Βέροια Ρεπορτάζ

Συγκρότηση επιτροπής για στήριξη του «ΟΧΙ», ενόψει του Δημοψηφίσματος

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi

Μετά από αποψινή συγκέντρωση πολιτών της Ημαθίας στην «Εληά» της Βέροιας

Συγκέντρωση με αντικείμενο τη συγκρότηση επιτροπής για τη στήριξη του «Όχι», τη διάδοση και στήριξη του συγκεκριμένου μηνύματος σε κάθε γωνιά της Ημαθίας, σε σπίτια, καφενεία και χώρους δουλειάς, ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εξωκομματικών πολιτών του νομού, απόψε το βράδυ, στον πολυχώρο «Εληά» της Βέροιας.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρωτοβουλίας, την Κυριακή η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πρέπει να πει, δια της ψήφου της, ένα βροντερό «Όχι» στους εκβιασμούς των δανειστών, ως μια ιστορική απάντηση, αντάξια των αγώνων του και ειδικότερα απέναντι σε όσους καταπάτησαν και επιδιώκουν να συνεχίσουν να καταπατούν την ατομική και εθνική αξιοπρ

έπεια των Ελλήνων. Το «όχι» δεν πρέπει να ταυτίζεται με πρόθεση εξόδου από την ευρωζώνη αλλά με εναντίωση στους όρους της επιδιωκόμενης συμφωνίας από πλευράς των δανειστών, και σε αυτή την κατεύθυνση εστίασαν οι περισσότεροι εκ των ομιλητών.

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi6

Ποιοι μίλησαν και τι είπαν

Στο πάνελ εισηγήσεις πραγματοποίησαν αρχικά ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπέκης, ο Γραμματέας του Συντονιστικού της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Δημήτρης Χαμπίδης και η βουλευτής Ημαθίας του κόμματος, Φρόσω Καρασαρλίδου, ενώ στη συνέχεια, μεταξύ των πολιτών που πήραν το λόγο ήταν ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Σάκης Αποστολόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας Αντώνης Μαρκούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο πρώην Γραμματέας της Ν.Ε. Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Καραγιάννης, η Μαριάνθη Τουτουντζίδου, ο Παναγιώτης Χατζησάββας, κ.α.

Νίκος Μπέκης

«…Μας συνδέουν, γυναίκες και άνδρες, κοινοί κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες, κοινές ανησυχίες και στόχοι μακροπρόθεσμοι, κοινές προσπάθειες σύγκλισης για την πορεία της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να αποτελέσουμε τη μαγιά για ένα παλλαϊκό μέτωπο στον τόπο μας, για να απαντηθεί την Κυριακή ένα ισχυρό, μεγάλο, μαζικό, αγωνιστικό “όχι” στους εκβιασμούς των δανειστών, όχι μόνο απέναντι στην Κυβέρνηση αλλά και στη χώρα και το μέλλον μας…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέκης.

Δημήτρης Χαμπίδης

«… Είναι ένας αγώνας, ο οποίος δεν είναι κομματικός, και γι αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να τον δώσουν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας αγώνας εθνικός, πατριωτικός, για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Όλες οι θέσεις μας και οι ανακοινώνεις μας ξεκαθαρίζουν ότι το «όχι» δεν ταυτίζεται με την έξοδο από την ευρωζώνη, όπως προσπαθούν να περάσουν τα μεγάλα ΜΜΕ. Μ’ ένα «όχι» ισχυρό θα πετύχουμε μια συμφωνία πολύ καλύτερη προς όφελος του ελληνικού λαού.
Ο νομός μας στα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα ήταν πρωτοποριακός, με το μεγαλύτερο ποσοστό στην Κεντρική Μακεδονία, άρα θα πρέπει να έχουμε και το αντίστοιχο ποσοστό σε «όχι» στο νομό μας…», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Φρόσω Καρασαρλίδου

«…Σαν κυβέρνηση δεν μπορούμε να πάμε πέρα από τις εντολές που πήραμε από τον Ελληνικό λαό. Ο λόγος έρχεται πλέον σε σας, εσείς με την ψήφο σας στο δημοψήφισμα της Κυριακής παίρνετε αποφάσεις για την ζωή σας, κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην σας όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά προτείνουμε στο δημοψήφισμα να ψηφίσετε ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών. Να δυναμώσετε την φωνή της χώρας μας και να μην υποκύψετε. Το μήνυμα σας θα φτάσει παντού, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο μετά το δημοψήφισμα…», σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής.

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi3Σάκης Αποστολόπουλος

«…Τίποτε δε χαρίζεται, τίποτε δεν πέφτει από τον ουρανό, τα πάντα όλα φτιάχνονται με αυτοθυσία των ανθρώπων. Η ιστορία μας περιμένει να απαντήσουμε στο στυγνό εκβιασμό των δανειστών, που φτάνουν στο πρωτοφανές σημείο να μην αποδέχονται ούτε καν τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης.
Να απαντήσουμε όχι στο έλλειμμα της Δημοκρατίας που υπάρχει στην ΕΕ. Να απαντήσουμε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Ουμανισμού, του πολιτισμού και της ανοχής στη διαφορετικότητα, να εκδικείται την αντίθετη άποψη και να τιμωρεί μια ολόκληρη κοινωνία για τις προτιμήσεις της και τις πολιτικές της επιλογές…», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi7Αντώνης Μαρκούλης

«…Δε θα μπορούσα να απέχω από μια τέτοια εκδήλωση, αφού η προμετωπίδα του συνδυασμού μας ήταν η δημιουργία ενός αντιμνημονιακού αυτοδιοικητικού μετώπου, που αν υπήρχε έγκαιρα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σε κάθε επίπεδο.
Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι σήμερα λαμβάνει χώρα ένα πρωτόγνωρο εθνικό γεγονός. Μόνο όταν κλήθηκε ο λαός της Ελλάδας να λύσει το πολιτειακό, κατέβηκε η χώρα σε δημοψήφισμα και ξαναγίνεται τώρα μετά από 40 χρόνια. Αυτό και μόνο σηματοδοτεί νίκη της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι και μόνο το γεγονός ότι όλη η Ευρώπη ασχολείται με την Ελλάδα, κάτι σημαίνει για τον ελληνικό λαό…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκούλης.

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi5Πέτρος Τσαπαρόπουλος

«…Στο δημοψήφισμα πρέπει να πάμε με νηφαλιότητα, με λογική και χωρίς καμιά διάθεση φανατισμού και σύγκρουσης με την άλλη άποψη. Χωρίς χαρακτηρισμούς και διχαστικές λογικές, γιατί όλοι μιλούμε με εκδοχές και πιθανότητες. Αλλά όλοι την επόμενη μέρα θα είμαστε στο ίδιο καράβι. Λαός και καπεταναίοι. Και το καράβι θα πρέπει να οδηγηθεί σε απάνεμα λιμάνια. Μπορεί ο Έλληνας να μη φοβάται να ξανοίγεται στα πελάγη, αλλά κάπου – κάπου χρειάζεται και τη σιγουριά και την ασφάλεια σε ήρεμες θάλασσες…», ήταν κάποια από τα λόγια του κ. Τσαπαρόπουλου.

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi8Κώστας Καραγιάννης

«…Να φύγει ο φόβος, γιατί το μόνο τους επιχείρημα είναι ο φόβος. Θυμάμαι έναν φίλο μου μετανάστη στην Ελβετία που μου΄χε πει ότι οι Ελβετοί κάνουν δημοψηφίσματα για οποιοδήποτε ζήτημα, ακόμη και για μικρά της… γειτονιάς. Και εμείς ζούμε στη χώρα που γέννησε την αμεσοδημοκρατία και την Κυριακή δίνεται η δυνατότητα στο λαό μας να αποφασίσει για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που θα αφορά τις επόμενες γενιές…», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

 

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi9Μαριάνθη Τουτουντζίδου

«…Στην εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου πήγαν οι Αθηναίοι κάποια στιγμή στους Μήλιους και ζήτησαν την υποταγή τους και την προσχώρηση στην αθηναϊκή συμμαχία. Οι Μήλιοι επειδή ήταν σε αδυναμία απάντησαν ότι προτιμούν να εκφράσουν τη φιλία τους στους Αθηναίους αλλά να μείνουν ουδέτεροι σε αυτόν τον πόλεμο με τους Λακεδαιμόνιους. Οι Αθηναίοι τότε, επειδή ήταν και στο απόγειο της δύναμής τους, τους απάντησαν κυνικά ότι… η έχθρα σας μας βλάπτει λιγότερο από τη φιλία σας. Αυτό ακριβώς που κάνουν σήμερα σε εμάς οι δανειστές. Αυτό το οποίο υπερασπίζεται κανείς με το «όχι» είναι ακριβώς η άρνηση στην κατάλυση της δημοκρατίας που επιδιώκεται από τους δανειστές απέναντί μας…», σημείωσε η κ. Τουτουντζίδου.

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi10Παναγιώτης Χατζησάββας

«… Η κυβέρνηση σε αυτούς τους πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης έκανε πολλές υποχωρήσεις και μάλιστα τέτοιες που την απομάκρυναν πολύ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και αυτό το έκανε για να δείξει στους δανειστές ότι είχε όλη την καλή διάθεση, αυτή η διαπραγμάτευση κάπου να βγάλει, σε μια βιώσιμη λύση για τη χώρα. Επίσης πλήρωσε και όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις. Όλα αυτά τα λέω για να επαναλάβω τη φράση του Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα μπορέσει να κατανοήσει με οικονομικούς όρους, γιατί δεν βρήκαμε έναν κοινό τόπο να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους…», είπε σε γενικές γραμμές ο κ. Χατζησάββας.

Ποια ονόματα προτάθηκαν για τη συγκρότηση της επιτροπής

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαμπίδης, εξαρχής υπήρξαν πολίτες που δήλωσαν αυτόκλητοι το «παρόν» τους στην πρωτοβουλία συγκρότησης της επιτροπής, κάποιοι εκ των οποίων είναι οι: Νίκος Μπέκης, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, Δημήτρης Σιδηρόπουλος, Χριστόφορος Κόκίδης, Λουκάς Λουκίδης, Κων/νος Κουρουζίδης, Θωμάς Δελιόπουλος, Δημήτρης Κυριακίδης, Ζάκης Κόλβατζης κ.α.

Reportaz-sigkrotisi-epitropis-gia-stirixi-tou-oxi

banner-article

Ροη ειδήσεων