Κόσμος

Έρευνα σοκ: Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα παίρνει 300 ευρώ μισθό

2014-09-15-ellada-300-misthos-kathara

Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά) αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία-σοκ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο εργατικός μισθός έχει συρρικνωθεί σημαντικά και μέσω των ευέλικτων και φθηνών εργασιακών σχέσεων που επέβαλαν οι νομοθετικές παρεμβάσεις των μνημονίων.

Όπως παρατηρεί στα “ΝΕΑ” ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, «η υψηλή ανεργία αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά περίπου 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των 300 ευρώ».

Άγνωστη λέξη η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα
Στις παρατηρήσεις του Επιστημονικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ έρχονται να προστεθούν και τα συμπεράσματα της έρευνας του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας – την πρώτη για την κοινωνική δικαιοσύνη στις 28 χώρες της ΕΕ – η Ελλάδα είναι τελευταία στην κατάταξη και δεν συγκεντρώνει ούτε τους μισούς από τους πόντους της Σουηδίας που είναι πρώτη στην κατάταξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι επιδόσεις της αναφορικά με τον κίνδυνο φτωχοποίησης είναι απαράδεκτες, λέει στα «ΝΕΑ» ο Ντανιέλ Τίσλερ, ερευνητής του Ιδρύματος Μπερτελσμαν, εκ των συντακτών της έκεθεσης μαζί με τον Κρίστιαν Κρόλ.

Πηγή: http://www.alfavita.gr

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας