Βέροια Πολιτισμός

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και μουσικής της Βουδαπέστης.

Για άλλη μια φορά η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας έδωσε το δυναμικό της παρόν συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Βουδαπέστης που πραγματοποιήθηκε από την 03-08-2015 ως τις 05-08-2015 και στο οποίο συμμετείχαν επίσης άλλες οκτώ αποστολές συλλόγων από Ιταλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία.

Η αποστολή αναχώρησε από τη Βέροια τα ξημερώματα της 01-08-2015 με προορισμό το Βελιγράδι για μια πρώτη στάση στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Σερβίας. Μια πρωτεύουσα που αποπνέει ταυτόχρονα μελαγχολία αλλά και ζωντάνια. Γεγονός που έγινε αμέσως αντιληπτό κατά την απογευματινή περιήγηση στους πεζόδρομους της πόλης. Εκεί που διάφορες ομάδες μουσικών με βιολιά, άρπες και τσέλα κρατούν ευχάριστη παρέα στους έκπληκτους ταξιδιώτες. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και τις πληγές της πόλης αυτής μετά το βομβαρδισμό της. Πληγές αποτυπωμένες στα μισογκρεμισμένα κτίρια που συναντά μπροστά του ο ταξιδιώτης διασχίζοντας την οδό Kneza Milosa. Είναι σαν η πόλη να θέλει να θυμάται την ιστορία της και τα δεινά του πολέμου!

Την Κυριακή 02-08-2015 η αποστολή ξεκινά για Βουδαπέστη νωρίς το πρωί μέσα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα με τους ήχους της λύρας και του νταουλιού να συνοδεύουν τις σκέψεις μας. Έτσι κάθε ταξίδι όσο μακρινό και κουραστικό και αν φαίνεται, αποδεικνύεται στην πορεία ευχάριστο και ξεκούραστο. Και αυτό χάρη στους μουσικούς της Λέσχης, Γιάννη Τσανασίδη ( δάσκαλος του τμήματος λύρας ) στη λύρα και τραγούδι, Μιχάλη Τσανασίδη στο αγγείο και γαβάλ, Δαμιανό Χωραφαΐδη και Σωκράτη Μουρατίδη στη λύρα και στο τραγούδι και κ. Σπύρο Θεοδωρίδη (έφορος τμημάτων) στο τραγούδι. Τους άξιους αυτούς μουσικούς μας συνόδευαν και οι μικρότεροι Βαγγέλης Μωυσιάδης και Γιώργος Ασβεστάς με το νταούλι τους. Με τους ήχους των παραδοσιακών δίστιχων από κορίτσια και αγόρια του χορευτικού συγκροτήματος, η αποστολή φτάνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο της Βουδαπέστης, συχνά αποκαλούμενης ως το Παρίσι της Ανατολής.

Η βραδινή βόλτα κατά μήκος του Δούναβη αποκαλύπτει το μεγαλείο και την μαγεία της ρομαντικής αυτής πόλης. Μια εμπειρία αξέχαστη. Τα πανέμορφα τεράστια κτίρια φωτίζονται μοναδικά και λαμπυρίζουν στα νερά του ποταμού! Το βράδυ το κάστρο της Βούδας και όλη η περιοχή του κάστρου φαντάζει καταπληκτικά στα μάτια των τουριστών αλλά και όσων απολαμβάνουν μια υπέροχη κρουαζιέρα κατά μήκος του Δούναβη. Η ιστορία της πριγκίπισσας Σίσσυ ξαναζωντανεύει στην μνήμη μας.

11825717_1112205398808655_1794867682379086197_n[1]Η ξενάγηση στην πόλη της Βουδαπέστης ξεκινά την επόμενη μέρα το πρωί με ξεναγό μας τον κύριο Γιώργο. Πρώτη στάση ο λόφος Gellert με το γνωστό κάστρο φρούριο, ιδανικό μέρος για φωτογραφίες με πανοραμική θέα της πόλης και του ποταμού με τις μεγαλοπρεπείς γέφυρες και τα κρουαζιερόπλοια. Συνέχεια στην ξενάγηση και σειρά είχε ο πύργος των Ψαράδων που πήρε το όνομά του από τη συντεχνία των ψαράδων υπεύθυνοι για τη φύλαξή του στα μεσαιωνικά χρόνια. Υπέροχη και πάλι η θέα της πόλης μέσα από ένα από τα ωραιότερα κτίριά της. Έπειτα θαυμάζοντας την γέφυρα Chain και την λεωφόρο Andrassy η αποστολή καταλήγει στην πλατεία Ηρώων με τα αγάλματα των σημαντικών προσώπων για την ιστορία της χώρας. Όλα τα κτίρια και οι πλατείες τεράστια και μεγαλοπρεπή.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ η Εύξεινος Λέσχη έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της με τους ζωντανούς και ξεχωριστούς χορούς του Πόντου που διακρίνονται από το συνδυασμό του έντονου ρυθμού και της κίνησης που φαντάζει «ξένος» και ταυτόχρονα μαγικός στα μάτια όλων των άλλων συγκροτημάτων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που παρακολουθούσαν. Το έντονο χειροκρότημα κατά τη διάρκεια της παρέλασης του χορευτικού μας τμήματος μέσα στους δρόμους που διεξαγόταν το φεστιβάλ αποδεικνύει αυτό το γεγονός, καθώς και κατά την ώρα της παράστασης όπου το κοινό εκστασιάζεται και χειροκροτεί. Χειροκροτεί τα νιάτα και την ομορφιά των χορευτών, την ζωντάνια και τον ρυθμό τους.

Για άλλη μια φορά οι διοργανωτές του ταξιδιού επιφύλασσαν συνεχείς εκπλήξεις. Βόλτα στο ζωολογικό κήπο της πόλης, ξεκούραση και καφέ στα αναψυκτήρια δίπλα στο νησί της Μαργαρίτας, επίσκεψη στο τσίρκο για τα μικρά και μεγάλα παιδιά της αποστολής.

Το πρωί της 6/8 ξεκίνησε η επιστροφή με προορισμό το Βελιγράδι και σκοπό τη διανυκτέρευση, ξεκούραση αλλά και την τελευταία βραδινή έξοδο εκεί. Τέλος, την άλλη μέρα συνεχίζοντας το ταξίδι της επιστροφής, τα μέλη της αποστολής της Ε.Λ.Β. επιστρέφουν στη Βέροια έχοντας στο μυαλό όλες τις όμορφες εικόνες και στιγμές του ταξιδιού.

Όσον αφορά στην οργάνωση και τον συντονισμό του ταξιδιού θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον συντονιστή των τμημάτων της Λέσχης κ. Βασίλη Ασβεστά καθώς και στον Β’ Αντιπρόεδρο κ. Φιλοκτήμονα Φωτιάδη που με τις ενέργειές τους συμβάλλουν πάντα στην επιτυχία κάθε ταξιδιού. Ακόμη, θερμές ευχαριστίες αρμόζουν στον έφορο δημοσίων σχέσεων και αρχηγό της αποστολής κ. Χαράλαμπο Καπουρτίδη, τον οδηγό του λεωφορείου κ. Δημήτρη Κωστή καθώς και στην κα. Έλενα Αλατσίδου και το γραφείο γενικού τουρισμού ACHILLEAS TOURS που φρόντισαν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς τα απρόοπτα της αποστολής και του ταξιδιού.

Τέλος, το Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει ακόμη τον χοροδιδάσκαλο της Λέσχης κ. Βαγγέλη Ιντζεβίδη για την άψογη προετοιμασία του χορευτικού τμήματος, την Ηρώ Φωστηροπούλου για την προετοιμασία της συμμετοχής της αποστολής στο φεστιβάλ και φυσικά την υπεύθυνη του χορευτικού παραστάσεων κα. Έφη Αμοιρίδου-Πασχαλίδου για την φροντίδα όλων των μελών του χορευτικού.

Για το Δ.Σ.
Πιστοφίδου Χριστίνα

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας