Αγροτικά

Αγροκτηνοτρόφοι: “Όχι στην κοροϊδία – Να δυναμώσουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα”

2014-11-02-Agrotika-imerida-kap-stegi3

Διατράνωσαν χθες στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, στη Βέροια


Η ανάλυση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2015 – 2020 ήταν το θέμα της χθεσινής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας (ΚΕΠΑ) , η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας και το Σωματείο Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας , στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

2014-11-02-Agrotika-imerida-kap-stegi2Κύριοι ομιλητές στο πάνελ ήταν η δασολόγος και πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δήμητρα Χαλικιά, που ανέπτυξε το θέμα ‘Βοσκότοποι – Επιδοτήσεις’ και ο γεωπόνος Ντίνος Μπλιάτσος, που ανέπτυξε το θέμα ‘Νέα ΚΑΠ – κατανομή δικαιωμάτων με παραδείγματα.
Χαρακτηριστική υπήρξε η παρουσία δεκάδων νέων αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Ημαθία, ενώ το παρόν τους έδωσαν και εκπρόσωποι του αγρο-κτηνοτροφικού κόσμου και άλλων Περιφερειών της Επικράτειας.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Πέρα από τις εισηγήσεις των ομιλούντων που είχαν αμιγώς επιστημονικό χαρακτήρα, με αναλύσεις και συγκεκριμένα παραδείγματα αναφορικά με στρεμματικές ενισχύσεις επί των κατανεμημένων περιφερειών γης που ορίζει η νέα ΚΑΠ για καλλιεργητές και κτηνοτρόφους (για τις σαρρώσιμες καλλιέργειες 40ευρώ/στρ., για τους δενδρώνες 50 ευρώ/ στρ. και για τους Βοσκότοπους 25 ευρώ/ στρ) κ.α., μεγάλο μέρος της διαδικασίας απέσπασε ο ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό το οποίο εξέφρασε ως επί το πλείστον τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα στηρίξει στην πράξη τους κλάδους, μέσα από τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις και πολιτικές, τόσο των αγροτών, όσο και των κτηνοτρόφων, τη στιγμή που συρρικνώθηκαν οριζόντια οι υπάρχουσες ενισχύσεις και όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς παραγωγικές προοπτικές και άρα ουσιαστικής επιβίωσης.
Μάλιστα η κοινή πίστη στην ενδυνάμωση της φωνής των συνδικαλιστικών οργάνων και ειδικά των νεοεισερχόμενων στο χώρο της γης απέναντι στην Πολιτεία, με την αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου (από Μέσα Ενημέρωσης μέχρι εντατικές κινητοποιήσεις), ώστε να πάψει να τους κοροϊδεύει, όπως εκφράστηκε μαζικά, ήταν η συνισταμένη των όσων ακούστηκαν στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ δεν έλειψαν και τοποθετήσεις αγανάκτησης και οργής από πολλούς. «Η δυναμικότητά μας πρέπει να είναι συλλογική, τώρα που πήραμε φωτιά να κατέβουμε στο Υπουργείο, να κάνουμε κινητοποιήσεις δυναμικές κι ας στείλουν τα ΜΑΤ να μας δείρουν, για να εκτεθούν ακόμη περισσότερο και στην ΕΕ».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»
Στο περιθώριο της εκδήλωσης οι Πρόεδροι των δύο Σωματείων παραχώρησαν στη «Φ» τις παρακάτω δηλώσεις:

2014-11-02-Agrotika-imerida-kap-stegi4Δ.ΤΣΙΑΝΟΣ
Ικανοποιημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Δημήτρης Τσιάνος για τη διοργάνωση της ημερίδας και το περιεχόμενό της, εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η νέα ΚΑΠ θα δώσει χείρα βοηθείας στην αγροτική ανάπτυξη και θα διασφαλίσει την επιβίωση των νέων αγροτών ειδικότερα και εστίασε στην ανάγκη των κινητοποιήσεων του κλάδου. «Ξεσηκωνόμαστε και το ξαναλέμε ότι δεν περιμένουμε στήριξη από τη νέα ΚΑΠ. Να υπάρξουν μέτρα και γενναίες πολιτικές απέναντί μας από το Υπουργείο.
Ζητάμε το αυτονόητο, έχουμε καταθέσει προτάσεις. Ο νέος αγρότης μέχρι 40 ετών, ό,τι δηλώνει στον ΟΣΔΕ να το επιδοτείται στο ακέραιο, βάσει δήλωσης καλλιέργειας, ζωικού κεφαλαίου, εκτροφής και εκμετάλλευσης. Κάποιοι από το χώρο μας φοβούνται το πολιτικό κόστος. Σε εμάς τα κομματικά δε χωράνε, είμαστε συνδικαλιστικές ενώσεις νέων ανθρώπων, νέων αγροτών, δουλεύουμε στη γη και με τα ζώα μας για να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν. Είμαστε καθημερινοί μαχητές της ζωής…», είπε ο Πρόεδρος της ΕΝΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις στρεμματικές ενισχύσεις κατά περιφέρεια γης, ως ένα επιπλέον επικοινωνιακό τρικ της Κυβέρνησης. «Το χω πει πολλές φορές, ο νέος αγρότης θα φτάσει το ’19 να παίρνει το 60% του μέσου όρου.
40 ευρώ αν είναι για τις σαρρώσιμες, θα παίρνει 24 ευρώ. Με όλα αυτά βάζουν ταφόπλακα στους νέους και να πάψουν να διατείνονται ότι μας στηρίζουν…», κατέληξε ο κ. Τσιάνος.

S1100408Σ. ΚΥΡΤΣΟΣ
Πετυχημένη και εμπεριστατωμένη χαρακτήρισε την ημερίδα και ο Πρόεδρος του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας Στ. Κύρτσος. «…Ήταν απόψε η απαρχή και θα συνεχίσουμε, γιατί έτσι όπως κατατέθηκαν οι φάκελοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν τελείως άδικο για μας, γενικώς. Τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι είμαστε όλοι αδικημένοι και απλήρωτοι. Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις προτάσεις μας…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κύρτσος, υπογραμμίζοντας ότι το συνδικαλιστικό όργανο των κτηνοτρόφων ειδικότερα είναι πανελλαδικά το ισχυρότερο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Γιοβανόπουλος , ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης κ.α.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας