Υγεία

Με την εκδήλωση 48 παθήσεων σχετίζεται η ηλικία έναρξης της εφηβείας

Ygeia-efivia-pathisis

Η πρώιμη έναρξη της εφηβείας προδιαθέτει στην εκδήλωση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων μετέπειτα, αλλά και γενικότερα σε χειρότερη υγεία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports. Στην περίπτωση της όψιμης εμφάνισης της εφηβείας, το ατόμο είναι πιο επιρρεπές στην μετέπειτα εκδήλωση άσθματος.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο η πρόωρη εφηβεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της καθυστερημένης εφηβείας. Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση της εφηβείας είναι σχετικά μικρή και συνιστά απλώς έναν παράγοντα κινδύνου ανάμεσα σε άλλους.

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Φίλιξ Ντέι, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, συσχετίζοντας το ιατρικό ιστορικό τους με την ηλικία που -κατά προσέγγιση- εμφανίσθηκε η εφηβεία τους.

Σε όσους, γυναίκες και άνδρες, η εμφάνιση υπήρξε πρόωρη, ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιοπάθειας ήταν αυξημένος κατά 50% περίπου, ενώ σε περίπτωση καθυστερημένης εφηβείας ο πιο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε το άσθμα.

Συνολικά, η ηλικία έναρξης της εφηβείας φάνηκε να επηρεάζει 48 διαφορετικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την αρθρίτιδα, το γλαύκωμα, την ψωρίαση, την κατάθλιψη κ.α.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 20% των κοριτσιών μπαίνουν στην εφηβεία μεταξύ 8 έως 11 ετών (πρόωρη εφηβεία), ενώ το 16,5% σε ηλικία 15-19 (καθυστερημένη). Για τα αγόρια είναι πιο δύσκολοι οι αντίστοιχοι υπολογισμοί.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας