Αγροτικά

Βεσυρόπουλος: Άμεση προτεραιότητα η μείωση του ασφαλιστικού κόστους των μετακλητών εργατών

Agrotika vesyropoulos syndedemeni

Άμεση προτεραιότητα χαρακτηρίζει την μείωση του ασφαλιστικού κόστους των εργατών που μετακαλούνται για να απασχοληθούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες,

ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, αναφέρει ότι η ανασύσταση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, συνδέεται με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του, κάτι που προϋποθέτει τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφού υπάρχουν ορισμένοι τομείς, όπως οι δενδροκαλλιέργειες και τα οπωροκηπευτικά που αγγίζουν το 60% του συνολικού κόστους. Εάν συνυπολογίσουμε σε αυτό και το ασφαλιστικό κόστος αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και μείωση του ασφαλιστικού κόστους του μετακλητού εργατικού προσωπικού.

Ο κ. Βεσυρόπουλος σε δήλωση του επισημαίνει τα εξής:
«Κατέθεσα Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα του υψηλού κόστους για τους αγρότες που μετακαλούν εργάτες από τρίτες Χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές εργασίες και ιδιαίτερα στις δενδροκαλλιέργειες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στο ήδη επιβαρυμένο εργατικό κόστος προστίθεται και ένα ιδιαίτερο υψηλό ασφαλιστικό κόστος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.

Υπάρχουν τα περιθώρια αλλά και η δυνατότητα να μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος και να εξορθολογιστεί.

Με την εκλογίκευση του κόστους μετάκλησης, θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα για τον ασφαλιστικό οργανισμό ενώ θα μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Η ανασύσταση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, συνδέεται με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του. Αυτό προϋποθέτει μείωση του κόστους παραγωγής, αφού υπάρχει ήδη ένα ιδιαίτερα υψηλό εργατικό κόστος που σε ορισμένους τομείς, όπως στα οπωροκηπευτικά, αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους.

Εάν συνυπολογίσουμε σε αυτό και το ασφαλιστικό κόστος αλλά και το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και μείωση του ασφαλιστικού κόστους του μετακλητού εργατικού προσωπικού. Πρέπει να επισημανθεί, ότι μετά την ψήφιση του Ν. 4018/2011 και την τροποποίηση του, την εγκύκλιο που ακολούθως εξέδωσε ο ΟΓΑ αρ. πρ. 7395/17-02-2012 και τις νομοθετικές διατάξεις που αναπροσάρμοσαν την Διατίμηση Θεώρησης Εθνικής Άδειας Εισόδου (VISA), το κόστος ανά μετακαλούμενο εργάτη ανήλθε σε τουλάχιστον 581 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε άλλες επιβαρύνσεις οι οποίες, επίσης, καταβάλλονται από τους αγρότες κατά την έκδοση της άδειας παραμονής.

Είναι σαφές ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η μείωση του ασφαλιστικού κόστους. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα αλλά και θα υπάρξουν αυξημένα κίνητρα για την καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
Εάν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους των εργατών που μετακαλούνται από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες.

banner-article

Ροη ειδήσεων