Ρεπορτάζ Υγεία

Ένας χρόνος λειτουργίας της Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Βέροιας

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroias9

Στόχος ζωής η κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των πρώην χρηστών

Συνέντευξη Τύπου της θεραπευτικής ομάδας του Οργανισμού, με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι υπεύθυνοι λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ του Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), με επικεφαλής τον Ψυχίατρο Ηλία Γραμματικόπουλο, στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, σήμερα το πρωί, (26/06/2015), με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroiasΑναλυτικότερα, για τον επίμονο και επίπονο αγώνα για την οργανική και ψυχολογική απεξάρτηση από τον κόσμο των ναρκωτικών αλλά κυρίως την κοινωνική, επαγγελματική επανένταξη και τον αποστιγματισμό των πρώην χρηστών, που αποτελεί ίσως και το δυσκολότερο κεφάλαιο αυτής της προσπάθειας, μίλησαν αναλυτικά τόσο οι Υπεύθυνοι της θεραπευτικής ομάδας του ΟΚΑΝΑ, πλαισιωμένοι και από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Βέροιας Αν. Μπούρτζου, όσο και δύο πρώην χρήστες – θεραπευόμενοι στη Μονάδα.

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroias4Αν. Μπούρτζου – Διοικήτρια Νοσοκομείου Βέροιας

Όπως ανέφερε αρχικά η κ. Μπούρτζου, στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, θεωρήθηκε σκόπιμο να δοθεί η συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας από καρδιάς καταρχήν τον κ. Γραμματικόπουλο, που πρόσφερε, όπως τόνισε, στα πρώτα βήματα σύστασης της Μονάδας σε καιρούς που υπήρξε ένα πάγιο αίτημα για την δημιουργία της.

«…Ξεκίνησε με αργά, με δειλά βήματα ο κ. Γραμματικόπουλος με την Ψυχολόγο Ματίνα Ποράβου και τρεις νοσηλευτές, και έτσι κατέστη δυνατή η λειτουργία της Μονάδας…», είπε η κ. Μπούρτζου και πρόσθεσε: «…Αρχικά υπήρξε μια καχυποψία, κάποια ταμπού, που έγιναν προσκόμματα στη λειτουργία μας. Ωστόσο είμαστε περήφανοι για τη Μονάδα και αισθανόμαστε όλοι ως οικογένεια. Πρέπει όλοι, ως ενεργοί πολίτες, σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους να συμβάλλουμε για την επανένταξη των θυμάτων των ναρκωτικών. Τα παιδιά αυτά μπορούν να προσφέρουν κοινωνικά με τις δικές τους δυνατότητες και ικανότητες και θα έπρεπε να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας…”, είπε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Βέροιας, μεταξύ άλλων.

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroias3Δημήτρης Τσέκας – Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας ΟΚΑΝΑ

Στην έναρξη της λειτουργίας της μονάδας πέρσι, αναφέρθηκε ο κ. Τσέκας, τονίζοντας ότι φέτος υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία αλλά δεν αλλάζει ποτέ το αξίωμα ότι ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι και παραμένει διαρκής.
Ευχαρίστησε επίσης τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου για τη στήριξή της στη Μονάδα, σε δύσκολους καιρούς κρίσης.

«…Έχουμε φτάσει στους 113 θεραπευόμενους, παρόλες τις ελλείψεις, ενώ ξεκινήσαμε με 20 μόλις, πέρσι. Είναι σημαντικός ο ρόλος μας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους να σηκώσουν το δικό τους Σταυρό…”, είπε χαρακτηριστικά.

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroias2Ηλίας Γραμματικόπουλος – Ψυχίατρος, Υπεύθυνος Μονάδας ΟΚΑΝΑ

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γραμματικόπουλου, κύρια επιδίωξη των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η βελτίωση της υγείας των ασθενών, η σταθεροποίηση των οικογενειακών και κοινωνικών τους σχέσεων, καθώς και η κινητοποίησή τους για κατάρτιση, για εργασία και για επαγγελματική αποκατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, αφού ευχαρίστησε την. κ. Μπούρτζου για τη συμβολή της, σχολίασε πολιτικά πως είμαστε γενικότερα μια εξαρτημένη χώρα που ζητάει τη δόση της και προσπαθεί να βρει και αυτή τη θεραπεία της, και ως εκ τούτου και το πρόβλημα των ναρκωτικών ανήκει ως κομμάτι σε μια συνολικότερα πάσχουσα κοινωνία.

Όσον αφορά ειδικότερα τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ είπε πως από τότε που ανέλαβε, το Σεπτέμβριο του 2014, υπάρχει μεγάλη λίστα υποδοχής που πρέπει να διευθετηθεί, ενώ οι βασικές ελλείψεις συνοψίζονται στη γραμματειακή υποστήριξη και στην ανάγκη σε κοινωνικούς λειτουργούς. “…Δεν μπορούμε να γράψουμε φάρμακα, γιατί οι περισσότεροι ασθενείς είναι προνοιακοί ή ανασφάλιστοι και ταλαιπωρούνται. Πέρα από τα φάρμακα της υποκατάστασης χρειάζονται και άλλα σε περιπτώσεις συννοσηρότας.
Είναι ένα πρόβλημα που ξεκινά από την κεντρική Διοίκηση…”, είπε και εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι δέχτηκαν δύο εκ των θεραπευομένων να μιλήσουν στη Συνέντευξη Τύπου.

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroias5Μαρτυρίες πρώην χρηστών

Μεταξύ άλλων ο “Θ” κατέθεσε:

“…Ξεκίνησα τη χρήση, είτε σκληρών, είτε μαλακών ναρκωτικών από 20χρόνια πριν. Δεν υπάρχει όμως διαχωρισμός. Ναρκωτικά θα πρέπει να θεωρηθεί και το αλκοόλ.
Όταν από τα 14 μπορούσα να πιώ ό,τι ήθελα, ήταν επόμενο να θελήσω να δοκιμάσω και κάτι παραπάνω. Θες οι κακές παρέες, λίγο η περιέργεια, η ανωριμότητα της ηλικίας…;

Η απλή χρήση έστω και για μια φορά, γίνεται στη συνέχεια κατάχρηση και εξάρτηση. Γίνεσαι άνθρωπος με παρωπίδες και εμμονή για την εξασφάλιση της δόσης και δε σε νοιάζει τίποτα άλλο πλέον…”, είπε και επέστησε την προσοχή ιδιαιτέρως στους γονείς, να προσέξουν έγκαιρα αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών και ειδικά των εφήβων, αλλά πάντα με νηφαλιότητα και ηρεμία να κουβεντιάζουν, ειδικά αν τα παιδιά πράγματι έχουν πέσει στα ναρκωτικά, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως άρρωστα πρόσωπα και όχι ως ένοχα και παραβατικά.

Ακόμη, αν ομολογήσουν ότι είναι χρήστες, τότε οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν μόνο σε ειδικούς φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ και όχι απλώς σε γιατρούς που δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία.

“…Η Υπομονή είναι η βάση της θεραπείας, είναι επώδυνη και χρειάζεται μεγάλη στήριξη του χρήστη, ώστε να αλλάξει τη ζωή του. Αν καταφέρει να απεξαρτηθεί σωματικά, το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο είναι η επανένταξή του στην κοινωνία με τον αποστιγματισμό…”, είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως η στήριξη από την οικογένεια θα πρέπει να είναι σημαντική, με την επισήμανση στο θύμα, ότι αυτή η κακή περίοδος ήταν απλώς μια παρένθεση που έκλεισε.

Τέλος ο “Θ” ευχαρίστησε τη στήριξη που του παρείχε η Μονάδα, παρά τις αντικειμενικές ελλείψεις, υπογραμμίζοντας ότι οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Μαρτυρία του “Α”

Ο “Α” ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το γιατρό Ηλία Γραμματικόπουλο και όλους τους υπευθύνους της Ομάδας και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δυσκολία του να παίρνει τα φάρμακά του, που είναι υπέρογκου κόστους, λόγω των προβλημάτων που προανέφερε ο κ. Γραμματικόπουλος. “…Είναι δύσκολο για μας να βρούμε μια δουλειά, είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι και θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας, όπως όλοι οι άνθρωποι, γιατί και εμείς είμαστε σαν αυτούς…”, κατέληξε.

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroias7

Παγκόσμια μέρα και στοιχεία του ΟΗΕ

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

210 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 – 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες, παρουσίασαν το 2014 αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2013. Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) καταγράφονται 388 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, καθώς και αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η χρήση κάνναβης από τη νεολαία, αναδεικνύοντας την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης του προβλήματος.

6.467 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα από το 1995 μέχρι το 2011

Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών στους ενήλικες (ηλικίες 15-64 ετών) για το 2012 στην Ελλάδα, ήταν 15.9 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, παρόμοιο με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 17.1/εκατομμύριο πληθυσμού. Σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV), το 55.6% έως 74.4% των θεραπευόμενων βρέθηκαν θετικοί. Οι χρήστες ναρκωτικών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό HIV το 2012 αποτελούσαν το 44% του συνόλου των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό HIV (484 από 1059 νέες HIV περιπτώσεις), ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 27% (248 από 920 νέες HIV περιπτώσεις).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕKΤΕΠΝ, περίπου 13.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2010 για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, με διάφορες αυξομειώσεις ενδιάμεσα. Από το σύνολο αυτό, ποσοστό περίπου 11% καταδικάζεται, και από αυτούς το 64% για χρήση, κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων, ποσοστό που εμφανίζει μείωση για δύο συνεχείς χρονιές.
Το προφίλ του χρήστη είναι συνήθως άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία, ενώ οι περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, ωστόσο παρατηρείται σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.

Reportaz-Ygeia-enas-chronos-leitourgias-tis-monadas-ipokatastasis-tou-okana-sto-nosokomeio-veroias6Ένας χρόνος ΟΚΑΝΑ στη Βέροια

Η Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας τον Μάιο του 2015, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά.
Στο έργο της αυτό η Διοίκηση του Νοσοκομείου στέκεται αρωγός στελεχώνοντας τη μονάδα με ειδικό προσωπικό και παρέχοντας την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη για την εύρυθμη λειτουργία της.
Σε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως το προσωπικό της Μονάδας εξυπηρετεί στην παρούσα φάση 115 ασθενείς, όπως αναλύονται παρακάτω:
 Φάση Εισαγωγής: 40 ασθενείς
 Φάση Υποστηρικτικής Φροντίδας: 20 ασθενείς
 Φάση Αποκατάστασης: 26 ασθενείς
 Φάση Ιατρικά Επιτηρούμενης Απόσυρσης: 23 ασθενείς
 Φάση Ιατρικής Συντήρησης: 9 ασθενείς

Η επιτακτική ανάγκη όμως των ενδιαφερομένων για εισαγωγή στο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) είναι μεγάλη και προϋποθέτει ορισμένες βασικές λειτουργίες και την ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης και κοινωνικής λειτουργού της Μονάδας.

Καθώς η συννοσηρότητα ψυχικών νοσημάτων (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ύπνου, ψυχωσικά επεισόδια, κλπ) όπως επίσης και παθολογικών νοσημάτων (HCV, HIV, HBV, ηπατοπάθειες, κλπ) απαιτούν την συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών και των ιατρικών ειδικοτήτων προς όφελος των ασθενών, θεωρούμε ότι στα πλαίσια της καλής συνεργασίας των υποστηρικτικών υπηρεσιών ενός Νοσοκομείου με τις Μονάδες Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, θα πρέπει να ληφθεί γενικότερη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ουσιοεξαρτημένων ασθενών.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας