Βέροια Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ευχαριστεί τον αδελφό Σύλλογο των Άνω Πορογίων

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και όλη η αποστολή αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν και δημόσια το Συμβούλιο του Συλλόγου Βλάχων Άνω Πορογίων ‘‘το Πέρασμα’’ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Πέτρο Δούκα, καθώς και τους κατοίκους των Άνω Πορογίων για τις αξέχαστες στιγμές που πέρασαν κοντά τους το απόγευμα του Σαββάτου (5-9-2015) ως τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Βλάχων Άνω Πορογίων με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυσή του. Η επιλογή του Συλλόγου μας για συμμετοχή σε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά ήταν πολύ τιμητική για εμάς, γιατί από τη μια ενισχύθηκαν πολύχρονοι δεσμοί και μακροχρόνιες φιλίες και ανανεώθηκε η αμοιβαία εκτίμηση των Συλλόγων, και από την άλλη γιατί δόθηκε η ευκαιρία και στα νεότερα μέλη του Συλλόγου να γνωρίσουν πραγματικούς φίλους από τα παλιά, μα πάνω από όλα, να επισκεφθούν τα Άνω Πορόγια , το ζωντανό αυτό στολίδι στο Μπέλες, με τη μοναδική φυσική ομορφιά , την πλούσια ζωντανή παράδοση και τη ραγδαία εξέλιξή του.

Οι σχέσεις μας με τον αδελφό Σύλλογο των Άνω Ποροΐων ανάγονται στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και οι πολιτιστικές ανταλλαγές είναι πολλές και πλούσιες. Όμως υπάρχουν και βαθύτεροι δεσμοί, καθώς δεκάδες Βλάχοι κιρατζίδες από τη Βέροια δούλεψαν παλιότερα στην ευρύτερη περιοχή στο Μπέλες για πολλά χρόνια.

Σ’ ένα περιβάλλον σαν σε ζωγραφικό πίνακα , με αιωνόβια πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά, τα μέλη της αποστολής πέρασαν μια μοναδική βραδιά. Η εμφάνιση του Συλλόγου, κατά γενική ομολογία, εντυπωσιακή. Η κομπανία του Μπούσιου με το Δ. Κοκώνη κάλυψε τη βραδιά. Η αισθαντική φωνή του Γ. Μανέκα κυριάρχησε ως τις πρωινές ώρες. Η συγκίνηση μεγάλη, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να ανταμώσουμε με φίλους καρδιακούς από τα παλιά και να αναπολήσουμε την κοινή πορεία των Συλλόγων μας για τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας και την ανάδειξη της πλούσιας βλάχικης παράδοσης.

Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας θέλει να συγχαρεί τον Σύλλογο Βλάχων Άνω Πορογίων για τις άοκνες προσπάθειές που καταβάλλει για να κρατήσει ζωντανή την παράδοση στις ισοπεδωτικές σύγχρονες συνθήκες που απειλούν τη γνησιότητα του τόπου μας. Η θερμή φιλοξενία , στα πλαίσια της βλάχικης παράδοσης , ήταν συγκινητική και ανεπανάληπτη, και το Δ/Σ εύχεται να έχει την τύχη να την ανταποδώσει.

Ο πρόεδρος                                                       Ο γεν. γραμματέας
Τούσικος Αντώνης                                     Μητρητώνης Γιάννης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας