Κόσμος

Τσίπρας: Ώριμη και αναγκαία εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας

2015 02 02 Ellada tsipras apo kypro gia troika

Μηνύματα από Λευκωσία

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ευχόμενος κάθε επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τις ευχές και τα θερμά του λόγια. «Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες παρά τα οικονομικά προβλήματα, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.

«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη.

Σχετικά με τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση σε σειρά ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα βήματα θα είναι προσεκτικά.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν ιδίως όσοι στην Ευρώπη σκέφτονται μόνο με όρους οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Συμπλήρωσε όμως ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Αργότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων