Παιδεία

Ασφυκτιά η εκπαίδευση ελλείψει πόρων, δομών, εκπαιδευτικών

2014-10-27-Paideia-Elme-syn-typou4

Συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας

Τα τρέχοντα προβλήματα της εκπαίδευσης τόσο στην επικράτεια, όσο και στην Ημαθία, βρέθηκαν στο επίκεντρο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, σήμερα το μεσημέρι (27-10-14) τα ΔΣ της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

2014-10-27-Paideia-Elme-syn-typou3Το πάνελ της συνέντευξης πλαισίωσαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δημήτρης Πυρινός, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί και μέλη των δύο ΔΣ, Γιάννης Μελιόπουλος, Νίκος Μπέκης, Μιχάλης Γαλουζής, Θόδωρος Κακαγιάννης, Παναγιώτης Χατζησάββας, Ελένη Γκόγκα και Σοφία Απιδοπούλου.

2014-10-27-Paideia-Elme-syn-typou2Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ: «ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»
Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κ. Πυρινός τόνισε ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, με συνεχόμενη συρρίκνωση δαπανών για την παιδεία, στο 2,75% του ΑΕΠ με συνεχή μείωση και για τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι πάνω από 5,5%. Ακόμη έκανε λόγο για τα κενά που είναι πολλά σε αρκετά σχολεία και του Νομού, που καλούνται να διαχειριστούν, όπως είπε, την απόλυτη φτώχεια, με ελάχιστες επιχορηγήσεις, με δασκάλους που κάνουν αναγκαστικές υπερωρίες, σε τάξεις υπεράριθμες, γεγονός που δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό έργο.

Επίσης αναφέρθηκε και στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και στα βιβλία τα οποία χαρακτήρισε ακατάλληλα και κακογραμμένα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αποσπασματική γνώση.
Παράλληλα μίλησε για την αποδόμηση των υποστηρικτικών δομών (ολοήμερα σχολεία – βιβλιοθήκες, ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία & στήριξη ΑμΕΑ).

Ακόμη υπογράμμισε την εργασιακή εξόντωση των εκπαιδευτικών, που αμείβονται με μισθούς πείνας και ειδικά οι νεοδιοριζόμενοι. Τέλος μιλώντας για τις αξιολογήσεις έκανε λόγο για απόπειρα της Κυβέρνησης να αλυσοδέσει τους εκπαιδευτικούς δια της χειραγώγησης που οδηγεί σε απολύσεις και καλλιεργώντας συστηματικά το φόβο, με παράλληλη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατηγοριοποίηση και το κλείσιμο των σχολείων, ενώ η μαθησιακή κοινότητα βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη μη δωρεάν μεταφορά και την αναγκαστική παραμονή στο σχολείο, λόγω του 90λεπτου ορίου αναμονής των δρομολογίων, γεγονός που καθιστά τους εκπαιδευτικούς απλήρωτους φύλακες των παιδιών, εξαναγκάζοντάς τους σε πρόσθετες υπερωρίες.

«…Δε συναινούμε στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, στους μηδενικούς διορισμούς, στην ομηρία των αναπληρωτών και των ωρομισθίων συναδέλφων μας, στις νέες περικοπές μισθών. Δε συναινούμε επίσης στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολείων με τη μορφή που προτείνει το Υπουργείο. Είμαστε αντίθετοι στο σύνολο του πειθαρχικού δικαίου που δημιουργεί συνθήκες φόβου και πειθάρχησης και μαζί με την αξιολόγηση υπονομεύει την αναγκαία παιδαγωγική ελευθερία του παιδαγωγού…», κατέληξε.

2014-10-27-Paideia-Elme-syn-typouΑΛ. ΜΟΣΧΟΣ: «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ …ΧΑΛΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εκ του πάνελ, με δεύτερο τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκο Μόσχο.
Πιο συγκεκριμένα, στις δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του Υπ. Παιδείας Α. Λοβέρδου, αναφέρθηκε ο κ. Μόσχος.
Στην πρώτη, αναφορικά με τις συντάξεις των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι λειτούργησε αντισυνταγματικά επιστρέφοντας στο ΚΥΣΔΕ 300 περίπου αιτήσεις για συνταξιοδότηση, λόγω εκπρόθεσμων ημερομηνιών κατάθεσης (31 Αυγούστου), ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μόσχου, η φετινή καταληκτική ημερομηνία ήταν τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός που πληροί τις προϋποθέσεις να περιμένει μία επιπλέον χρονιά, βγαίνοντας από τον προγραμματισμό του.

Αναφερόμενος στη δεύτερη, σχολίασε την τοποθέτηση του Υπουργού περί του πειθαρχικού δικαίου στο οποίο εξάντλησε, όπως είπε, μαζί με τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Κ. Μητσοτάκη, το 70% των προβλημάτων της εκπαίδευσης.
«Αν είναι έτσι, τότε ο Υπουργός δεν ξέρει αριθμητική… έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο χώρο μας, από το αυτονόητο, για το αν θα βγει σε αργία ένας εκπαιδευτικός επειδή π.χ. μάλωσε με το γείτονά του», επεσήμανε ο κ. Μόσχος αναφέροντας επί παραδείγματι το ζήτημα του νέου Λυκείου.

Για το θέμα ειδικότερα, είπε πως οι εφαρμογές του οδηγούν σε αποτυχία, που σε τοπικό επίπεδο άγγιξε το 20% στην Α’ Λυκείου με την τράπεζα θεμάτων, γεγονός που αποπειράθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας να ανασκευάσει με… «μαγειρέματα».
«Αυτή είναι πολιτική μπακάλη», σχολίασε, για να συμπληρώσει πως το όλο σύστημα, με τις μειώσεις δαπανών, οδηγεί αναγκαστικά σε κενά και τους μαθητές σε ιδιωτικά προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας. Κατόπιν παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία σχολείων του νομού, για τα κενά. Ακόμη αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής από μαθητές, λόγω έλλειψης καθηγητών του μαθήματος, ενώ σε πολλά σχολεία δεν εφαρμόζεται ούτε η ισχύουσα νομοθεσία, με αιχμή του δόρατος τη μη ένταξη παιδιών με μαθησιακές ανάγκες.
Συν τοις άλλοις πολλοί εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να επωμιστούν επιπλέον ώρες σε άλλα τμήματα. «Αυτό δεν είναι σχολείο… είναι η νοικοκυρά που έχει σηκώσει το χαλί και κρύβει από κάτω τα σκουπίδια», σχολίασε σχετικά.

Μίλησε ακόμη για την ακαταλληλότητα των αναλυτικών προγραμμάτων, αναφέροντας ότι τα περισσότερα από τα εγχειρίδια έχουν ημερομηνίες συγγραφής προ δεκαετιών με εξώφυλλο έκδοσης 2014.
Κάνοντας λόγο για την αποδόμηση των υποστηρικτικών δομών είπε ότι τοπικά το ΚΕΔΔΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού το ενεργό προσωπικό είναι ουσιαστικά η προϊστάμενη του.
«Οι φάκελοι χρονίζουν», σημείωσε. Στηλίτευσε επιπλέον την γραφειοκρατία των σχολείων που εξαναγκάζει τους εκπαιδευτικούς σε ρόλο… γραμματέα!

Για το θέμα των μαθητικών δρομολογίων σχολίασε ότι το γεγονός ότι υπήρξε μια πρόσκαιρη συμφωνία μεταξύ Αντιπεριφέρειας και μεταφορέων δεν εγγυάται λύση του προβλήματος, αφού δεν αποσύρεται η σχετική ΚΥΑ, για να υπογραμμίσει ότι η δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χαρακτήρισε και ως απαράδεκτο, τόσο το να περιμένουν οι μαθητές 90 λεπτά στο σχολείο, όσο και το να στοιβάζονται στο λεωφορείο κατά το δρομολόγιο.

Αναφορικά με τις αξιολογήσεις εξέφρασε τη διαφωνία του κλάδου, ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις και τη μορφή τους, που δεν οδηγεί σε αντικειμενικότητα και αξιοκρατία αλλά σε στοχευόμενες απολύσεις. Μια πολιτική που οδηγεί, όπως είπε, σε εμπόριο προγραμμάτων κατάρτισης και τίτλων, αφού οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται στην αγορά προσόντων που ζητά η αξιολόγηση.

Η κατηγοριοποίηση των σχολείων δια της αξιολόγησης, επίσης, οδηγεί σε ταξικά σχολεία. «…Οι μαθητές των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων… περισσεύουν…», είπε συγκεκριμένα, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να απέχουν συνειδητά από τις αξιολογήσεις.
«Εμείς απέχουμε», κατέληξε.

ΛΟΙΠΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ο Γιάννης Μελιόπουλος έδωσε βάρος στις ελλείψεις δασκάλων στην Α/Θμια και μάλιστα στα τμήματα ένταξης Ειδικής Αγωγής.
Ακόμη είπε ότι στην Ημαθία η αξιολόγηση προχωράει σταδιακά, και πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο κόσμος. ‘Ήδη έχουν αξιολογηθεί προϊστάμενοι και διευθυντές, είπε, και έπονται οι απλοί εκπαιδευτικοί, που ωθούνται εμμέσως να συμμετέχουν με την αυταπάτη ότι θα πάρουν επιπλέον χρήματα.

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε συμπληρωματικά και ο Νίκος Μπέκης σημειώνοντας ότι όταν ο μισθός του μέσου εκπαιδευτικού είναι κοντά στα 900 ευρώ, οι αξιολογήσεις δίνουν απατηλά κίνητρα αύξησης του μισθού από 100 – 150 ευρώ, εφόσον οι αυξήσεις έχουν κλειδώσει υποχρεωτικά μέχρι το 2016, με προϋπόθεση όμως τη μείωση πρωτίστως της ανεργίας στο 10%, κάτι που αποδεικνύει την καλλιέργεια αυταπατών στους εκπαιδευτικούς.

Ο Μιχάλης Γαλουζής μίλησε ειδικότερα για τα προβλήματα των τμημάτων ειδικής αγωγής με τις ελλείψεις, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως και για μηχανιστική αντίληψη των προβλημάτων από πλευράς Πολιτείας, εικονικής πραγματικότητας, στις καλύψεις κενών και ωρών διδασκαλίας στο Νομό, μη υπολογίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες των εκπαιδευτικών.
Κάλεσε ακόμη γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να συστρατευτούν με την ΕΛΜΕ σε κοινό μέτωπο αγώνα, καθώς τα προβλήματα είναι, όπως υπογράμμισε, πανεκπαιδευτικά και κοινωνικά.

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας παρατήρησε ότι η Πολιτεία έχει… «βγάλει την ουρά της» έξω από τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, καλώντας τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να βρουν άλλους χορηγούς, με τελική υποχρηματοδότηση που εξαντλείται, ούτε στα στοιχειώδη.

Η Σοφία Απιδοπούλου μίλησε για παραρτήματα ενοικιαζόμενα νηπιαγωγείων σε υπόγεια και ισόγεια, καθώς δε χωρούν πλέον οι μαθητές στις υπάρχουσες δομές, ενώ επικεντρώθηκε και στην ανυπαρξία στήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας