Βέροια

Πασχαλινή εξόρμηση: Στα θέματα οδικής ασφάλειας, ας μην είμαστε… ελαστικοί!

Reportage chalatsis matziaridis5

Ο τεχνίτης Ελαστικών Χρήστος Ματζιαρίδης μιλάει στη Faretra.info

Δύο μέρες πριν τον ετήσιο εορτασμό του Πάσχα, και οι Έλληνες οδηγοί ετοιμάζονται, ως είθισται, να εκδράμουν, με τα ΙΧ, οι περισσότεροι, προς κάθε ελληνικό ή άλλο προορισμό, χωρίς ωστόσο, πολλοί εξ αυτών, να έχουν προνοήσει για έναν τεχνικό έλεγχο στα λάστιχα του αυτοκινήτου τους, τη στιγμή που καταγεγραμμένα, μεγάλο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, οφείλεται αποκλειστικά σε κακή κατάσταση των ελαστικών.

Reportage chalatsis matziaridis3Παλιά λάστιχα προχωρημένης φθοράς, που δε φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ή προβλήματα που αφορούν από χαλασμένες βαλβίδες αέρα μέχρι ζυγοστάθμιση που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, είναι συνήθεις παράγοντες – «ηθικοί αυτουργοί», στο «έγκλημα» που συντελείται κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, με βαρύ φόρο αίματος σε απώλεια εκατοντάδων ζωών, που μέχρι να χτυπήσει η… «μοίρα», ή η… «κακιά η ώρα», απλώς δεν υποψιάζονταν ότι δε φρόντισαν εγκαίρως για τα αυτονόητα, όπως για ένα ολιγόλεπτο και εν πολλοίς ανέξοδο σέρβις στον λαστιχά της πόλης.

Reportage chalatsis matziaridis4Ενόψει της πασχαλινής εξόρμησης των ημερών η Faretra.info, μιλάει με έναν από τους εμπειρότερους μάστορες, στο χώρο των ελαστικών στη Βέροια, το Χρήστο Ματζιαρίδη (στην είσοδο της πόλης από την Εγνατία Οδό, δεξιά), ώστε να ενημερωθούμε όλοι, για το τι πρέπει να προσέξουμε στα λάστιχα του αυτοκινήτου μας, πριν ξεκινήσουμε για μια μικρή ή μεγάλη διαδρομή.

ΤΑ… «ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ» ΔΕΝ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
«…Καταρχήν οι περισσότεροι οδηγοί, και μάλιστα καινούργιων αυτοκινήτων, δεν έχουν ρεζέρβες.
Προσφεύγουν μάλιστα σε πρόχειρες και φθηνές λύσεις για την αντιμετώπιση ενός φούιτ, που κι αυτές όμως δεν είναι αποτελεσματικές. Μιλάω για μπαλωματάκια που είναι για μικρές τρυπούλες, και όλα αυτά γιατί πολλοί οδηγοί δεν φροντίζουν εγκαίρως να βάλουν ένα καλό λάστιχο…», παρατηρεί ο κ. Ματζιαρίδης.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
Αναφερόμενος ειδικότερα στον προληπτικό έλεγχο των ελαστικών προσθέτει: «…Καλό είναι το λάστιχο να το δει μάστορας, πριν ξεκινήσει, γιατί το λάστιχο μπορεί να είναι δύο και παραπάνω χρονών και να μη φαίνεται η φθορά του με το γυμνό μάτι ενός οδηγού που δε γνωρίζει από αυτά και δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν και βγαίνουν αψήφιστα στην Εθνική για μεγάλα ταξίδια και με μεγάλες ταχύτητες. Να πάει, λοιπόν, για ένα μίνιμουμ τσεκ απ στο μάστορά του, να δει την πίεσή του, να κοιτάξει τις βαλβίδες του. Γιατί πάνε πολλοί στα βενζινάδικα και λένε: βάλε μου αέρα και ο υπάλληλος βάζει, αλλά για παράδειγμα, δε βάζει και λίγο σάλιο, έστω εμπειρικά, στη βαλβίδα να δει αν χάνει. Αντίθετα ο μάστορας θα του βάλει τον κατάλληλο αέρα, θα κοιτάξει και τις βαλβίδες του αν είναι σωστές. Όλο το θέμα είναι η βελόνα στη βαλβίδα. Μπορεί δηλαδή να είναι ένα λάστιχο καινούργιο και να χάνει παράλληλα…».

Reportage chalatsis matziaridis2ΚΑΘΕ ΑΜΑΞΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ… «ΓΙΑΤΡΟ» ΤΟΥ
«…Πέρα από το ετήσιο, ή όποιο άλλο σέρβις σε συνεργεία ή αντιπροσωπείες, ο κάθε οδηγός οφείλει να έχει τον… λαστιχά του, σαν τον προσωπικό, εξειδικευμένο γιατρό του αυτοκινήτου του. Ο Μάστορας θα εξετάσει το λάστιχο από κάθε πλευρά και με ειδικά μηχανήματα και όργανα. Τι συμβαίνει σε βαλβίδες, στα πλάγια του ελαστικού, στις ζάντες του. Ειδικά αυτές παίζουν τεράστιο ρόλο στην ισορροπία. Όσο ο οδηγός βρίσκεται μέσα στην πόλη και πέφτει σε λακκούβες, κακοτεχνίες, δρόμων, ράγες σιδηροδρόμων κλπ, οδηγώντας σε χαμηλές ταχύτητες κάτω των 50χλμ/ωρα, δεν αντιλαμβάνεται τις όποιες φθορές μαζεύει το ελαστικό και η ζάντα και συν τω χρόνω έχει χαλάσει τη ζυγοστάθμισή του.
Οπότε όταν ξαφνικά βγει στην Εθνική, όπου θα αναπτύξει αναγκαστικά μεγάλες ταχύτητες, το όχημα παρουσιάζει αλλόκοτη συμπεριφορά, τραντάζεται, τρέμει και χτυπάει και ο οδηγός αναρωτιέται το γιατί…», είναι τα λόγια του.

Reportage chalatsis matziaridisΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η ΟΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;;;
«…Για αυτό καλό είναι, ο οδηγός πριν φύγει για μεγάλο ταξίδι να κάνει ένα τεστ εκτός πόλης σε μια κοντινή διαδρομή, ώστε να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 120χλμ/ωρα κι αν διαπιστώσει τα παραπάνω συμπτώματα, να απευθυνθεί στο μάστορα, ώστε να γίνουν τα αναγκαία, που δεν κοστίζουν πολλά.
Το τσεκ απ είναι δωρεάν και μια ζυγοστάθμιση στα 10 ευρώ, αν είναι πελάτης. Βαριά – βαριά, αν έχει μεγάλα προβλήματα, να του πάρει ο μάστορας μέχρι 20ευρώ. Κι όλα αυτά σε μόλις 15 λεπτά της ώρας και είναι έτοιμος να φύγει. Αξίζει για την ασφάλειά του, πιστεύω.
Διαφορετικά, αν πάρει το ρίσκο να βγει χωρίς κανέναν έλεγχο για μεγάλο ταξίδι, θα τον συμβούλευα να οδηγεί, με όχι πάνω από 80χλμ/ωρα και δεξιά…», καταλήγει με έμφαση ο κ. Ματζιαρίδης.

banner-article

Ροη ειδήσεων