Παιδεία

Την “εξόντωση” της παιδείας κατήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί της Ημαθίας

2014-10-23-koinonika-epikaira-elme-syllalitirio

Συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην πλ. Δημαρχείου της Βέροιας

Την βάναυση πολιτική της Κυβέρνησης που πλήττει καίριους τομείς της εκπαίδευσης υποβαθμίζοντας συνολικά την παιδεία της χώρας, κατήγγειλαν χθες βράδυ στην πλ. Δημαρχείου της Βέροιας, ΕΛΜΕ και Σύλλογος Εκπαιδευτικών της Π.Ε. Ημαθίας, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν από κοινού, διατρανώνοντας παράλληλα και τα αιτήματά τους που συνοψίζονται στο σύνθημα «Αγώνας για δημόσια – δωρεάν παιδεία ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ»

2014-10-24-paideia-sillalitirio23octΠαρά τις κακές καιρικές συνθήκες, η συγκέντρωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον ικανοποιητική σε σχέση και με παλιότερες του κλάδου σε τοπικό επίπεδο, στην οποία παραβρέθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι, με ομιλητές το Δημήτρη Πυρινό – Εκπαιδευτικό Α/Θμιας Εκπαίδευσης και τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκο Μόσχο.

ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στα κεντρικά αιτήματα των εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν οι ομιλητές με κυριότερα, μεταξύ αυτών, τις δαπάνες για την Παιδεία, την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, τους μόνιμους διορισμούς, την κατάργηση της αξιολόγησης , των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων, την άμεση ενίσχυση των θεσμών Ειδικής Αγωγής, τις προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, τη δωρεάν, ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των μαθητών κ.α.

2014-10-24-paideia-sillalitirio23oct3ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΥΡΙΝΟΣ
Στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία που συνεχώς συρρικνώνονται, αναφέρθηκε αρχικά ο κ. Πυρινός, τονίζοντας ότι τα κενά στα σχολεία είναι χιλιάδες ακόμα και σήμερα, τα οποία διαχειρίζονται σχεδόν μια απόλυτη φτώχεια.
«…Σχολεία συγχωνεύονται, η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση απαξιώνεται, τα αναλυτικά προγράμματα είναι πεπαλαιωμένα και χρειάζονται ανακαίνιση…», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για μισθούς πείνας, δίνοντας έμφαση και στο θέμα στήριξης της ειδικής αγωγής. «…Ζητάμε αποκατάσταση των μισθών, ενόψει των εξαγγελιών του Υπουργού για το νέο μισθολόγιο. Ζητάμε την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, την ενίσχυση των θεσμών της παράλληλης στήριξης και τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή…», κατέληξε.

2014-10-24-paideia-sillalitirio23oct4ΑΛΕΚΟΣ ΜΟΣΧΟΣ
Αφού αναφέρθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο της εξοντωτικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης σε κάθε τομέα της ζωής των Ελλήνων, που συν τοις άλλοις, όπως είπε, πλήττει άμεσα και την παιδεία, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας μίλησε εκτενέστερα για τη σημερινή ανεπάρκεια των αναλυτικών προγραμμάτων αλλά και την επιστροφή, όπως επεσήμανε, μέσα από κάποια υπάρχοντα, στην εποχή Αρσένη το 1999 και παλιότερα. Ακόμη επεσήμανε την έλλειψη σχολικών εγχειριδίων (βασικές ελλείψεις στα ΓΕΛ), τη διάλυση των υποστηριχτικών δομών, (απόρριψη της λειτουργίας του τμήματος υποδοχής του Εσπερινού Γυμνασίου Βέροιας), την αποδόμηση της Ειδικής Αγωγής με την έλλειψη προσωπικού και την απουσία τμημάτων ένταξης στις δομές της.
Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και η μη δωρεάν κάλυψή της με όσα προβλήματα αυτή δημιουργεί, ήταν ένα από τα θέματα στα οποία ο κ. Μόσχος εστίασε ιδιαίτερα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενίσχυση της παραπαιδείας, με την άνθιση της φροντιστηριακής εκπαίδευσης κλπ.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας