Γράμματα & Τέχνες

Ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, με χρώμα και φως

texnes-smyrni-mailart

220 καλλιτέχνες της mail art, στη Γκαλερί Παπατζίκου της Βέροιας

Πολλές χώρες, πολλές τεχνικές, με συνδετικό κρίκο την καθημερινότητα και την ακουαρέλα

Δήμητρα Σμυρνή

Φως και χρώμα αποπνέει η έκθεση mail art, στη Γκαλερί Παπατζίκου, που εγκαινιάστηκε χθες, 18-06-15, και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Έτσι κι αλλιώς μια τέτοια έκθεση έχει από τη φύση της την ιδιαιτερότητα να συνταιριάζει, αφού είναι πολλών εκεθετών – 220 καλλιτέχνες από πολλές χώρες – ποικίλες αντιθέσεις, είτε εθνικού χαρακτήρα, είτε τεχνοτροπίας, είτε μεγέθους.

texnes-smyrni-mailart2Η συγκεκριμένη έκθεση έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της “επιστολικής τέχνης” – έργα μεγέθους που μπορούν να σταλούν ταχυδρομικά – όμως, αυτή τη φορά, όλα τα έργα δένονται με δύο κοινά χαρακτηριστικά, την ακουαρέλα, και το θέμα, που είναι η καθημερινότητα.

texnes-smyrni-mailart6Ο επιμελητής και διοργανωτής της έκθεσης Γιώργος Πολίτης, (η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της IWS – Greece International Watercolor Society – Ελληνικό Τμήμα και της “Watercolor International”), είπε στη Faretra.info:
“…Τα έργα είναι από πολλές χώρες. Από Αίγυπτο, Τουρκία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ισπανία, Ελλάδα, Ταϋλάνδη, Σερβία, Βέλγιο…
Θεωρητικά, ο συνεκτικός δεσμός που δένει όλα τα έργα είναι η ματιά στην καθημερινότητα. Ο πραγματικά σημαντικός δεσμός, όμως, είναι το μέσο, η υδατογραφία.

texnes-smyrni-mailart3Αυτός είναι ο στόχος της έκθεσης, να φέρει κοντά τους ακουαρελίστες, αλλά να μην είναι μια έκθεση που απευθύνεται μόνο στους επαγγελματίες και τους καταξιωμένους, που έτσι κι αλλιώς θα βρουν πολλούς χώρους, για να εκθέσουν. Είναι μια έκθεση που δεν είχε στεγανά, δεν είχε καμία διαδικασία επιλογής. Όποιος είχε έργο έμπαινε στον κατάλογο συμμετοχής. Είναι μια έκθεση που θέλησε να δώσει βήμα στον καθένα, που αγαπάει την ακουαρέλα. Λόγω του περιορισμένου χώρου εδώ, μπορεί να μην εκτέθηκαν τα πάντα. Υπάρχουν όμως όλα στον ψηφιακό κατάλογο, που ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο…”.

texnes-smyrni-mailart7Στη συνέχεια η Βεροιώτισσα ζωγράφος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, Φωτεινή Χαμιδιελή, που έχει οργανώσει και η ίδια εκθέσεις mail art, η οποία στήριξε με την εμπειρία της τη συγκεκριμένη έκθεση και συμμετέχει σ’ αυτήν, συμπλήρωσε:
“…Η διαφορά σε σχέση με άλλες εκθέσεις είναι ότι όλα τα έργα είναι ακουαρέλα, και ότι εδώ υπάρχουν πολύ σημαντικά moto της τεχνικής.
Είναι σημαντικό το ότι στάλθηκαν μεγάλα μεγέθη – έως και Α4 – και το ότι συμμετέχουν μεγάλα ονόματα απ’ όλο τον κόσμο.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη, όπως τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς…”.

Μια έκθεση καλοστημένη, που μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή, για πολλή ώρα.texnes-smyrni-mailart10

texnes-smyrni-mailart4

texnes-smyrni-mailart12

texnes-smyrni-mailart8

texnes-smyrni-mailart14

texnes-smyrni-mailart13

texnes-smyrni-mailart11

texnes-smyrni-mailart9

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας