Life Περισσότερο διαβασμένα Ταξίδια

Αν τα Κυκλαδίτικα ήταν διάλεκτος, Κίμωλος θα σήμαινε παράδεισος…

Εάν νιώθεις και εσύ μια ανεξήγητη χαρά όταν βρίσκεσαι στις Κυκλάδες, τότε στην Κίμωλο ετοιμάσου για το κάτι άλλο. Με το που πατάς το πόδι σου στην Ψάθη το Κιμωλιάτικο λιμάνι, νιώθεις σαν να γεμίζει η καρδιά σου ευτυχία. Το λιμάνι είναι μικρό, τα νερά είναι καταπράσινα, τα σπίτια πίσω σε αποχρώσεις μπλε και άσπρου, στέκονται περήφανα, για να συνθέσουν όλα μαζί μια γραφική εικόνα που, πάει, τελείωσε, την κράτησες στο μυαλό σου. Η ηρεμία που συναντάς με το που φτάνεις σε απορροφά τόσο, που ούτε προλαβαίνεις να βγάλεις φωτογραφία να την ανεβάσεις στο Instagram – για φαντάσου.

kimolos

Όχι Χώρα το Χωριό. Δεν υπάρχει Χώρα. Υπάρχει Χωριό και όλοι οι δρόμοι κυριολεκτικά, οδηγούν εκεί. Θα εντυπωσιαστείς γιατί κάθε φορά που ανεβαίνεις, θα βρίσκεις διαφορετικό τρόπο να φτάσεις.

Πάρε μεταφορικό μαζί σου ή νοίκιασε από τη Μήλο. Υπάρχει λεωφορειάκι ναι για τις βασικές διαδρομές, όπου υπάρχει άσφαλτος και ένα ταξί για τις πιο μακρινές παραλίες. Εαν μείνεις όμως περισσότερες από 3-4 ημέρες, χρειάζεσαι μεταφορικό, προκειμένου να εξερευνήσεις όσα περισσότερα μέρη μπορείς!

kimwlos600_01_78977_2V950MΠάμε πλατεία; Στην πλατεία του Κάμπου στο Χωριό, δεν έχει θέα θάλασσα και ίσως είναι το μόνο αρνητικό που μπορείς να βρεις σε αυτό το Κίμωλος. Από την άλλη, είναι όλα απλά, γραφικά και όμορφα, με σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, μαγαζάκια, εκκλησίες, μπουκαμβίλιες, λευκά πλακόστρωτα και μπορείς να κάτσεις το βραδάκι να χαλαρώσεις και εσύ σε ένα από τα γύρω καφενεία και μεζεδοπωλεία. Είναι απίθανο που όσο περνάει η ώρα δημιουργούνται νέες μεγαλύτερες παρέες. Και έχει παντού παρέες όλων των ηλικιών, φίλες, φίλους, ντόπιους, ζευγάρια, οικογένειες, παιδιά που παίζουν, τα πάντα.

Βόλτα στο Κάστρο. Σε έναν απογευματινό περίπατο, ξέρεις από αυτούς που γυρνάς από τη θάλασσα και τριγυρνάς σε καλντερίμια θαυμάζοντας την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, να πας μια βόλτα στο κάστρο. Το μεσαιωνικό κάστρο αποτελείται από τους οικισμούς του Μέσα Κάστρου και του Έξω Κάστρου, που συγκοινωνούν με τις “πορτάρες”, τα περάσματα δηλαδή. Το κάστρο, ήταν οχυρό προστασίας από τους πειρατές.

10Λαδένια, τυρένια; Τη συνταγή και για τα δύο; Όπως κάθε μέρος που σέβεται τον εαυτό του και η Κίμωλος έχει τα δικά της νόστιμα εδέσματα, που θα τα δοκιμάσεις σε όλους τους φούρνους του νησιού και στα εστιατόρια, όπου σερβίρονται ως ορεκτικά. Η λαδένια είναι σαν πίτσα με κρεμμύδι και ντομάτα και η τυρένια ένα είδος τυρόπιτας με πεντανόστιμο ζυμάρι. Αν σου αρέσει η λαδένια και ζητήσεις τη συνταγή, στο φούρνο “Παραδοσιακός” στο Χωριό,  στη δίνουν με πολλή χαρά.

“Καλή Καρδιά” και όλα καλά. Οι ντόπιοι θα στο προτείνουν ανεπιφύλακτα. Οφείλεις να επισκεφθείς την “Καλή Καρδιά”, το παραδοσιακό καφενείο που υπάρχει από το 1920, στο Χωριό! Απόλαυσε καφέ, πρωινό ή ποιοτικούς ουζομεζέδες και μαγειρευτά και ό,τι και αν γίνει μην τυχόν και δε δοκιμάσεις τη σοκολατόπιτα!

Στην Ψάθη για φαγητάκι, γιατί είμαστε και food lovers πως να το κάνουμε. Στην Ψάθη θα βρεις το “Κύμα”, ταβερνάκι με φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Ακολούθησε τη μυρωδιά προς το κριθαρώτο με γαρίδες για να διαλέξεις τραπέζι πάνω στην άμμο, δίπλα στο κύμα. Εάν είσαι και εσύ από εμάς που το φαγητό έχει ξεχωριστή θέση και στις διακοπές μας, να φας και την πιο νόστιμη σούπα με σκορπίνα όλου του γαλαξία. Αρκεί να την παραγγείλεις από νωρίς!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Πολύαιγος, υπάρχει για να την ερωτευτείς. Θα βρεις τον κύριο Βαγγέλη στην Ψάθη, θα εύχεσαι ο καιρός να είναι καλός ώστε απλά να μπεις στο καραβάκι και να δεις από κοντά το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων, με σπάνιας ομορφιάς παραλίες. Δεν υπάρχουν λόγια όταν βουτήξεις σε αυτά τα νερά. Η βαρκάδα μάλιστα έχει εναλλαγές με αμμουδιές και πιο άγρια τοπία, περάσματα από σπηλιές και πετρώματα, μια εμπειρία που θα σου αφήσει σίγουρα τις καλύτερες εντυπώσεις και μια επιθυμία να αποκτήσεις ένα κάτι πλεούμενο δικό σου να πηγαίνεις όποτε θες.

Βουτιές στον Καρρά και το Ρέμα. Να κολυμπήσεις και να πας για βουτιές, στους κολπίσκους Ρέμα και Καρρά, δίπλα σε σπηλιές. Φαντάσου νερά πισίνας, ναι!  Εκεί φυλάνε μάλιστα το χειμώνα οι ψαράδες τις βάρκες τους.

Η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι. Οι τρεις πιο κοντινές στο Χωριό και την Ψάθη παραλίες, προσβάσιμες και με το λεωφορειάκι αλλά και με τα πόδια σε περίπου 10 λεπτά. Στην Μπονάτσα μάλιστα, υπάρχει και beach bar.

kimolos3-650Να εύχεσαι να σε πιάνουν σε αυτά τα Πράσα. Για πολλούς, τα Πράσα είναι η καλύτερη παραλία του νησιού, αμμουδιά, με αυτά τα νερά, μια καντίνα για να πιεις και μια παγωμενή λεμονάδα ή μια μπύρα ή λίγο νερό τελοσπάντων. Έχει και ξαπλώστρες για αυτό την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου κυρίως έχει πολύ κόσμο. Τόσο κόσμο που αναρωτιέσαι που ήταν όλοι αυτοί τόσες μέρες. Στα have-to και αυτό.

Βουτιά στο παρελθόν, στα Ελληνικά. Στην παραλία “Ελληνικά” πάρε μάσκα θαλάσσης και ετοιμάσου για εξερεύνηση. Η αρχαία βυθισμένη πόλη της Κιμώλου, σε περιμένει να την ανακαλύψεις! Σε μικρή απόσταση από την ακτή, μπορείς να εντοπίσεις ερείπια από πηγάδια, τάφους και τείχη του αρχαίου πολιτισμού, που βυθίστηκε από κάποιο σεισμό.

Ηλιοβασίλεμα στα Μαυροσπήλια. Εάν ήταν trailer ταινίας τώρα θα άκουγες το κλασικό “Μην το Χάσετε”. Μπορείς να είσαι για μπάνιο εκεί όλη μέρα, να έχεις πάρει μαζί σου φρούτα και νερό γιατί όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο κοντά και να απολαύσεις τη δύση του ηλίου. Και μην προτρέχεις, δε χρειάζεται να είσαι με το άλλο σου μισό για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Εμείς ήμασταν 9 ρομαντικοί Κυκλαδολάτρεις εκεί, ζωή να ‘χουμε.

skiadi2

Πεζοπορία στο Σκιάδι. Το Σκιάδι, είναι ένα γεωλογικό μνημείο, σήμα κατατεθέν του νησιού, γνωστό για την ιδιαιτερότητά του, πολύ μακριά από τις Κυκλάδες. Μοιάζει με ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα: βλέπει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου. Υπάρχουν μονοπάτια για να επισκεφθείς αυτό το αξιοθέατο εάν θες. Μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με νερό και φαγητό!

genikh-paralia-pat_14_lampi_beach_copy

Πόσα μπάνια ξέχασα, παγωτά ακόμα μετράω. Γιατί με αυτά τα παγωτά που θα φας στο Stavento στο χωριό, κάτι πρέπει να θυμάσαι για να μην τα ξεχάσεις όλα. Δοκίμασε εξαιρετικό παγωτό, χειροποίητο και θα το θυμάσαι για πάντα. Εξαντλείται η αγαπημένη σου γεύση συνεχώς και έτσι αναγκάζεσαι να βρίσκεις καινούργια αγαπημένη γεύση. Ευτυχώς όμως, λόγω της υψηλής κατανάλωσης, φτιάχνουν κάθε μέρα και είναι πάντα πεντανόστιμο!

Και το βράδυ; Το βραδάκι; Στην Αγορά. Τι νόμιζες; Πως επειδή το νησί σε ηρεμεί και σε ξεκουράζει, δε μπορείς να χορέψεις και να πιεις ένα ποτό, να ξαλεγράρεις; That’s not the case. Στο Χωριό, στον πεζόδρομο της αγοράς θα βρεις μαζεμένα τα μετρημένα αλλά προσεγμένα cafe-bar, για να διασκεδάσεις, να απολαύσεις ένα ωραίο χαλαρό ποτό και να χαλαρώσεις ακόμη περισσότερο. Οι επιλογές, ακόμη και αν σου φανεί περίεργο, είναι αρκετές. Στο cocktail bar “Αγορά” , δοκίμασε τα γευστικά cocktails και ετοιμάσου να γνωρίσεις τον ιδιοκτήτη, που κερνάει σφηνάκια συνεχώς και δίνει πολύ χρήσιμα tips! Και θα χορέψεις και θα διασκεδάσεις αν το θες. Δεν είναι από τα νησιά που δεν σταματάς να παρτάρεις, όχι. Αλλά αν θέλεις να διασκεδάσεις, θα γίνει!

DSC_0584

Προετοιμάσου για γνωριμίες με τους ντόπιους. Το αγαπούν το νησί τους και θα σε βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Είναι απλοί, ευγενικοί και χαμογελάνε πολύ συχνά. Δεν είναι από αυτούς που λένε ότι δε θέλουν τουρισμό, ούτε από αυτούς που ζουν μόνο για τον τουρισμό. Θέλουν να μεταδώσουν την αγάπη τους για το νησί τους, με κάθε γνωστό τρόπο. Μπορεί να φύγεις με ένα κιλό ντόπιο μέλι επειδή σε συμπάθησαν ας πούμε. Αν είσαι  σε περίοδο που έχουν επιστρέψει και οι ντόπιοι για διακοπές θα βρεθείς να χορεύεις το “Κίμωλο, παράδεισο μου”, ξυπόλητος και ούτε θα καταλάβεις από που σου ήρθε. Οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στην Κίμωλο, είναι αυθεντικοί και νιώθεις πως ό,τι και αν γίνεται λένε πάντα την αλήθεια και αυτοί είναι πάντα ωραίοι άνθρωποι.

Ξέρεις τι είναι μαγικό με αυτό το νησί; Εάν πας, θα μείνεις. Δεν θα σου φτάσουν χ μέρες. Θα θέλεις να μείνεις χ+ν και όπως και να έχει, όταν φύγεις θα ξαναγυρίσεις γιατί, σαν τις Κυκλάδες δεν έχει και σαν την Κιμώλια ευτυχία, πουθενά.

Κείμενο: Έλενα Αποστολοπούλου  

oneman.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας