Γράμματα & Τέχνες

Χάρης Κοντοσφύρης. Προσεγγίζοντας εικαστικά την αγιότητα

2015 01 17 Politismos Smyrni Kontosfyris par5

Εγκαίνια της έκθεσής του στη Γκαλερί Παπατζίκου

Με σαράντα έργα του Χάρη Κ2015 01 17 Politismos Smyrni Kontosfyris par2οντοσφύρη, που προσεγγίζουν όλα το θέμα της αγιότητας μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσής του, στη Γκαλερί Παπατζίκου, στη Βέροια, με θέμα «Η αγιότητα είναι πειρασμός». Η έκθεση θα διαρκέσει από 16/1 μέχρι και 21/2/2015. Ο εικαστικός Χάρης Κοντοσφύρης, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, πραγματεύεται ένα ασυνήθιστο θέμα για την υλιστική εποχή μας, το θέμα της αγιότητας.

Με πρωταγωνιστές τον Άγιο Αντώνιο2015 01 17 Politismos Smyrni Kontosfyris par3 τον Μέγα και τον Άγιο Αντώνιο της Βέροιας, δίνει με τη ζωγραφική του έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσά τους για την ουσία της αγιότητας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση του ξεκίνησε παραμονή της γιορτής του Αγίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας.

Οι πίνακες του Κοντοσφύρη, με κυρίαρχο υλικό το τσιμεντοειδές κονίαμα (τσιμέντο και ρητίνη) , αποδίδουν την προσπάθεια για ασκητική ζωή, κόντρα στον πειρασμό.
Οι σκούρες φιγούρες ανθρώπων και ζώων διαγράφονται έντονα σ’ ένα φόντο, όπου οι χρωματικές διαβαθμίσεις ξεκινούν από το γκρίζο, για να φτάσουν μέχρι το ροζ, το κίτρινο της ώχρας ή το μπλε σ’ όλες του τις αποχρώσεις.
Εμφανής η αναφορά σε ουρανό και γη και αντίστοιχα σε πνεύμα και ύλη. Εμφανής στα έργα και η έντονη προσπάθεια του ανθρώπου να απεκδυθεί το ζώο που κρύβει μέσα του –νικώντας κάθε πειρασμό- και να μετουσιωθεί σε πνεύμα, με στόχο τη θέωση.

2015 01 17 Politismos Smyrni Kontosfyris par4Δύσκολο το θέμα που πραγματεύεται ο Κοντοσφύρης και γι αυτό ενδιαφέρον, μιας και κατά καιρούς η παγκόσμια ζωγραφική άγγιξε αυτές τις βαθύτερες αναζητήσεις, και ειδικά τη σύγκρουση της αγιοσύνης με τον πειρασμό, σε έργα όπως του Νταλί αλλά κυρίως του Ιερώνυμου Μπος. Από τον τελευταίο δηλώνει ο Χάρης Κοντοσφύρης ότι είναι έντονα επηρεασμένος.

2015 01 17 Politismos Smyrni Kontosfyris parΗ έκθεση έχει την ιδιαιτερότητα να συνοδεύεται από σχέδια μικρού μεγέθους των φοιτητών του, Αντώνη Παπά και Νίκου Μαραντίδη, με τους οποίους συνεργάστηκε στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης.

Η έκθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον και από την άποψη της σύλληψης του θέματος , και από την άποψη της απόδοσής του, με τη νεορομαντική του τεχνοτροπία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος το έκανε με την καλύτερη διάθεση.

2015 01 17 Politismos Smyrni Kontosfyris par8ΥΓ. Η συνέντευξη που δόθηκε από το Χάρη Κοντοσφύρη στη Δήμητρα Σμυρνή για τη Φαρέτρα θα αναρτηθεί σύντομα.

banner-article

Ροη ειδήσεων