Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Μ. Μητσιάς – Φ. Βελεσιώτου. Mια ιδανική μουσική “χημεία” με απόλυτα… φυσικές προϋποθέσεις!

Texnes-Chalatsis-Mitsias-Velesiotou3

“Ξεσήκωσαν”  τη Βέροια στην πλ. Εληάς στη χθεσινή συναυλία της “Εύηχης Πόλης”

Η χθεσινή εικόνα της πλ. Εληάς στη Βέροια (19-06-15),, θύμιζε εν πολλοίς βραδιά Ανάστασης, καθώς χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας, από τη Βέροια αλλά και όλη την Ημαθία, συνέρευσε σε μια πανηγυρική συναυλία, σαν εκείνες, τις παλιές των δεκαετιών ’70 και ’80, με τα τσιγάρα και τις μπύρες ανά χείρας, σε πολλούς ομόκεντρους κύκλους παρεών γύρω από την κεντρική σκηνή.

Texnes-Chalatsis-Mitsias-Velesiotou7Θα λέγαμε, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, ότι οι φωνητικές αναλογίες του Μανώλη Μητσιά και της Φωτεινής Βελεσιώτου, των δύο πρωταγωνιστών της βραδιάς,  στο πλαίσιο διοργάνωσης της «Εύηχης Πόλης» 2015, είχαν μια ιδανική μουσική «χημεία» με προϋποθέσεις «φυσικής» ή και …μεταφυσικής συνύπαρξης.

Texnes-Chalatsis-Mitsias-Velesiotou11Ένας παλιός, μεγάλος ιστορικός τραγουδιστής, όπως ο Μ. Μητσιάς, με δεκαετίες στο ρεπερτόριό του, έδεσε ιδανικά με τα ηχοχρώματα μιας νεοφανούς ερμηνεύτριας στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, που ωστόσο η φωνή της έρχεται αναμφισβήτητα από πολύ παλιά, από την εποχή του πρωτογενούς, ακατέργαστου  ρεμπέτικου,  και εγγυάται σήμερα το ποιοτικό του αύριο.

Texnes-Chalatsis-Mitsias-Velesiotou8Άλλωστε δεν είναι τυχαία η υπερβατική διατύπωση του τίτλου της συνεργασίας των δύο: …Με μνήμες απ’το παρόν και απ’ το μέλλον…
Αν  μπορούσαμε να φανταστούμε το μουσικό πεντάγραμμο σαν έναν ατέρμονο σιδηρόδρομο που δεν έχει αρχή και τέλος, τότε η χθεσινή βραδιά ήταν ένας ιδιαίτερος… «σταθμός» στον μουσικό χάρτη της Ιστορίας.

Texnes-Chalatsis-Mitsias-Velesiotou2Μεγάλα τραγούδια, μεγάλων συνθετών και στιχουργών, όπως των Δ. Μούτση, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Χ. Λεοντή, Θ. Μικρούτσικου, Στ. Κουγιουμτζή, Γ. Καζαντζή, Ά. Αλκαίου, Ν. Γκάτσου, Μ. Ρασούλη κ.α., συνέθεσαν ένα χορταστικό ρεπερτόριο, δίωρης διάρκειας, το οποίο, Μητσιάς και Βελεσιώτου χειρίστηκαν με ιδιαίτερη απλότητα, ζεστασιά και επικοινωνία με το κοινό, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις του δέους που συνήθως διαχέεται στο χώρο, όταν εμφανίζονται “ονόματα”.  Αυτό φάνηκε τόσο από την όλη σκηνική παρουσία πάλκου της Φωτεινής Βελεσιώτου, όσο και από τις προσωπικές αναφορές του Μανώλη Μητσιά στις μνήμες του από τη στρατιωτική του θητεία στη Βέροια, σε σχέση μ΄ένα άλλο μεγάλο προσκλητήριο της ζωής του, εκείνη την εποχή, αυτό της δισκογραφίας.

Texnes-Chalatsis-Mitsias-Velesiotou4Είπαν στη Faretra.info, στο περιθώριο της βραδιάς

Ο Μανώλης Μητσιάς για τη Φωτεινή Βελεσιώτου:
“… Η Φωτεινή είναι μια σύγχρονη τραγουδίστρια, που στέκεται μ’ ένα ήθος στα πράγματα, που σπανίζει και της εύχομαι καλή επιτυχία, που θα την έχει, γιατί της αξίζει…”.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου για το Μανώλη Μητσιά:
“…Τι να πω για το Μανώλη, μου έδωσε τόση αγάπη, φέτος το χειμώνα, και συνεχίζει να μου δίνει. Είναι μεγάλος άνθρωπος, εξαιρετικός τραγουδιστής. Νομίζω ότι για μένα ήταν όλη η χαρά του χειμώνα…”.

Texnes-Chalatsis-Mitsias-Velesiotou

 

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων