Γράμματα & Τέχνες

Μια μουσική παράσταση αντάξια του Τσιτσάνη

Texnes-Smyrni-Tsitsanis8

«100 χρόνια Τσιτσάνης» από το 1ο ΓΕΛ Βέροιας και το «Μονόγραμμα»

Σ’ ένα χώρο, το Χώρο Τεχνών Βέροιας, κατάμεστο από κόσμο, το 1ο ΓΕΛ Βέροιας, σε συνεργασία με το οργανικό – φωνητικό σύνολο «Μονόγραμμα», ζωντάνεψε το Βασίλη Τσιτσάνη και το έργο του, μ’ ένα δρώμενο με τίτλο: «Όταν συμβεί στα πέριξ…», όπου η μουσική και ο χορός δέθηκαν αρμονικά με το λόγο, με έντονη την αίσθηση της θεατρικής διάστασης.

Texnes-Smyrni-Tsitsanis6Δεν μπορεί παρά να επαινέσει κανείς τα παιδιά και τους δασκάλους του 1ου ΓΕΛ, που με πραγματικό μεράκι και φαντασία, κάθε τόσο προχωρούν σε δράσεις, προσθέτοντας στη χαρά της δημιουργίας τη χαρά της κοινωνικής προσφοράς, αφού τα έσοδα της χθεσινής παράστασης θα δοθούν στο Σωσσίδειο Γηροκομείο της Βέροιας.

Τη χαρά της εξέφρασε γι αυτήν την προσφορά η Πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου, Χρύσα Μούρτζιου, ευχαριστώντας το σχολείο και τον μαέστρο Πέτρο Ρίστα, δημιουργό του «Μονογράμματος». «…Η ελπίδα μας εναπόκειται στην αγάπη των συμπολιτών μας…» είπε καταλήγοντας.

Στη συνέχεια, η Αλέκα Βαφείδου, Πρόεδρος του «Μονογράμματος», τόνισε το φιλανθρωπικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων του συνόλου, δίνοντας το λόγο στη διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Αναστασία Καρακώστα, η οποία είπε:

«…Με χαρά συνεργαστήκαμε με το Μονόγραμμα, για να στηρίξουμε το Γηροκομείο. Στόχος μας η συμπόρευση εθελοντισμού και πολιτισμού. Ευχαριστώ τα παιδιά και το Σύλλογο των διδασκόντων για την προσφορά τους αυτή…».

Texnes-Smyrni-Tsitsanis10Η βραδιά ενθουσίασε το κοινό, καθώς ένα σοβαρό κείμενο, στηριγμένο στα βιβλία των Σκαπαρδώνη και Λιάνη, διανθίστηκε με τα καλύτερα τραγούδια του Τσιτσάνη, δοσμένα μονοφωνικά από τους Δημήτρη Ερατεινό, Μαρία Θεοχαροπούλου, Γρηγόρη Πατόπουλο, Αλέξη Τσαπράζη, Άννα Χατζηκυριάκου και πολυφωνικά από τη χορωδία του «Μονογράμματος».

Texnes-Smyrni-Tsitsanis13Πρωταγωνιστές της παράστασης υπήρξαν οι: Βιργινία Καραφούσια και Ανέστης Βαλαβάνης (πιάνο), Δημήτρης Θεοδωράκης (βιολί), Γρηγόρης Πατόπουλος, Αλέξης Τσαπράζης (κιθάρα), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ακορντεόν), Κώστας Μοσχόπουλος, Θάνος Τζικανούλας (μπουζούκι), Νίκος Δούρβας (μπαγλαμά – κρουστά), Λεβών Γρηγοριάν (Κόντρα-μπάσο). Στην ενορχήστρωση ο Αλέξη Τσαπράζης, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλους και ο Πέτρος Ρίστας, ο οποίος και διηύθυνε την Ορχήστρα και τη Χορωδία.

Texnes-Smyrni-Tsitsanis14Η εξαιρετική φωνή του Δημήτρη Ερατεινού, είτε διάβαζε το κείμενο με τη Νανά Γιαννοπούλου, είτε τραγουδούσε, είχε τη θεατρική σφραγίδα που κέρδισε από τη συνεργασία του με το Σταμάτη Κραουνάκη.

Texnes-Smyrni-Tsitsanis12Τη βραδιά ολοκλήρωσε ο χορός, φυσική εξέλιξη των τραγουδιών του Τσιτσάνη, που μετέφερε το κοινό σ’ εκείνα τα χρόνια, με χορευτές τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ, και χοροδιδάσκαλο τη Βίκυ Γκαμάλια.

Texnes-Smyrni-Tsitsanis9Καθώς τα παιδιά χόρευαν στη σκηνή, έμεινε σε όλους μας ένας στίχος που θα θέλαμε να τον πιστέψουμε, σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούμε: «…Και δεν την τρομάζουν οι φουρτούνες τη δική μας ράτσα…».
Texnes-Smyrni-Tsitsanis

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας