Πολιτισμός

Παύλου Πυρινού, “Βεροιώτικα και Ναουσαίικα Σημειώματα”

2014-09-30-politismos-emipi-pirinos-parousiasi

Βιβλιοπαρουσίαση του νέου έργου του συγγραφέα από την Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Η βιβλιοπαρουσίαση του νέου έργου του τοπικού ερευνητή και συγγραφέα Παύλου Πυρινού «Βεροιώτικα και Ναουσαίικα Σημειώματα» πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), χθες το απόγευμα στο Αρχοντικό Σαράφογλου στη Βέροια, με κεντρικό ομιλητή τον π. Αθανάσιο Βουδούρη, υπ. Δρ. Α.Π.Θ. και μέλος της Εταιρίας.

2014-10-02-Politismos-EMIPI-Pirinos3Μια εκδήλωση που αποτέλεσε συνδιοργάνωση της ΚΕΠΑ και του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Βέροιας.

2014-10-02-Politismos-EMIPI-Pirinos4ΕΜΜ.ΞΥΝΑΔΑΣ: «Ο Π.ΠΥΡΙΝΟΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ Ε.Μ.Ι.Π.Η»
Στο βιβλίο, που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. και διατίθεται από τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, αναφέρθηκε αρχικά ο Πρόεδρος της Εταιρίας Δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, αφού πρωτίστως έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην εισήγησή του, για την υπόσταση και το ρόλο της Ε.Μ.Ι.Π.Η στα τοπικά ιστορικά πράγματα, τονίζοντας παράλληλα τον πολύτιμο, όπως είπε, ρόλο του Παύλου Πυρινού που στηρίζει τόσο την τοπική έρευνα όσο και την ίδια την εταιρία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της μέχρι και σήμερα.
«…Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εβδομάδων τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού συμβάλλουν στην διεκπεραίωση των στόχων της ΕΜΙΠΗ ενώ παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στο κοινό, να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει πτυχές της τοπικής Ιστορίας, η οποία φαίνεται ότι εξελίσσεται και λαμβάνει την πρέπουσα θέση στο κοινωνικό και πολιτιστικό φάσμα.

Στις μέρες μας παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και ζήλος για τη μελέτη και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής από διάφορους συμπολίτες μας.
Κάθε ανάλογη προσπάθεια από μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες προσώπων βρίσκει τη συμπαράσταση της ΕΜΙΠΗ (…)

Η έναρξη της Δ’ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού συμπίπτει με την βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Παύλου Πυρινού με τίτλο «Βεροιώτικα και Ναουσαίικα σημειώματα».

Ο Παύλος Πυρινός στάθηκε από την πρώτη στιγμή της δραστηριότητας της ΕΜΙΠΗ στο πλευρό της. Γνώρισε και γνωρίζει τις επιτυχίες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Συμπαραστάθηκε όσο κανείς άλλος και πίστεψε στο εγχείρημα. Το 2009 κατά την εκδήλωση παρουσίασης του προηγούμενου βιβλίου του «Βεροιώτικα σημειώματα» η ΕΜΙΠΗ τίμησε τον κ. Πυρινό αποδίδοντάς του τον ανώτερο τιμητικό τίτλο του Σωματείου.

2014-10-02-Politismos-EMIPI-Pirinos2Τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Πρόεδρο της. Από τότε ο Παύλος Πυρινός συνεχίζει να παρίσταται ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της ΕΜΙΠΗ. Μια ακόμη απόδειξη υποστήριξής του προς την εταιρία, είναι η απόφασή του να εκδώσει το νέο βιβλίο του και να το διαθέσει υπέρ της ΕΜΙΠΗ…», ήταν τα λόγια του κ. Ξυνάδα.

 

 

 

2014-10-02-Politismos-EMIPI-Pirinos

 Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: «ΕΡΓΟ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ»
Ο π. Αθανάσιος Βουδούρης στην παρουσίαση του συγγραφέα και του βιβλίου του δεν παρέλειψε πρωτίστως να ευχαριστήσει τον κ. Πυρινό, όπως είπε, τόσο για την συμβολή του στην έρευνα της ιστορικής πορείας του τόπου, όσο και για το γεγονός ότι με τις μελέτες του έδωσε τη δυνατότητα σε μια ολόκληρη γενιά νέων ερευνητών να αποκτήσουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα ένα απαραίτητο εργαλείο για την περεταίρω προώθηση των σύγχρονων ερευνητικών αναζητήσεων.

«…Ο Παύλος Πυρινός και το έργο του αποτελούν έναν αδιαμφισβήτητο σταθμό μιας μακρόχρονης προσπάθειας καταγραφής πτυχών της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας, η αφετηρία της οποίας θα μπορούσε συμβατικά να τοποθετηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Ν.Γ. Φιλιππίδης δημοσίευσε στην Αθήνα το 1881το έργο του «Η επανάστασις και η καταστροφή της Ναούσης», ενώ λίγο αργότερα, ο σπουδαίος Μακεδόνας Ιστορικός, Παναγιώτης Γ. Παπακωνσταντίνου εξέδιδε το 1888 τη διδακτορική διατριβή που είχε εκπονήσει στο πανεπιστήμιο της Λειψίας με τίτλο «Ιστορική τε και γεωγραφική έρευνα περί του πυρήνος του Αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου ήτοι της Ημαθίας…», σημείωσε ο π. Αθανάσιος, ενώ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο του έργου του συγγραφέα για την τοπική Ιστορία και έρευνα στο νομό, με τα εξής:

«…Το έργο του κ. Πυρινού αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σε τοπικό επίπεδο παραδείγματα επίμονης προσπάθειας έρευνας, μελέτης, καταγραφής και ανάλυσης πτυχών της τοπικής Ιστορίας του Νομού Ημαθίας. Η εντατική αναζήτηση πρωτότυπου αρχειακού υλικού, η συγκρότηση ενός ιδιαίτερης αξίας προσωπικού αρχείου, το οποίο αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το ισχυρότατο οπλοστάσιο των ερευνών του, καθώς και η αδιάκοπη παρουσία του στην τοπική ιστοριογραφική σκηνή, μέσα από τη δημοσίευση άρθρων και μονογραφιών ιστορικού ενδιαφέροντος από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και τις μέρες μας, κατατάσσουν το έργο του σε μια ιδιαίτερης σημασίας γενιά της τοπικής μας ιστοριογραφίας…».

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, ο προϊστάμενος της ενορίας των Αγ. Αναργύρων π. Παύλος Σταματάς, ο πρώην Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του ιστορικού Τ.Ο.Β. Δημήτρης Βλαχόπουλος, η πρώην Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, ο Συγγραφέας και Αρθρογράφος Ορέστης Σιδηρόπουλος κ.α.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Ροη ειδήσεων