Οικονομία

“Κόκκινα” δάνεια και απολύσεις στο Δημόσιο στο επίκεντρο της τρόικας

2014-10-01-oikonomia-kokkina-apolisis

Συναντήσεις με Δένδια και Μητσοτάκη

 

Η διετής ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη, στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας. Θα ακολουθήσει συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην οποία θα εξεταστεί το ζήτημα των 6.500 απολύσεων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων.

Το σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που έχει καταρχήν εγκριθεί από την τρόικα αφορά σε περίπου 110 χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που θα μπορούν μέσα στην επόμενη διετία να ρυθμίσουν οφειλές προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως και για 10 έτη.

Η ρύθμιση επιτρέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων από οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ενώ αφήνει στην πολιτική κάθε τράπεζας τη διαχείριση των τόκων υπερημερίας. Σε κάθε περίπτωση όποιος εισέλθει στη ρύθμιση, αλλά απολέσει δύο δόσεις, θα εξέρχεται του ευνοϊκού πλαισίου και η οφειλή του αυτομάτως θα επιστρέφει στα πρότερα επίπεδα.

Οι απολύσεις
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να συζητήσει με την τρόικα για τις 6.500 εναπομείνασες απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2014 και θα επαναλάβει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι ο στόχος θα επιτευχθεί κυρίως από την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον έλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν παρανόμως σε αορίστου χρόνου.

Επιπλέον, θα υπάρξουν απολύσεις από τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ παραμένει προς διαπραγμάτευση με την τρόικα η προσμέτρηση των υπαλλήλων που παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και θα αποχωρήσουν.

Σημειώνεται πως χθες, Τρίτη, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξήγγειλε το «τέλος» των απολύσεων στο Δημόσιο για αριθμητικούς στόχους, τονίζοντας ότι πλέον στο δημόσιο θα απολύονται όσοι παρανομούν.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων