Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκαν τα “Πρακτικά του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία”

2014-10-03-politismos-byz-moyseio-atomos-emipi4

Στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, οι πιστοί της Ε.Μ.Ι.Π.Η. παρακολούθησαν την παρουσίαση του Τόμου «Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία», στο πλαίσιο της Δ’ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, ενός βιβλίου που αγκαλιάζει πολλούς αιώνες της Ημαθίας, από ιστορική και αρχαιολογική άποψη.

ksenagisi-ekthesi-panagia-mouΟ Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμμανουήλ Ξυνάδας, προλογίζοντας είπε:
«…Μετά τη χθεσινή έναρξη της Δ’ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού και την επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Παύλου Πυρινού «Βεροιώτικα και Ναουσαίικα σημειώματα», συνεχίζουμε σήμερα τις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ημαθίας, με την παρουσίαση του Α’ Τόμου των Πρακτικών του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία, το οποίο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν ευρύτερα αλλά και ειδικότερα στα οικονομικά των Σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η Εταιρία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου, προκειμένου να συμβάλει στη διάδοση των πορισμάτων της επιστημονικής έρευνας, όπως αυτά αποτυπώνονται στις σελίδες του Τόμου. Πρόκειται για μια έκδοση επιστημονικού χαρακτήρα και ως τέτοια προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις της Εταιρίας. Σκοπός της Ε.Μ.Ι.Π.Η. εκτός των άλλων είναι και η παραγωγή και έκδοση επιστημονικού έργου…».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι αρχαιολόγοι Δρ. Μαρία Χειμωνοπούλου –Αρχαιολόγος 11η ΕΒΑ
Μαρία Πολατίδου – Αρχαιολόγος 11η ΕΒΑ και Εύα Κοντογουλίδου – Αρχαιολόγος ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, πληροφορώντας διεξοδικά το κοινό για το περιεχόμενό του.

2014-10-03-politismos-byz-moyseio-atomos-emipiΟι εισηγήτριες, έχοντας οι ίδιες την επιστημονική γνώση, ώστε να μην προδώσουν τις μελέτες των συναδέλφων τους, κατέδειξαν λεπτομερώς την πορεία όχι μόνο των ανθρώπων της ημαθιώτικης γης, αλλά και την αποτύπωση αυτής της πορείας μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Το βιβλίο σίγουρα θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα χρήσιμη πηγή για τους αυριανούς μελετητές.
Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη του κοινού στην έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου με τίτλο «Παναγία μου».
Η αρχαιολόγος Μαρία Χειμωνοπούλου είπε για την έκθεση:
«…Υπάρχει μια βιτρίνα, όπου οι Ιερείς της Μητρόπολης έχουν δώσει εικόνες απ’ το προσωπικό τους προσκυνητάρι, ο Σεβασμιώτατος και άλλοι άγιοι πατέρες και εμείς.
Ο Γιώργης Μελίκης έχει φέρει αρκετά πράγματα από τη συλλογή του.
Θα περιηγηθείτε λοιπόν στην έκθεση και θα βρείτε μικρούς πυρήνες προσευχής. Έχουμε μεγάλες μεταβυζαντινές εικόνες, Παναγίες Οδηγήτριες, ένθρονες, θα δείτε πολλά μικρά εικονοστάσια και τρίπτυχα του 19ου αιώνα, με την Παναγία «Ρόδον το αμάραντο»(…)

Η Έκθεση, για όσους δεν την είδαν, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χρώμα, μέταλλο και προπαντός θρησκευτική λαϊκή πίστη – η οποία αναδίδεται από όλα τα εκθέματα – δημιουργούν για τον επισκέπτη μια ατμόσφαιρα υποβλητική.

Δήμητρα Σμυρνή

Φωτο: inveria.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας