Ρεπορτάζ

Δύο κατολισθήσεις μέσα σε ένα μήνα, επί της 16ης Οκτωβρίου

2014-11-14-topika-katareysi-tixous

Από θαύμα δεν χτύπησαν οι διερχόμενοι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας

Στη Θεία Πρόνοια εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας που στεγάζεται στη συνοικία του Πανοράματος, για την ασφαλή πεζή διέλευση τους από την οδό 16ης Οκτωβρίου και μέχρι το σχολείο τους, αφού οποιαδήποτε άλλη πρόνοια από πλευράς Δήμου ή Πολιτείας δεν υφίσταται, τη στιγμή που ελλείψει πεζοδρομίων ή υπαρχόντων κάποιων σε πολύ κακή κατάσταση, ανά πάσα στιγμή εκτίθενται στις συνέπειες των αστάθμητων φυσικών – καιρικών φαινομένων.

2014-11-15-reportaz-kindineuoun-oi-mathites-1ogel6Την αφορμή για το παρόν ρεπορτάζ έδωσε στη «ΦΑΡΕΤΡΑ» η προ τριών ημερών κατολίσθηση μέρους του τοιχίου περίφραξης στρατοπέδου κατά τη δεξιά φορά του οδικού ρεύματος προς Πανόραμα.
Το συγκεκριμένο σημείο περιφράχθηκε προσωρινά από την Τροχαία της Βέροιας, μέχρι την αποκατάσταση του τοιχίου από την Τεχνική Υπηρεσία του Στρατού, ενώ ο Δήμος Βέροιας εκπονεί μελέτη για την αποκατάσταση του ακριβώς απέναντι πρανούς από την πλευρά του Γηροκομείου, αφού και εκεί παρουσιάστηκε κατολίσθηση τμήματος βραχώδους έκτασης λόγω βροχών πριν από ένα μήνα περίπου, χωρίς ευτυχώς ατυχήματα.

Ωστόσο όσον αφορά την δημιουργία νέων πεζοδρομίων ή τη συντήρηση των υπαρχόντων, ο νόμος είναι μάλλον απογοητευτικός, αφού βάσει κανονισμού που είναι σε νομοθετική ισχύ εδώ και δύο χρόνια, την κατασκευή και συντήρηση πεζοδρομίων χρεώνονται οι παρόδιοι ιδιοκτήτες ανά περιοχή και όχι οι Δήμοι.
Για το θέμα ασφάλειας, με αφορμή το περιστατικό της κατολίσθησης, μιλήσαμε με τη Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βέροιας Αναστασία Καρακώστα και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Βέροιας Άρη Λαζαρίδη.

2014-11-15-reportaz-kindineuoun-oi-mathites-1ogelΑΝ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: «ΧΡΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
Όπως αποκάλυψε στη «Φ» η Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βέροιας στο Πανόραμα, το πρόβλημα της ασφαλούς διέλευσης των μαθητών από και προς το σχολείο υφίσταται για χρόνια, πριν ακόμα από τις κατολισθήσεις επί της οδού 16ης Οκτωβρίου. Μάλιστα η κ. Καρακώστα εστίασε στο γεγονός ότι πέρα από την ανυπαρξία πεζοδρομίων σε μεγάλο σχετικά τμήμα της διαδρομής, υπάρχουν και επικίνδυνες στροφές του δρόμου με νεκρές οπτικές γωνίες τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους πεζούς, όταν ειδικά κάποια οικόπεδα με δέντρα, που κόβουν την οπτική επαφή, εφάπτονται στη στροφή του δρόμου που μη έχοντας πεζοδρόμιο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αιτία τροχαίου με παράσυρση πεζών.

2014-11-15-reportaz-kindineuoun-oi-mathites-1ogel3Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η αυθόρμητη, άτακτη και ανέμελη, ως επί το πλείστον, οδική συμπεριφορά των πεζών μαθητών, τότε οι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται κατακόρυφα.

Η κ. Καρακώστα σχολίασε πως οι μαθητές προτιμούν την πεζοπορία ειδικότερα στην επιστροφή προς Βέροια, λόγω της κατηφόρας, πράγμα όμως που τους κάνει να βαδίζουν πιο γρήγορα λόγω της κατηφόρας και αυτό επιτείνει ακόμη πιο πολύ την επικινδυνότητα.
«Ζητήσαμε προ διετίας από τις υπηρεσίες του Δήμου να κατασκευαστούν πεζοδρόμια αλλά δεν έγινε ακόμα κάτι…», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές δεν προτιμούν τη συγκοινωνία λόγω της οικονομικής επιβάρυνσής τους ανά δρομολόγιο, ελλείψει δωρεάν μεταφοράς.

2014-11-15-reportaz-kindineuoun-oi-mathites-1ogel9ΑΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: «ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΟΔΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ»
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης από την πλευρά του τόνισε πως η νομοθεσία, δια του κτιριοδομικού κανονισμού χρεώνει αποκλειστικά και μόνο τους παρόδιους ιδιοκτήτες για την κατασκευή και συντήρηση πεζοδρομίων και ως εκ τούτου, ο Δήμος δεν έχει στο σχεδιασμό του Τεχνικού Προγράμματος για το 2015 την κατασκευή ή αποκατάσταση πεζοδρομίων στην εν λόγω διαδρομή. «Κι αν ακόμη τα κάνουμε εμείς, θα τα χρεώσουμε σε όσους έχουν πρόσωπο στο δρόμο», σημείωσε.

2014-11-15-reportaz-kindineuoun-oi-mathites-1ogel8ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
Ερωτώμενος ειδικότερα για τις συνθήκες των κατολισθήσεων που έλαβαν χώρα στην οδό 16ης Οκτωβρίου είπε μεταξύ άλλων:
«…Αποκολλήθηκε μέρος του βράχου πριν από ένα μήνα, από το πρανές στην αριστερή πλευρά του δρόμου (Γηροκομείο) κατά το ανοδικό ρεύμα προς Πανόραμα και καθώς ήταν νωρίς το πρωί δεν προκλήθηκε ευτυχώς ατύχημα. Παρότι το κομμάτι εκείνο είναι βραχώδες, τα δέντρα με τις ρίζες τους συν τω χρόνω διάβρωσαν σταδιακά το πέτρωμα. Είμαστε στη φάση μελέτης και εξασφάλιση πίστωσης, ώστε να διορθώσουμε όλο το πρανές. Στην περίπτωση του στρατοπέδου έχουμε όμως ρήξη του τοιχίου περίφραξης. Μου τηλεφώνησαν προχθές στις 11.30 από την τροχαία και προσωρινά το έφραξαν οι ίδιοι. Έκανα επί τόπου αυτοψία και είδα ότι επρόκειτο για ένα παλιό πέτρινο τοιχίο περίφραξης αλλά και αντιστήριξης και έφυγε ένα κομμάτι πέντε μέτρων.
Δηλαδή από τη μέσα πλευρά του οικοπέδου είναι αρκετά ψηλά το επίπεδο του εδάφους, οπότε ο κατακόρυφος φόρτος υφίσταται ούτως ή άλλως και με τις κακές καιρικές συνθήκες δημιουργούνται προϋποθέσεις διάβρωσης με κάθε επακόλουθο. Αλλά αυτό το κομμάτι ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του Στρατού και ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι, ώστε να το αποκαταστήσουν άμεσα…».

Στο μεταξύ, όπως συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος, στο μέρος της πτώσης του τοιχίου θα απομονωθεί το πεζοδρόμιο στο ανοδικό ρεύμα και οι πεζοί θα χρησιμοποιούν το απέναντι πεζοδρόμιο.
Ωστόσο επισημάναμε από την πλευρά μας στον κ.Λαζαρίδη και την ολισθηρότητα του εν λόγω πεζοδρομίου λόγω της πτώσης φύλων, κάτι που εγκυμονεί νέους κινδύνους για τη διέλευση των πεζών και κυρίως των μαθητών, ειδικότερα σε βροχερές μέρες, όπως η σημερινή.

banner-article

Ροη ειδήσεων