Απόψεις

Περνάμε καλά στα καμαρίνια

2013-11-23-Arthrografia-Elena-Akrita-pername-kala

Κι αυτό βγαίνει στη σκηνή… και στην ποινή…
Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει στη σκηνή…
Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει στην ποινή…

Η ποινή είναι το σαξές στόρι. Που το ζούμε και δεν το χορταίνουμε. Αλλά, βλέπεις, είμαστε ένας λαός που όλο κλαιγόμαστε. Λες κι έχουμε το δάκρυ κάβα σε κελάρι.
Λεφτά υπάρχουν. Εδώ, σου λέει ο Στουρνάρας, στέναξαν οι μαξιλαροθήκες μας! Έχουμε δουλειές, περίθαλψη, Παιδεία, παροχές, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, λογικούς φόρους, ποιότητα ζωής, φως, νερό, τηλέφωνο και γκόμενο τον Μήτσο. Όλα τα ‘χουμε, αλλά είμαστε μίζεροι, αγάπη μου!
Αφού σου λέει κοτζάμ Πρωθυπουργός ότι το ζεις εσύ τώρα το σαξές στόρι τι σκατά καταπίνεις δέκα δέκα τα Ζανάξ; Αϊ σιχτίρ από ‘δώ χάμω, κι εσύ και η μίρλα σου. Αϊ σιχτίρ η γκρίνια σου κι η γρουσουζιά σου. Αϊ σιχτίρ, που μου κάθεσαι στη βόρεια πτέρυγα του πύργου σου μες στην ξινίλα. Αντί να βάλεις το φουλάρι το Hermès, το ταγιέρ Chanel, γόβα Manolo, τσάντα Gucci, το ξέχειλο πορτοφόλι Louis Vuitton. Και να μπεις στην Ferrari να πας ένα Μονακό, μια Καραϊβική, μια Ριβιέρα, ένα Λειανοκλάδι για σουβλάκια, βρε αδελφέ.

Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει στην ποινή. Που -απ’ ό,τι λένε οι κακές γλώσσες- η ποινή εδώ είναι η υγεία μας. Η οποία επιδεινώθηκε αγρίως μετά την κρίση και το «success story overdose».

Γιατί ζούμε σε έναν επίγειο παράδεισο-αδιαπραγμάτευτο! Ζούμε την επιτομή του εξωτισμού και της μαγείας εδώ, στη χώρα Shangri La (σημείωση: ιδεατή χώρα-προϊόν μυθοπλασίας του μυθιστορήματος «Ο χαμένος ορίζοντας» του Τζέιμς Χίλτον).

Έλα όμως που κάποιοι κακοί άνθρωποι -που μισούν τα πλούτη μας, τα νιάτα μας και την ομορφιά μας- επιστήμονες στη London School of Economics (LSE), κάνανε μια έρευνα. Και διατείνονται ότι η οικονομική κρίση επιδείνωσε την υγεία των Ελλήνων.

Την έρευνα αυτή διεξήγαγαν τέσσερις επιστήμονες – ένας Έλληνας, ο Σωτήρης Βανδώρος, ανάμεσά τους. Βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τόσο τις συνθήκες διαβίωσης όσο και το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών. Η μελέτη καλύπτει την τριετία 2006-2009. Με βάση τα δεδομένα των δεικτών υγείας στην Ελλάδα – για να χρησιμοποιήσουμε μια αμιγώς επιστημονική ορολογία – πάμε απ’ το κακό στον διάολο κι ακόμα παραπέρα.

Τα αίτια της ραγδαίας αυτής επιδείνωσης, σύμφωνα με το επιστημονικό πόρισμα (ας μου επιτραπεί να τα μεταφέρω με δικά μου λόγια):
– Η ύφεση αυξάνει δραματικά το στρες. Όλοι ξέρουμε σε πόσες σοβαρές, έως και ανίατες, νόσους μπορεί να μας οδηγήσει αυτό.
– Η αθλιότητα των υπηρεσιών Υγείας. Πανάκριβα φάρμακα, περικοπές στα ταμεία ασφάλισης, ασθενοφόρα που δεν έρχονται ποτέ, γιατροί και νοσηλευτές που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, φακελάκια, ράντζα, τραγικές ελλείψεις υλικών, χαλασμένα μηχανήματα, τομογράφοι για μόστρα, υποβάθμιση και εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
– Η κρίση οδηγεί συχνά σε ακραία επικίνδυνες – είτε καταστροφικές είτε αυτοκαταστροφικές – συμπεριφορές. Ως παράδειγμα αναφέρουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Και, φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαία η κατακόρυφη αύξηση της οικογενειακής βίας, οι σαδιστικά κτηνώδεις κακοποιήσεις ανθρώπων και ζώων, η αύξηση της εγκληματικότητας, οι ληστείες που πλέον συνοδεύονται από απάνθρωπα βασανιστήρια. Αυτά λοιπόν – καταλήγει η έγκυρη επιστημονική ομάδα – είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Αυτή είναι η Ελλάδα μας. Αυτή είναι η Ελλάδα τους. Η Ελλάδα του σαξές στόρι. Με σκηνικά από χαρτόνια και χρωματιστά κουρέλια. Μια άθλια παράσταση, ένα άθλιο θέατρο, ένα ξεχασμένο κωμειδύλλιο. Με όλους εμάς ως περιφερόμενο μπουλούκι… Σε ένα έργο χωρίς θεατές…

Ελλάδα 2014… Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει στην ποινή…

Πηγή: http://neoskosmos.com

 

banner-article

Ροη ειδήσεων