Περιβάλλον Τοπικά

Κοινή σύσκεψη των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας, για την προστασία της «Τάφρου 66» και του Λουδία

Topika-nea-koini-siskepsi-pellas-imathias-gia-66-loudia

Με πρωτοβουλία των Αντιπεριφερειαρχών Θεοδωρίδη και Καλαϊτζίδη

Κοινή σύσκεψη των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας, με πρωτοβουλία των αντιπεριφερειαρχών κ.κ Θεοδωρίδη και Καλαϊτζίδη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου στην Έδεσσα.

Στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε ότι η Ημαθία εδώ και χρόνια έχει την δυνατότητα να αποδείξει αλλά και να προσκομίσει μετρήσεις ετών, με δείγματα που έχουν ληφθεί από τις βιομηχανίες και τα ποτάμια της Περιφερειακής του Ενότητας, με τα οποία αποδεικνύεται ότι σταδιακά έχουν συμμορφωθεί όλοι όσοι ρύπαιναν το περιβάλλον.

Ο κ.αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Π.Ε Πέλλας και Ημαθίας είναι να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση στην μεταποίηση των φρούτων, μέσω της σωστής λειτουργίας των βιομηχανιών τους, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά η ρύπανση του περιβάλλοντος.
«Δεν επιρρίπτουμε ευθύνες σε κανέναν, αλλά όλες μας οι προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούμαστε και ζούμε.

Όνειρο μας είναι οι κοίτες και τα πρανή των ποταμών της Τάφρου 66 και του Λουδία να γίνουν χώροι όπου οι πολίτες, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα θα μπορεί να τις χρησιμοποιεί για την περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών, την ευαισθητοποίηση τους στην προστασία της χλωρίδας και φυσικά για την χρήση τους σε διάφορες αθλοπαιδιές.

Επιβάλλεται οι αποδέκτες των βιολογικών καθαρισμών των βιοτεχνιών- βιομηχανιών να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό νερό, ώστε να γίνεται μεγαλύτερη αραίωση και εμπλουτισμός των υπαρχόντων υδάτων.
Να γίνονται κατά την περίοδο αιχμής των βιομηχανιών, έλεγχος από τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών στους βιολογικούς σταθμούς των αποδεκτών, αλλά και οι βιομηχανίες να ενημερώνουν τις υπηρεσίες όταν έχουν προβλήματα λειτουργίας ,επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες λειτουργούν ως συνεργάτες των επενδυτών και των επιχειρήσεων για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία τους» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Καλαϊτζίδης.

Topika-nea-koini-siskepsi-pellas-imathias-gia-66-loudia2Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε Ημαθίας κ.Μιχαλιάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ημαθία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτινων αποδεκτών της «Τάφρου 66» και του Λουδία , επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται είναι τακτικοί. Ο κ.Μιχαλιάς παρουσίασε στοιχεία από ληφθέντα δείγματα νερού στα όρια των Π.Ε Πέλλας και Ημαθίας, κατά την διάρκεια αιχμής της λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων στον χώρο του ροδακίνου, όπου ο φόρτος των αιωρούμενων στερεών, του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου και του βιολογικού απαιτούμενου οξυγόνου, ήταν πολλαπλάσιος των ανώτατων επιτρεπτών. «Από την είσοδο στην γέφυρα του Αρσενίου, μέχρι την γέφυρα του Αλιάκμονα, λόγω του εμπλουτισμού του νερού από την Αράπιτσα και τον Τριπόταμο, η πτώση των COD είναι θεαματική, λόγω του εμπλουτισμού του νερού» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι απαιτείται αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών των βιομηχανιών στα σημερινά δεδομένα.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ και προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ημαθίας κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας των βιολογικών σταθμών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, την αναγκαιότητα για συνεχή ροή νερού στους υδάτινους αποδέκτες, όπως επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι από τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ψάρια των αποδεκτών δεν έχουν βρεθεί τοξικά βαρέα μέταλλα ή άλλοι δηλητηριώδεις παράγοντες και ότι το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στο νερό, η οποία δημιουργείται από την συσσώρευση μη πλήρως επεξεργασμένων αποβλήτων.

banner-article

Ροη ειδήσεων