Γράμματα & Τέχνες

Μαθητικός χρόνος και “χαμένες” ώρες…

2014-11-24-paidia-smirni-xakkas-gel6

Το Μάριο Χάκκα παρουσίασαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας

Βλέπουμε τους μαθητές σε πορείες να γεμίζουν τους δρόμους, διεκδικώντας όσα τους ανήκουν. Τους βλέπουμε να αγωνίζονται, να αγανακτούν, να επιμένουν. Κάποιοι τους κατηγορούν για εθιμοτυπικές διαδικασίες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, κοντά στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Κάποιοι άλλοι πάλι ανησυχούν για τις χαμένες ώρες των μαθημάτων, που οφείλονται σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες.

2014-11-24-paidia-smirni-xakkas-gel3Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο πολύτιμος μαθητικός χρόνος – γιατί πράγματι είναι πολύτιμος, μιας και οι μαθητές είναι απάντα οι σκληρότερα εργαζόμενοι – μπορεί να διατεθεί και αλλού, όπως διατέθηκε χθες από τους μαθητές της Γ’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Βέροιας. Διατέθηκε στη… Λογοτεχνία!

2014-11-24-paidia-smirni-xakkas-gel4Οι μαθητές πήραν την πρωτοβουλία να αφιερώσουν το χρόνο τους, για να προσεγγίσουν τον ποιητή και πεζογράφο Μάριο Χάκκα.
Τον παρουσίασαν απλά, επιλέγοντας αντιπροσωπευτικά του διηγήματα και διανθίζοντας το κείμενό τους με τραγούδια, που οι στίχοι τους ήταν άλλων ποιητών, όπως του Ελύτη, του Γκάτσου, της Πολυδούρη…

2014-11-24-paidia-smirni-xakkas-gel5Φωνές νεανικές, μάτια λαμπερά που, είτε διαβάζοντας, είτε τραγουδώντας, είχαν κοινή πάντα συνισταμένη την αγάπη για τη Λογοτεχνία.
Και ήταν πραγματικά ωραίο να βλέπει κανείς αυτά τα παιδιά να παρουσιάζουν έναν συγγραφέα, απόγευμα Κυριακής, στο σχολείο τους, αντί να διαθέτουν το χρόνο τους σε οτιδήποτε άλλο θα ελάφρυνε το βαρύ φορτίο των επικείμενων εξετάσεων.

2014-11-24-paidia-smirni-xakkas-gel2Υπάρχουν λοιπόν κι αυτοί οι μαθητές, υπάρχει κι αυτός ο χρόνος («χαμένος»;), ο χρόνος της αυτενέργειας, της πρωτοβουλίας, της αναζήτησης. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο φιλόλογος της τάξης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, η επόμενη κίνηση των μαθητών θα είναι η παρουσίαση της ποιητικής τους συλλογής, που θα εκδοθεί σύντομα.

Υπάρχουν λοιπόν κι αυτές οι μαθητικές στιγμές, κι αυτοί οι δάσκαλοι που τις στηρίζουν, και δεν μπορεί παρά τέτοιες προσπάθειες να επαινεθούν.

banner-article

Ροη ειδήσεων