Ρεπορτάζ

30% κάτω η εορταστική κίνηση στην αγορά της Βέροιας

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20143

Μικρή η άνοδος στα τρόφιμα και τα είδη δώρων

Μειωμένη κατά 30% περίπου σε σχέση με πέρσι, η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Βέροιας, ενόψει της εορταστικής περιόδου που ξεκίνησε, είναι το ενδεικτικό, κατά προσέγγιση ποσοστό που έδωσαν επαγγελματίες της πόλης μας στη «ΦΑΡΕΤΡΑ», στο σημερινό ρεπορτάζ, δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Αντίθετα σχετικά αυξημένη παρουσιάζεται η κίνηση στις αγορές παιχνιδιών, ειδών δώρων και τροφίμων, της τάξης 5 – 20%, ενώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα κοστίσει περισσότερο φέτος και ειδικότερα στην αγορά κρέατος, με τη διαφορά ότι οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο προς το χοιρινό και τα παράγωγά του.

Κατά μέσο όρο για μια τετραμελή οικογένεια που θα ψωνίσει κρεατικά, γαλακτοκομικά, μαναβική και ποτά, το κόστος θα κυμανθεί από 50 με 80 ευρώ, κατά περίπτωση.

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20142ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ
Αν και πολλοί εκ των επαγγελματιών της τοπικής αγοράς έχουν προβεί είτε σε μειώσεις τιμών, είτε σε συγκεκριμένες προσφορές στα είδη τους, ωστόσο η σημαντική έλλειψη ρευστότητας, που απορρέει από τις γενικότερες συνθήκες κρίσης, δεν έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα βελτίωσης στην κίνηση και στους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων, ενώ οι καταστηματάρχες προσδοκούν κάποια, έστω και ελάχιστη άνοδο από σήμερα και μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Στο τοπίο της ύφεσης, πέρα από τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές των περικοπών μισθών και συντάξεων, που συρρικνώνουν τις τσέπες των καταναλωτών, έρχεται να προστεθεί η οικονομική αποδυνάμωση του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας, που τοπικά αποτελούσε πάντοτε καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης και επηρεασμού της αγοραστικής δύναμης, τη στιγμή που πολλά βαμβάκια και καλαμπόκια παραμένουν στα χωράφια ασυγκόμιστα και τα ροδάκινα εν πολλοίς απλήρωτα.
Από την άλλη, η εκλογολογία των ημερών, γύρω και από την ανάδειξη ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεπειών της, αναφορικά με τη μεταβολή του πολιτικο – οικονομικού σκηνικού, είναι μια τρίτη παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί στο σύνολο των παραγόντων αρνητικής διαμόρφωσης της αγοραστικής ψυχολογίας, άρα και συμπεριφοράς.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»
Για το θέμα της κίνησης της αγοράς μιλήσαμε ενδεικτικά με επαγγελματίες της πόλης.

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ2014ΣΙΜΟΣ ΤΑΪΠΛΙΑΔΗΣ
«…Η ζήτηση είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές είναι σταθερές, δεν έχουν ανεβεί. Βέβαια κάποιους κραδασμούς τους έχουμε απορροφήσει εμείς, οι επαγγελματίες. Ο κόσμος προτιμάει τα παραδοσιακά, ελληνικά προϊόντα και έχει στραφεί πιο πολύ στο χοιρινό, το οποίο κοστολογικά είναι πιο προσιτό από άλλα είδη. Πιστεύω ότι με 30 ευρώ μπορεί να φάει πρώτη και δεύτερη μέρα μια τετραμελής οικογένεια…», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου «Νίκος & Σίμος Ταϊπλιάδης».
«…Όσον αφορά ειδικότερα τα είδη που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω των ημερών, οι τιμές στο χοιρινό κυμαίνονται από 5.30 έως 6.50 ευρώ το κιλό, στο μοσχάρι από 8,40 έως και 9,80ευρώ το κιλό, στη γαλοπούλα στα 6.50 ευρώ το κιλό και στο αρνί στα 9.20 ευρώ το κιλό…», συμπλήρωσε ο Σίμος Ταϊπλιάδης.

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20148ΑΛΚΕΤΑΣ ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ
«…Αυτές τις μέρες ειδικότερα έχουμε πολλή δουλειά. Μπορώ να μιλήσω για 20% πάνω σε σχέση με πέρσι, με πρώτα τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά, τα παραδοσιακά ποτά αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης σε μαναβική. Εκτιμώ ότι μια μέση οικογένεια θα δαπανήσει γύρω στα 50 ευρώ για να καλύψει ένα διήμερο εορταστικό τραπέζι, στα παραπάνω είδη που ανέφερα…», είπε χαρακτηριστικά ο παντοπώλης Αλκέτας Τσιαμήτρος, ιδιοκτήτης της αλυσίδας παντοπωλείων «Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ».

 

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20144ΜΑΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Η αγορά κοσμήματος είναι και φέτος αρκετά υποτονική, όπως και πέρσι, για να μην πω τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αν και τα είδη μας πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και γούστου για τους συμπολίτες μας και την προτίμησή τους μας τη δείχνουν με κάθε ευκαιρία, ωστόσο εκτιμώ ότι σε τόσο δύσκολες, οικονομικά, μέρες, σαν αυτές που ζούμε, τώρα στις γιορτές, οι περισσότεροι από τους καταναλωτές θα καλύψουν πρώτα τις διατροφικές τους ανάγκες κι έπειτα τις υπόλοιπες…», είπε η Μαρία Γραμματικοπούλου, ιδιοκτήτρια του κοσμηματοπωλείου «ΖΥΓΟΣ».

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20149ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Η δασκάλα εικαστικών εφαρμογών Κωνσταντία Αμπατζόγλου που διατηρεί εργαστήρι  και κατασκευάζει και χειροποίητα είδη δώρων σε μεγάλη ποικιλία, δήλωσε ότι η αγορά δεν κινείται σε γενικές γραμμές, ωστόσο, λόγω εορταστικής περιόδου υπάρχει μια ανοδική τάση, που όμως δε συνιστά πλέον κανόνα εποχικότητας, όπως παλιότερα. Παράλληλα βέβαια υπάρχει μια μερίδα αγοραστών, που μάλλον συγκαταλέγονται σε ένα ειδικότερο κοινό φίλων της Τέχνης που στοχοθετούν πιο συγκεκριμένες αγορές έργων, ανεξαρτήτως των ημερών και σύμφωνα με τις αγοραστικές τους δυνατότητες.

 

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20145MAYA CHIARAPPA
Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος χειροποίητων σουβενίρ και ειδών δώρων «ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ»  Maya Chiarappa έκανε λόγο για σχετική αύξηση της κίνησης από το περασμένο Σάββατο, συμπληρώνοντας ότι τα είδη δώρων που προτιμά ο κόσμος αυτές τις μέρες είναι αντίστοιχα των οικονομικών του δυνατοτήτων (μέχρι 30 ευρώ ανά τεμάχιο), εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τις επόμενες δύο μέρες η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη. «…Αν και οι εποχές είναι δύσκολες για αγορές, νομίζω ότι όλοι, αυτές τις μέρες, μπορούν να ψωνίσουν ένα δωράκι του γούστου τους για τους δικούς τους ανθρώπους», είπε συγκεκριμένα.

 

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20146ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παιδικού παιχνιδιού «ΑΝΕΜΗ» Γιάννης Μπότσης δήλωσε ότι πάντοτε, έτσι και φέτος, τις παραμονές των εορτών η κίνηση αυξάνεται την τελευταία στιγμή, αλλά το φαινόμενο είναι μόνον εποχικό. Παρατήρησε δε, ότι σε σχέση με πέρσι, γενικότερα η αγοραστική κίνηση παρουσιάζει μεγάλη κάμψη και αυτό δε φαίνεται μόνο στους τζίρους αλλά και στους δρόμους που, αν και χριστουγεννιάτικοι, είναι σχετικά άδειοι.

 

2014-12-22-Reportaz-chalatsis-agora-christ20147ΑΘΗΝΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ – ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΟΥ
Τέλος η νέα Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και ιδιοκτήτρια του καταστήματος ειδών ρουχισμού «FLY LINE» δήλωσε μεταξύ άλλων: «… Ο κόσμος είναι παγωμένος, μουδιασμένος, ίσως και φοβισμένος από τις πολιτικές εξελίξεις με τις εκλογές, με όλα τα φορολογικά βάρη που υφίσταται… Όλα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Τόσο στα ρούχα, όσο και στην υπόδηση η αγορά παρουσιάζει πτώση τζίρων κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη τα φθηνότερα είδη δώρων, που αποτελούν ίσως πιο οικονομικές λύσεις για την περίοδο των εορτών, πάνε καλύτερα, όπως και τα παιχνίδια, που πάντα είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

 

Οι προσφορές μας είναι ανοιχτές πλέον όλο το χρόνο, μετά από νομοθετική απόφαση, σε όλα μας τα είδη, αλλά δεν είναι πλέον θέμα τιμών, αφού ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα πληρωμής δώρων και συντάξεων και οι ουρές των τραπεζών φτάνουν στο δρόμο. Ελπίζουμε μήπως πάνε λίγο καλύτερα τα πράγματα από αύριο, και ειδικότερα στο πενθήμερο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για αυτό και επιλέξαμε να ανοίξουμε και στις 28 του μήνα…».

banner-article

Ροη ειδήσεων