Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις Περισσότερο διαβασμένα Πολιτισμός

Ο ερωτικός Χικμέτ

Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή
που δεν την αρμενίσαμε ακόμα
Το πιο όμορφο παιδί
δε μεγάλωσε ακόμα

Τις πιο όμορφες μέρες μας
δεν τις ζήσαμε ακόμα

Κι ό,τι πιο όμορφο θα `θελα να σου πω
δε στο `πα ακόμα

(Ν.Χικμέτ)

Ο Ναζίμ Χικμέτ, ο οικουμενικός, αγκάλιασε τους καημούς και τους αγώνες, όχι μόνο της πατρίδας του, της Τουρκίας, αλλά και όλου του κόσμου, με τα πολιτικά του ποιήματα, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

Τα ερωτικά του, που γράφτηκαν στη φυλακή (1942-46), με τον τίτλο “Γράμματα στην αγαπημένη”, δείχνουν την άλλη όψη του ποιητή, του ερωτικού Χικμέτ, που αναβλύζει βαθιά τρυφερότητα.

Η ερωτική ποίηση του Χικμέτ είναι η ποίηση όχι μόνο της τρυφερότητας αλλά και της απαντοχής, η ποίηση της μικρής λεπτομέρειας που μεγεθύνεται μέσα από τα αισθήματα, η ποίηση που κάνει τον έρωτα ιδέα και όχι επιφανειακή προσέγγιση σωμάτων.

Ανάμεσά  στα “Γράμματα στην αγαπημένη” ένα από τα πιο γνωστά το “Η πιο όμορφη θάλασσα” δεν είναι απλά η καταγραφή των συναισθημάτων που προκαλεί η στέρηση του αγαπημένου προσώπου, η απουσία του, αλλά και η δύναμη του φυλακισμένου ποιητή να πιστεύει στο αύριο και να ελπίζει.

Η πιο όμορφη θάλασσα, το πιο όμορφο παιδί, οι πιο όμορφες μέρες, τα πιο όμορφα λόγια, όλα μαζί προσφέρονται στην αγαπημένη σαν μια υπόσχεση για το αύριο. Κι όχι μόνο στην αγαπημένη του αλλά σ΄όλον τον κόσμο, που πρέπει να ελπίζει σ’ αυτό το αύριο.

Ο Μάνος Λοΐζος, μελοποιώντας λίγο πριν το θάνατό του “Τα γράμματα στην αγαπημένη”, έδωσε τον βαθύτατο λυρισμό του Χικμέτ, σφραγίζοντάς τα με τη μοναδική, δική του μουσική ευαισθησία.

………………..

………………………

*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας