι σύλλογοι και οι φίλοι της Ελαφονήσου ξεκίνησαν ανένδοτο αγώνα με τα αλιευτικά σκάφη του νησιού να προμαχούν (μόνο οι βουλευτές της Λακωνίας και η περιφέρεια της Πελοποννήσου… έμειναν αμέτοχοι). Σάλος στα ΜΜΕ και τα Γαλλικά, Γερμανικά κ.α. κανάλια (πλην των γνωστών Ελληνικών) κάλυψαν τη Διαμαρτυρία

STM_travel_greece_rev1-f890ba53

ΤΟ ΑΔΗΦΑΓΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ… ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα για την ανάπτυξη και την οικονομία της Ελαφονήσου και της Ν.Α. Ελλάδας αποτελεί η απαίτηση των δανειστών για 50 δις από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ( στο οποίο εντάσσεται από το 2013 και η Ελαφόνησος) με τη νέα συμφωνία της Κυβέρνησης (και των 5 κομμάτων που την στήριξαν).

Με την αντίδραση της Κυβέρνησης για την μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, μπορεί η Ελαφόνησος ν’ απέφυγε τον ξαφνικό θάνατο, αλλά όχι και τον αργό θάνατο ή τον οικονομικό μαρασμό. Διότι μπορεί η συγκέντρωση των 50 δις από το ΝΕΟ ΤΑΙΠΕΔ (Νέο Ταμείο στα πρότυπα του εξωτερικού -sovereign funds-)να αποτελεί ουσιαστικά ανέφικτο στόχο, αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι η πανέμορφη παραλία του Σίμου δεν θα συμπεριληφθεί (ως το καλλίτερο φιλέτο) στις πρώτες εκποιήσεις (ή στις πολυετείς μισθώσεις γενεών και γενεών επί το κομψότερων );

– Ποιος θα επενδύσει πλέον στην Ελαφόνησο, όταν το στολίδι και η καρδιά του νησιού κινδυνεύει να βγει στο σφυρί από ώρα σε ώρα και μέσα σε μια νύκτα;
– Ποιος μπορεί να προσμετρήσει την απαξίωση των επενδύσεων των ντόπιων, που προήλθαν κυρίως από το μεταναστευτικό και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και έγιναν με αισθήματα αγάπης προς τον τόπο και τη χώρα μας και με την πίστη ότι τα κελεύσματα των Ελληνικών κυβερνήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα… ήταν αξιόπιστα;
-Ποιος μπορεί να συνυπολογίσει την απαξίωση της αγοραστικής αξίας της γης και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων, για τους κατοίκους της Ελαφονήσου και των ευρύτερων περιοχών του Νότου από τις επονείδιστες αυτές πολιτικές;
Ο Σίμος πλέον δεν ανήκει στους κατοίκους της Ελαφονήσου και στους αμέτρητους λάτρεις και επισκέπτες του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ακόμη και για τη μίσθωση των ομπρελών και ξαπλωστρών στις παραλίες του Σίμου – Σαρακήνικου από το Δήμο, απαιτείται σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, άδεια από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (και εάν είχε μεταφερθεί η έδρα του στην Ευρώπη … άδεια από το Λουξεμβούργο)!

Και όμως ο Σίμος και το Σαρακήνικο της Ελαφονήσου πρέπει και μπορούν να σωθούν αν αναλάβουν σημαντικές και άμεσες πρωτοβουλίες η Περιφέρεια της Πελοποννήσου (που μέχρι σήμερα σιωπά), ο Δήμος της Ελαφονήσου, οι επαγγελματίες και οι επενδυτές της περιοχής, οι οικολογικές οργανώσεις και οι λοιποί φορείς … και πιέσουν δυναμικά (ακόμη και νομικά) τα κόμματα, την εξουσία και τους αρμόδιους διαχειριστικούς φορείς.

ba78cd976115019cab9479c7e02b756c

Για μια ακόμη φορά πρέπει να διακηρύξουμε περίτρανα και προς κάθε κατεύθυνση ότι:
Ο ΣΙΜΟΣ, ΤΟ ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ, ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ (ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΝΗΣΙ, ΠΟΥΝΤΑ κ.α. …διότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη), Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ.

1. Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΠΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
2. Η ανάπτυξη δεν έρχεται όμως χωρίς υπηρεσίες και υποδομές
Ακόμη και η 3η χιλιετία βρίσκει το μοναδικό κατοικημένο νησί της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, τη βιτρίνα της Ν. Ελλάδος, τη μαγευτική και φημισμένη Ελαφόνησο χωρίς καμιά στοιχειώδη υποδομή.

Χωρίς νέους οικισμούς και επέκταση του παλιού και κορεσμένου οικισμού, χωρίς Μουσείο (παρότι διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο στο Παυλοπέτρι), χωρίς λιμάνι, χωρίς αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς βιολογικό καθαρισμό και δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς σύγχρονη ύδρευση, χωρίς ουσιαστική ακτοπλοΐα, χωρίς επαρκή συγκοινωνία από το νησί, χωρίς καμιά συγκοινωνία μέσα στο νησί, χωρίς σύγχρονο λιμάνι στο Αντινόγναθο (Υπόστεγο Πούντας), χωρίς καμιά Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς προστασία των Αρχαιολογικών της χώρων και του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς περιφερειακό δρόμο και χώρους στάθμευσης, χωρίς κανένα σύγχρονο Αθλητικό χώρο και παιδότοπο, χωρίς μια πλατεία, χωρίς πνευματικό κέντρο, χωρίς επάρκεια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς επαρκείς Διοικητικές και Επιστημονικές θέσεις εργασίας, και τόσα άλλα!
Δεν υπάρχει ούτε ένα νησί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές της Ελαφονήσου που να διαθέτει αυτή την ανεπάρκεια σε υπηρεσίες και υποδομές.
Πολλά νησιά (σχεδόν όλα) με μικρότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό, διαθέτουν πολύ καλύτερες υποδομές.

simos-camping-5

Η υψηλή επισκεψιμότητα της Ελαφονήσου ξεπερνά σε ετήσια βάση ολόκληρο τον πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας ή των Ιονίων Νήσων.

Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ
1. Πολιτιστική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της Ελαφονήσου και των Βατίκων
Η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι, Προϊστορικά Αρχαιολογικά Ευρήματα… αλλά δεν διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο στο νησί και Ανοικτό και Υποβρύχιο Μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου. Σε ποια άλλη χώρα –ακόμη και τριτοκοσμική- θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο;
Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος».
Η πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα αποφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στο κράτος και ήπια ανάπτυξη για ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα.
(Βλέπε: http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_2903.html )
Είναι απορίας άξιον γιατί ο ΕΟΤ δεν επέλεξε ποτέ να διαφημίσει την Ελλάδα με ένα νησί που αποτελεί ζωντανή (φυσική και πολιτιστική) διαφήμιση για τη χώρα μας.
• Αγκυροβόλιο πλοίων στην αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου –στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου-, στον όρμο των Βατίκων και στο Μπογάζι του Τσιρίγου (των Κυθήρων).
Ασύγγνωστη πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που ταλανίζει ολόκληρη την Ν.Α. Ελλάδα.
(Βλέπε:http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr/p/blog-page_15.html)
• Όχι ανεμογεννήτριες στον Κάβο-Μαλιά και στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της χώρας μας
Όχι στη μεθοδευμένη επέλαση για τη βιομηχανοποίηση του Σμιγοπέλαγου Νότου και των Βατίκων, σε μια χώρα που δείχνει όχι μόνον να μην αναγνωρίζει τα απόλυτα πλεονεκτήματα της και τα δομικά υλικά της για τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό σχεδιασμό της… αλλά και να μην τα γνωρίζει!
4843054-on_the_main_street_Elafonisos_Island

• Να στηριχτούν ουσιαστικά τα Πυρόπληκτα Βάτικα
Να δεσμευτούν τα κόμματα με συγκεκριμένες προτάσεις ότι θα στηρίξουν ουσιαστικά τα όμορφα και λευκοθώρητα Βάτικα που πρόσφατα γνώρισαν βιβλικές καταστροφές.
1. Δομικοί προβληματισμοί για τη Ν. Πελοπόννησο και τα Σμιγοπέλαγα Νησιά της
– Πώς χαρτογραφούνται πολιτισμικά η Ελαφόνησος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τα Βάτικα και πώς συνδέονται με τα σημαντικά πολιτισμικά δίκτυα της Πελοποννήσου (Ολυμπία, Επίδαυρο, Ναύπλιο κ.α.) της Κρήτης και της Ελλάδας;
– Τι προγράμματα καταρτίζονται και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την συγκοινωνιακή ένωση του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού με την Κρήτη (Βάτικα – Κρήτη με μεγάλο ενδιάμεσο σταθμό, τα Κύθηρα) όταν σύνδεση, επικοινωνία και επιρροή των ως άνω περιοχών προϋπήρχαν και από την περίοδο ακόμη του Μινωικού Πολιτισμού;
– Πώς αναπτύσσεται ο Θαλάσσιος Πολιτισμικός Τουρισμός του Νότου και τι προσπάθειες καταβάλλονται για την αρτιότερη διασύνδεση της περιοχής με τις κρουαζιέρες της Μεσογείου;
– Τι γίνεται με το πολυθρύλητο αεροδρόμιο της Λακωνίας;EL_fon
1. ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΕΠΙΓΕΙΟΥΣΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ … ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Κολοσσιαία ερωτήματα που ταλανίζουν τη Χώρα μας, απουσιάζουν ακόμη και σήμερα από τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων και από τα προγράμματά τους, όπως:
– Τι θα γίνει με τους φορολογικούς παραδείσους στη χώρα μας και ποια μέτρα θα παρθούν για τον ουσιαστικό έλεγχο των «Οφ-σορ» (Offshore) εταιρειών;
– Πότε θα φορολογηθούν πραγματικά οι Έλληνες Εφοπλιστές;
– Ποια μέτρα θα παρθούν επιτέλους για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, για τους εξαγωγείς αφορολόγητων κεφαλαίων, για τους εισφοροφυγάδες, για τους φοροφυγάδες, για τους φοροαπαλλαγέντες κ.α.;
– Πότε θα φορολογηθούν αναλογικά, όπως προβλέπει το σύνταγμα, τα πολύ πλούσια εισοδήματα και οι κάτοχοι τεκμηρίων προκλητικού πλούτου;
– Πότε θα παρθούν μέτρα για: την αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου των κρατικών ακινήτων, τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και των θέσεων εργασίας, την πάταξη της παραοικονομίας και της λαθρεμπορίας των καυσίμων, τα κλαπέντα Ελληνικά πολιτισμικά αγαθά, της πάσης φύσεως
ασυλίες (υπουργικές, βουλευτικές κ.α.) και φοροασυλίες κ.α.;
– Πότε επιτέλους θα αξιοποιηθούν τα ελληνικά πετρέλαια, το ουράνιο κ.α. – που κατατάσσουν τη χώρα μας στις μεγαλύτερες ενεργειακές δυνάμεις του πλανήτη – και εν γένει πότε θα αξιοποιηθεί ο σπάνιος ορυκτός πλούτος της Ελλάδος;

5185353

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Ο Σύλλογός μας καλεί όλα τα κόμματα να μην προχωρήσουν στην σπίλωση και στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και να δεσμευτούν ρητά και επίσημα για την άμεση διαγραφή της Ελαφονήσου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και για τη μη εκποίηση όλων των ελληνικών παραλιών.
Επίσης τους καλεί να ενημερωθούν πρώτιστα για όλα τα προβλήματα της Ελαφονήσου και του Σμιγοπέλαγου Νότου, να επιδιώξουν δομικό και γόνιμο διάλογο και να στηρίξουν το αγώνα μας για: Οικολογία, Ιστορία, Πολιτισμό, Ποιότητα Ζωής, Αξιοπρέπεια, Αισθητική, Δικαιώματα, Ήπια Ανάπτυξη, Δημόσια Αγαθά και Ελευθερία.

Blue-Seas

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Σ.Ε.Ε. : http://sullogos-epistimonwn-elafonisos.blogspot.gr, ΙΙ. FACEBOOK :
Διαβάστε περισσότερα: Όχι στο ξεπούλημα του παραδεισένιου Σίμου από το ΤΑΙΠΕΔ – iPaideia.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας