Απόψεις Παιδεία Πολιτική Τοπικά

Να μη συστεγαστούν στο νέο σχολικό συγκρότημα της Βέροιας Γυμνάσιο με Λύκειο

Paideia-papagiannis-sxoleio

Καλύτερα μόνο Λύκεια

Του Ιωάννη Μ. Παπαγιάννη*

Το Σεπτέμβριο φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε τη λειτουργία ενός νέου, μετά από πάρα πολλά χρόνια απραξίας, σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή Γιοτζαλίκια στη Βέροια. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό της διοίκησης πρόκειται να συστεγαστούν σε αυτό μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η επιλογή αυτή δεν είναι η καλύτερη. Ο συγχρωτισμός και συνύπαρξη παιδιών, εφήβων και νέων, μεταξύ 12 ως 18 ετών, σε κοντινό περιβάλλοντα χώρο καθώς και στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο δεν ενδείκνυται με το βέλτιστο τρόπο για την εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα ενέχει πλείστους κινδύνους σχολικού εκφοβισμού, παραβατικότητας κατά ασφάλειας και περιουσίας, σεξιστικού περιεχομένου, ανάρμοστων συμπεριφορών και ψυχαναγκαστικών ή σωματικών εκτρόπων και βίας ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας προς νεότερους μαθητές και μαθήτριες. Επιστημονικά ενδεδειγμένο και εκπαιδευτικά ορθότερο είναι να συνυπάρχουν στο χώρο και την περιοχή μαθητές κοντινότερης ηλικίας, κατά προτίμηση λόγω και των αποστάσεων, μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές Λυκείου.

Η πρόταση συστέγασης μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σε συνδυασμό με τη λειτουργία στον εγγύτερο χώρο του σχολικού συγκροτήματος οίκων ανοχής και μάλιστα μέχρι σήμερα- και χωρίς εγγύηση των Αρχών ότι θα μετακινηθούν από εκεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου- συνθέτουν ένα νέο σουρεαλιστικό μείγμα εμπνεύσεως των προσώπων που διοικούν το Δήμο Βέροιας και τις συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, που υποθηκεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, την ποιότητα ζωής αλλά και την ασφάλεια νέων της Βέροιας.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πρέπει να πάρουμε τώρα πολιτικώς και επιστημονικώς ενδεδειγμένα και ορθά μέτρα ώστε να μην αναρωτιούνται κάποιοι και θρηνούν άλλοι αργότερα, ο μη γένοιτο, νέα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, κλοπών, βίας και ξυλοδαρμών, διακίνησης ψυχοτρόπων ουσιών ή ακόμα εξαφάνισης παιδιών, όπως δυστυχώς κατά τραγικό τρόπο συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Μετά όλοι οι σημερινοί υπεύθυνοι θα παριστάνουν τους αναρμόδιους και ανεύθυνους ή θα κάνουν δακρύβρεχτες δηλώσεις συμπαράστασης και συμπάθειας, όταν σήμερα, τώρα από αμέλεια, άγνοια, βιασύνη ή κάτι άλλο δεν λαμβάνονται τα προσήκοντα μέτρα. Καθήκον των αρμοδίων είναι τώρα να παραδεχτούν τα λάθη τους, να δώσουν έξυπνες, σύγχρονες, ασφαλείς και σοβαρές λύσεις, να συνταχθούν και να δράσουν στο πλαίσιο των αναλυτικών προτάσεων που ήδη κάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταθέτουμε δημόσια στην κοινωνία: Να στεγαστούν στο σχολικό συγκρότημα στα Γιοτζαλίκια μόνο μαθήτριες και μαθητές Λυκείων. Όλοι μαζί να ενεργήσουμε με έξυπνο τρόπο για το καλό και συμφέρον του τόπου, των πολιτών και ιδίως των νέων παιδιών της Βέροιας, των παιδιών μας.

* Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Διδάκτωρ Νομικής (Dr. iur. Münster) Γιάννης Μεν. Παπαγιάννης έχει εκλεγεί Επικ. Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Βέροιας με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Δικαίωμα για Νέα Βέροια».

banner-article

Ροη ειδήσεων