Αθλητικά

70 χρόνια Ειδικότητας Αεροπροσκόπων

Athlitika aeroproskopoi anakoinosi

Πριν από 70 χρόνια μια Ομάδα Προσκόπων στηριζόμενη στην αγάπη των μελών της για την ανεμοπορία, ξεκίνησαν να υλοποιούν δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν

Επισκέψεις σε αεροδρόμια, κατασκευή αεροπλάνων σε κλίμακα αλλά κυρίως κατασκευή ανεμόπτερων και πτήσεις με αυτά γίνανε μέρος του Προσκοπικού τους Προγράμματος.

Προπολεμικά Πρόσκοποι της Σκύρου υπό τις οδηγίες του Γεώργιου Πεσκέ, ιπτάμενου αξιωματικού του αυστροουγγρικού στρατού, κατασκευάζουν ένα εκπαιδευτικό ανεμόπτερο. Η ανάγκη εκείνων των νέων να ζήσουν το όνειρο του ανθρώπου να πετάξει και η πίστη τους στο σκοπό και τις αξίες που πρεσβεύει ο Προσκοπισμός τους έδωσε το έναυσμα να δημιουργήσουν την Ειδικότητα Αεροπροσκόπων.

Η Ειδικότητα Αεροπροσκόπων ξεκίνησε επίσημα το 1945 με την ίδρυση της 1ης Ομάδας Αεροπροσκόπων Αθηνών, με Αρχηγούς τον Αλέξανδρο Αυδή και τον Γεώργιο Πεσκέ. Το 1946 η Ομάδα υλοποιεί τις πρώτες της δράσεις και το 1947 επισκευάζει ένα παλιό ανεμόπτερο, το «Γλαράκι», το οποίο είναι το πρώτο πτητικό μέσο με το οποίο πετούν οι πρώτοι Αεροπρόσκοποι.

Η αρχή είχε γίνει και τα επόμενα χρόνια η Ειδικότητα Αεροπροσκόπων προσπαθεί να εξελιχθεί πτητικά καθιστώντας το ΣΕΠ έναν από τους βασικούς φορείς ανάπτυξης και υποστήριξης της ανεμοπορίας και της ιδιωτικής αεροπορίας γενικότερα.

Σήμερα 70 χρόνια μετά η Ειδικότητα Αεροπροσκόπων, με την ίδια αγάπη για τον αέρα και την πτήση που είχαν οι πρώτοι Αεροπρόσκοποι, εμπλουτίζει το Προσκοπικό Πρόγραμμα μεταφέροντάς το στον αέρα ενισχύοντας έτσι την ποιότητα, την ένταση και την ομορφιά του. Τμήματα σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν και βιώνουν την πτήση αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το προσκοπικό παιχνίδι μπορεί να υλοποιείται στο βουνό, στη θάλασσα, αλλά και στον πανέμορφο ελληνικό ουρανό, καθιστώντας έτσι το ΣΕΠ τον μοναδικό φορέα ο οποίος προσφέρει αεροπορική παιδεία σε ανηλίκους και ενηλίκους στην πατρίδα μας.

Στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων η Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε. προγραμματίζει ενέργειες και δράσεις που αφορούν όλα τα Τμήματα και τα Συστήματα ανεξαρτήτως ειδικότητας αλλά και τις Περιφερειακές Εφορείες.

Στόχος είναι η πρακτική εφαρμογή των Αεροπροσκοπικών αντικειμένων στα τέσσερα Τμήματα, η εξωστρέφεια και η παρουσία στην κοινωνία, καθώς και η συμμετοχή όλων σε δραστηριότητες του Προσκοπικού Προγράμματος, το οποίο σχετίζεται με τον αέρα και κυρίως υλοποιείται στον αέρα.

Στην παρούσα επισυνάπτεται το γενικό πρόγραμμα εορτασμού των 70 χρόνων της Ειδικότητας Αεροπροσκόπων και με επόμενες Ανακοινώσεις θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για κάθε δράση ή ενέργεια ξεχωριστά.

Αγαπητοί μου,

Όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες Αεροπρόσκοποι έχοντας το βλέμμα ψηλά, με όνειρο να αγγίξουν τα σύννεφα, με την επιμονή και την υπομονή να ζήσουν αυτό το όνειρό και με την ικανοποίηση να απολαμβάνουν την απόλυτη ελευθερία μια πτήσης, συνεχίζουν αυτό που οραματίστηκαν οι πρωτοπόροι.

Σήμερα Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, Μέλη Προσκοπικών Δικτύων και Βαθμοφόροι του ΣΕΠ σε όλη την Ελλάδα, ζούνε το προσκοπικό παιχνίδι στον πανέμορφο ελληνικό ουρανό σαν συνεχιστές των πρώτων Αεροπροσκόπων.

Σας καλώ λοιπόν να συμμετέχετε στον εορτασμό των 70 χρόνων της Ειδικότητας Αεροπροσκόπων, ανοίγοντας έτσι τα φτερά σας για μια υπέροχη περιπέτεια.

Δέστε τις ζώνες ασφαλείας και καλή πτήση!!!

banner-article

Ροη ειδήσεων